WE LATEN ONS NIET REGEREN DOOR HANDELSBELANG- OH, WACHT EVEN

redactie • 16 jan 2015

Kun je smullen van een column over het debat over het vrije woord, dat zich in de afgelopen dagen op zo’n ontluisterende wijze ontvouwde? Ja, wel als de columnist Asha ten Broeke heet. Ze heeft lang gezwegen omdat ze eerst niet wist wat ze moest zeggen, zo opent ze. Maar toen kreeg de Saoedische blogger Raif Badawi de eerste vijftig van de duizend stokslagen waartoe hij veroordeeld werd omdat hij opriep tot een grotere vrijheid van meningsuiting in zijn vaderland. Toen kon ze niet meer zwijgen. En wij zijn blij toe, want haar even droogkomische als scherpe bijdrage aan het debat is de eerste tekst over dit onderwerp die een grijns op ons gezicht bracht.

Met leesbaar plezier ontleedt  Ten Broeke de toespraak van premier Rutte tijdens de Charlie Hebdo-herdenking op de Dam; elke fraai klinkende zin wordt ontdaan van schone schijn en ontmaskerd op politiek opportunisme en bijbehorende hypocrisie. ‘We laten ons niet regeren door angst,’ had hij gezegd. Maar als snel bleek dat deze moedige verdediging van de vrijheid van meningsuiting het onderspit delft als de angst voor het Nederlandse handelsbelang in Saoedi-Arabië mee gaat spelen. Want ondanks de flagrante schending van de mensenrechten die de straf van Raif Badawi is, zag onze premier zich niet genoodzaakt om de geseling met dezelfde straffe woorden en eventueel een boycotje te veroordelen, zo merkt Ten Broeke droog op. En ook andere wereldleiders en onze eigen teerbeminde minister Opstelten spaarde ze terecht niet. Met sardonisch genoegen zetten we haar ‘Vrijheid geven aan andere meningen waar je van walgt, dát is de kunst’ dus vandaag centraal bij LOVER. Lees en geniet.

‘Hij (premier Rutte, red.) zei ook: “Vandaag zeggen we met duizenden tegelijk: handen af van onze vrijheid.” Waarbij de nadruk blijkbaar lag op 'onze', en niet op 'vrijheid'. Dat het niet echt om vrijheid ging was een indruk die ik vaker kreeg de afgelopen dagen. Bijvoorbeeld toen het openbaar ministerie van Parijs een onderzoek ging instellen naar Dieudonné - u weet wel, die komiek die zijn eigen grapjes vooral gelukt vindt als ze antisemitisch zijn. Hij had namelijk op onsmakelijke wijze over de aanslagen getwitterd en gefacebookt. 'Abject', aldus een Franse minister. En daar is vrijheid niet voor bedoeld?’ – Asha ten Broeke