Why we ALL need feminism
Aankondiging feministisch evenement georganiseerd door Stichting Bayla Moon Productions en Blije Buren
‘Indiase studente dood na groepsverkrachting’, ‘Zuid-Afrikaanse sportheld schiet vriendin dood’, ‘14 februari het evenement One Billion Rising: Protest tegen het geweld tegen vrouwen, want een op de drie vrouwen wordt in haar leven verkracht of geslagen’. Mannen en vrouwen zijn toch gelijk aan elkaar? Het maakte toch niet meer uit welke sekse je had?
Het tegendeel is blijkbaar waar. Waarom moet ik me als 37-jarige vrouw, moeder van een meisje van drie, nog altijd onveilig voelen als ik 's nachts in Amsterdam naar huis toe wil lopen en maar liever een taxi neem dan die 500 meter langs de weg en door een plantsoen heen naar huis te gaan? En ik zal mijn dochtertje als ze groot wordt ook moeten vertellen: ‘Pas op, kijk uit voor vreemde mannen, let op waar je loopt of fietst.’ Alhoewel het gevaar in de meeste gevallen niet komt van een man die uit de bosjes springt, maar vaker van een bekende, een familielid of vriend.
Deze houding van vrouwen wordt normaal gevonden, maar is dit alles ook echt normaal? Ik denk dat deze samenleving gekenmerkt wordt door een groot probleem – een probleem dat zowel vrouwen als mannen aangaat. Ik denk namelijk dat je echt kan spreken van rape culture, of een cultuur waarin verkrachting en seksueel geweld genormaliseerd worden en waarin bepaalde veelvoorkomende houdingen, normen, praktijken en de media verkrachting excuseren, tolereren of zelfs toestaan. Verkrachting van vrouwen en kinderen is niet iets uitzonderlijks en blijkt veelvuldig voor te komen, maar vaak hoor je er niets over.
Tenzij dat het geweld zo ontzettend gruwelijk is als de groepsverkrachting van en moord op de Indiase Jyoti Singh Pandey. Deze gruwelijke gebeurtenis deed een golf van protest ontstaan in heel India en daarbuiten. Hierna werd er eindelijk eens gekeken naar de tweederangspositie die vrouwen en meisjes hebben in de Indiase cultuur: meisjes worden er immers vaak geaborteerd en vermoord, enkel omdat ze de verkeerde sekse zouden hebben.
En om nog even bij die rape culture te blijven: hoe geaccepteerd is prostitutie in Nederland eigenlijk? Hoe normaal vinden wij het dat een man betaalt voor seksueel contact met een vrouw? Een vrouw die zich in het meest gunstige geval beschikbaar stelt omwille van economische redenen, maar dit echter vaker onder dwang doet. Krijgt die vrouw respect? Prostitutie is immers niet een beroep waarop je je laat voorstaan. Het is eerder een scheldnaam: ‘Vieze vuile hoer!’.
In Zweden daarentegen is prostitutie verboden en wordt de hoerenloper hulp verleend. In Afrika kun je als blanke toeriste dan weer zwarte mannen kopen. Ik zag onlangs de film Paradies Liebe over een Oostenrijkse vrouw die in Kenia loverboys koopt. Ik kan je vertellen, toen ik de bioscoop uitkwam, zag ik opeens twee mede-, mannelijke bioscoopbezoekers heel anders. Namelijk als objecten met een bordje te koop boven zich. Een label dat maar al te vaak zomaar op vrouwen geplakt wordt.
Omdat feminisme dus nog steeds actueel en meer dan ooit nodig is, organiseert stichting Bayla Moon Productions, in samenwerking met stichting Blije Buren, op 8 maart het evenement Why we ALL need feminism, een dag die toegankelijk is voor vrouwen én mannen. Dit evenement zal naast de eerder vernoemde verkrachtingscultuur ook gaan over honderd jaar vrouwenrechten, de actiegroep Dolle Mina en de kwestie van meer ruimte voor zorg door vaders. Daarnaast is er ook muziek van Barbara Breedijk en EinsteinBarbie. Kijk hieronder voor het volledige programma!
___________________________________________________________________________________
Programma Why we ALL need feminism:
16.00 en 17.30 uur: Docu & Video.
Docu LEF! Om luidruchtig te veranderen: over Dolle Mina, de actiegroep uit de jaren zeventig en feministes van vandaag. Video About Sex & Prostitution, interview met schrijver en publicist Kajsa Ekis Ekman. Docu Slutwalk London Rape Survivors Speak Out: A short film by Women Against Rape and Black Women's Rape Action Project.
Vanaf 18.00 uur: Diner & Live muziek verzorgd door Barbara Breedijk solo.
Barbara Breedijk stond eerder in het voorprogramma van Candy Dulfer en was te horen op Radio 2.
.
19.00/19.30uur: Sprekers: Dr. Petra de Vries en Rutger Groot Wassink.
Dr. Petra de Vries is onderzoekster en voormalig universitair docent Vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Korte lezing over honderd jaar vrouwenrechten en de situatie anno 2013. Rutger Groot Wassink: historicus en tevens initiatiefnemer van Papa+: actie- en lobbygroep voor een betere arbeid- en zorgbalans voor vaders.
19.30/20.30 uur: Open groepsdiscussie voor publiek.
20.30 uur: EinsteinBarbie.
Ze hebben de finale van de Grote Prijs van Nederland gehaald, hun single slaat in als een bom, en ze zijn nog nooit zo klaar geweest om je van je stoel te blazen.
21.30 tot einde: DJ: Rach-el from Budapest Delight!
Gratis entree; ’s middags gratis koffie en thee, met iets erbij. Kleine donatie welkom.
___________________________________________________________________________________
Dus wees allen welkom op vrijdag 8 maart bij Blije Buren (Ruysdaelstraat 34) in Amsterdam-Zuid, van 16u tot 22u!
Foto 2; COPYRIGHT 2013 ©Jay Morrison (Used under Creative Commons).