Zina: ga haar zien en houd haar in de gaten

Janiek Kistemaker • 20 mrt 2009

Zina’s Mobiele Verhalen Brigade is morgenavond 21 maart te gast in Frascati te Amsterdam. De vrouwen van Zina poetsen uw schoenen en masseren uw handen. Zij brengen u Verhalen uit De Wijken en stellen u zo in staat De Crisis glanzend en ontspannen te ontvangen. Mocht uw agenda al vol zijn: zie uit naar andere kunstprojecten van Zina.

Zina noemt zichzelf ‘Kunst en Cultuur Platform voor Zachtmoedige Confrontatie van het Dagelijkse soms Rauwe maar Wonderschone Leven’. Kunst is bij Zina niet iets voor een galerie of museum: het beweegt zich onder gewone mensen en is vaak interactief. En cultuur is bovenal ‘multi’ en schrijf je niet persé met een hoofdletter.

In veel van haar projecten gaat Zina uit van de persoonlijke verhalen van mensen met een verschillende culturele achtergrond in ons land. Door te vertellen en te luisteren ontstaat een confrontatie die met recht zachtmoedig mag heten. Op deze manier wil Zina verbindingen maken, kloven overbruggen. Tot nu toe is Zina iets wat heel sterk vanuit vrouwen wordt gedragen, maar in haar statement klinkt het verlangen door om ook hierin emanciperend bezig te zijn: “In samenwerking kunnen beide geslachten een herwaardering vinden van zichzelf met behoud van hun eigen specifieke krachten.

Zina is een initiatief van Adelheid Roosen, Myriam Sahraoui, Nazmiye Oral en Elly Ludenhoff.

Zina: houd haar in de gaten!