Zonta: Global empowerment through local action

Mariette Hermans • 30 jun 2008

Deze week organiseert Zonta International haar tweejaarlijkse conventie in Rotterdam. Nog nooit eerder kwamen er tweeduizend vrouwen uit de hele wereld in Nederland bij elkaar. De stad Rotterdam riep de maand rond de conventie uit tot ‘vrouwelijke maand’ en herdoopte de stad van half juni tot half juli tot La City 2008.

Zonta International is een service-organisatie zoals de Lions en de Rotary. Het verschil: Zonta richt zich op de verbetering van de positie van vrouwen wereldwijd. Zontaclubs zijn lokale groepen werkende vrouwen die geld inzamelen voor een goed doel: onderwijs voor meisjes of rehabilitatie van fistelpatienten bijvoorbeeld. De conventie heeft dan ook als thema: ‘Global Empowerment Through Local Action’.


Ooit gestart in de VS in 1919, spreidde de Zonta-familie zich de afgelopen eeuw uit over de wereld. In 67 landen uit Europa, Azië, Afrika en Latijns Amerika richtten professionele vrouwen clubs op onder de vlag van Zonta. Tijdens de Opening Ceremony in Rotterdam komen – na het Volendams Operakoor – alle vlaggen langs, van Liechtenstein tot Brazilie, van Hong Kong tot Benin. De meeste ‘Zontians’ die de vlaggen dragen, zijn gekleed in lokale klederdracht. Als laatste komt de vlag van Niger naar voren waar vrouwelijke professionals dit jaar nog een Zontaclub startte.


De opening barst van de symboliek: vlaggen, klederdracht en twee life gezongen volksliederen, het Nederlandse en het Filippijnse. Dat laatste is het volkslied van de zittende ‘president’ Olivia Ferry. Zij wordt gedurende de rest van de ceremonie consequent aangesproken met ‘Madame President’. Ferry en minister Maria van der Hoeven dopen met champagne een gele roos tot Rosa Zonta+. Tijdens de conventie kun je een zijden sjaal kopen, geweven door vrouwen in Thailand tegen een fair price. Is Zonta Amerikaans, oubollig? Is het vooral gericht op vrouwen van een zekere leeftijd? Is het feministisch? Ik kan mijn vinger er niet goed op leggen.

Akua Kuenyehia, vice-president van het internationale strafhof in Den Haag en lid van Zontaclub Accra, Ghana (zie foto) spreekt de key note speech uit. Ze prijst de inspanningen van vrouwen om seksueel geweld internationaal erkend te krijgen als oorlogsgeweld. Ook pleit ze voor meer vrouwen op invloedrijke posities, als lokale politieke vertegenwoordigers: ‘Gender equality in decision-making is a powerful means to empower women locally and improve their lives in very tangible ways.’


Deze week zullen tweeduizend Zontians bijpraten in La City, in business sessions, om te stemmen op kandidaten voor alle lagen van de ingewikkelde organisatiestructuur, om te luisteren naar Neelie Kroes en Thea Hilhorst, om te picknicken met migrantenvrouwen uit het Oude Westen en alle banden stevig aan te halen. Intussen denk ik wel dat Zonta feministisch is: 33 duizend werkende vrouwen over de hele wereld steken tenslotte vrijwillig hun tijd in het verbeteren van de positie van vrouwen en meisjes.

Meer over Zonta International in nummer 4 van Lover.

En op de website van Zonta.