Beyond Curie

Vrouwelijke wetenschappers in de schijnwerpers in nieuwe expositie

PHOTEDbyEW
PHOTEDbyEW
redactie • 13 sep 2018
Foto: Edwin Wiekens / PHOTEDbyEW
Er zijn talloze vrouwelijke wetenschappers, wiskundigen en ingenieurs die geweldige stappen hebben gemaakt in hun vakgebied, maar nooit de erkenning hebben gekregen die ze verdienen. Gesprekken over deze vrouwen in de wetenschap gaan vaak niet veel verder dan Marie Curie, die als wetenschapper baanbrekend onderzoek deed naar radioactiviteit, maar er zijn nog veel meer van haar collega’s die een plekje in de schijnwerpers verdienen.
 
3SG-BeyondCurie_MARYAMMIRZAKHANI.png
 
De posterserie ‘Beyond Curie’ viert 40 van deze stoere vrouwen, waaronder zestien Nobelprijs winnaressen in natuurkunde, scheikunde en geneeskunde/fysiologie. De felgekleurde posters bestaan uit portretten van de vrouwen, gecombineerd met grafische en wetenschappelijke elementen en symbolen. Een aantal van de posters komen tot leven met de Beyond Curie AR App (augmented reality), te downloaden via Google Play of de App Store. 

Van begin september tot 21 oktober is de expositie ‘Beyond Curie: A Celebration of Women in Science’  te zien in de 3sec.gallery te Breda. Met de expositie haakt 3sec.gallery in op BredaPhoto waar het thema ’To infinity and beyond' inspeelt op wetenschap en verbeelding.

 
3SG-BeyondCurie_ROSALINDFRANKLIN.png
 
Beyond Curie is een project van de Amerikaanse ontwerper en neurowetenschapper Amanda Phingbodhipakkiya. Beyond Curie kreeg eerder aandacht van Fast Company, Smithsonian Magazine, Glamour en Nautilus. De posters werden zelfs gebruikt als protestborden tijdens the March for Science.
 
Een bijzondere bijkomstigheid is dat de 3sec.gallery leidt naar de plek waar van 1646 tot 1669 de 'Illustre Schole ende Collegium Auriacum tot Breda’ was gevestigd. Dat was een soort universiteit waar onder andere Christiaan Huygens studeerde.
 
3SG-BeyondCurie_YOUYOUTU.png
 

Over 3sec.gallery

De 3sec.gallery is een drive-by gallery langs de inrit van de Chassé Parking (Breda). Elke drie maanden heeft een nieuwe reeks beelden 3 seconden om een onuitwisbare indruk op je achter te laten.