COMPUTER GRRRLS

Lu Yang-Delusional Mandala-2015
Lu Yang-Delusional Mandala-2015
Maaike van Leendert (bestuurslid)

Het is algemeen bekend dat het aandeel van vrouwen in de techniek in Nederland dramatisch laag is. Hoog tijd dus dat vrouwen hun stem laten horen. In de tentoonstelling Computer Grrrls geven 22 internationale kunstenaars, makers, hackers en onderzoekers de alliantie tussen vrouwen en machines opnieuw vorm. Op zaterdag 20 juli was de officiële opening van de tentoonstelling in MU in Eindhoven.

Door middel van 3D prints, YouTube tutorials, virtuele realiteit, video-installaties, algoritmes, promotievideo’s en meer snijdt de tentoonstelling zeer diverse onderwerpen rondom intersectioneel feminisme en techniek aan. Denk bijvoorbeeld aan elektronisch kolonialisme, de plaats van minderheden op het internet of een mogelijk gevolg van de scheve verhoudingen: het gevaar dat witte mannen de volledige controle krijgen over kunstmatige intelligentie.

Omgekeerde rollen
De verhoudingen binnen de informaticasector zijn overigens niet altijd zo scheef geweest als ze nu zijn. Voordat de machine het overnam, werd al het rekenwerk gedaan door menselijke rekenaars of computers, meestal vrouwen. Ook de eerste elektronische computers werden in de jaren 1940 grotendeels door vrouwen bediend en geprogrammeerd. De titel van de tentoonstelling is dan ook geïnspireerd door een artikel in Cosmopolitan van 1967, ‘The Computer Girls’, waarin informatica wordt aangeprezen als een veelbelovende nieuwe carrière voor vrouwen. Ironisch genoeg verscheen het artikel net op het moment dat het aandeel van mannen in dit werkveld begon toe te nemen. Deze trend zette door met de opkomst van een personal computer in de jaren 1980 – die germarket werd als het ultieme ‘jongensspeelgoed’. De tentoonstelling maakt deze geschiedenis inzichtelijk met een wandvullende geïllustreerde tijdlijn en verschillende werken.

Maar er wordt niet alleen gefocust op het verleden. Doe-het-zelf-projecten voor het zelf winnen van oestrogeen uit urine, refiguraties van mythische wezens uit het Midden-Oosten en verbondenheid – het zijn allemaal thema’s die terugkomen in de zeer diverse tentoonstelling. Niet alleen binnen MU, maar ook in de tech-industrie is diversiteit van belang: het verhoogt de productiviteit, innovatie, werksfeer en de winst. Om maar te zwijgen van de humor, intelligentie en verbeeldingskracht van de computer grrrls die de sector nu misloopt.

Wil je ervoor zorgen dat jíj dit alles niet misloopt? De tentoonstelling Computer Grrrls is tot en met zondag 6 oktober te zien in MU, gevestigd in de voormalige Philipsfabriek op Strijp-S in Eindhoven. Klik hier voor openingstijden en ticketprijzen.

MU is een onderzoekend presentatie platform in een rijk internationaal netwerk van creatieve makers die met elkaar de liminale ruimte definiëren tussen wat kunst is en wat kunst kan zijn. Kennismaking met, begrip voor, verdieping van en hands-on eigen ervaring met het maken van kunst staat bij MU voorop.

Computer Grrrls is een co-productie van HMKV Dortmund en La Gaîté Lyrique Parijs in partnerschap met MU, Eindhoven. De expositie is samengesteld door Inke Arns (HMKV) en Marie Lechner (La Gaîté Lyrique) en is opgedragen aan Nathalie Magnan (1956-2016).