Squishy door Maritsa van Luttikhuizen
Squishy door Maritsa van Luttikhuizen
Pleuni Jacobs (redacteur)

Expositie: about A woman - SISSA

About A woman is een onderzoeksreeks waarin vrouwelijke kunstenaars in dialoog gaan over hun positie in de kunstwereld. Van 1 tot en met 29 november organiseert about A woman een expositie met het werk van vijf kunstenaars, gebaseerd op 'zusterschap'. Tijdschrift LOVER deelt graag wat informatie over deze expositie.

De nieuwe expositie about A woman – SISSA  vraagt zich af wat de verbinding tussen vrouwen betekent voor hun emancipatieproces. Hoe trekken vrouwen lering uit elkaars ontwikkeling en ervaren ze steun van elkaar? De kunstenaars bevragen zichzelf en andere vrouwelijke beeldend kunstenaars in hoeverre zusterschap van belang is voor de verbetering van de positie van vrouwen in de kunsten. Dit doen ze door in gesprek te gaan met gastsprekers en het publiek.

Geschiedenis
In 2013 werd de eerste expositie onder de titel about A woman georganiseerd bij kunstpodium De Witte Slagerij in Rotterdam. Een jaar geleden publiceerde Mama Cash een onderzoeksrapport naar de positie van vrouwelijke kunstenaars in Nederland, met als conclusie dat de visuele aanwezigheid van vrouwen in de kunst nog vérre van gemiddeld is. Zeven jaar na de eerste expositie wil about A woman vrouwen in de kunsten een podium geven.

Deelnemende kunstenaars
Het initiatief voor about A woman is genomen door beeldend kunstenaar Maritsa van Luttikhuizen, ditmaal in samenwerking met Astrid Moors, Debbie Voerman, Rolina Nell en Efrat Zehavi.

Astrid Moors
Astrid Moors verbeeldt mensen in situaties, in groepen of alleen, passief ondergedompeld in hun bezigheid. De individuen dragen een hedendaagse vorm van eenzaamheid over. Vaak hebben de schilderijen een kritische ondertoon die verwijst naar milieuproblematiek. Speciaal voor SISSA portretteert zij twee hechte vriendinnen met een andere culturele achtergrond, die samen een bedrijf zijn begonnen.

Debbie Voerman
Debbie Voerman schildert portretten. Haar werk is rauw, fanatiek, spontaan, krachtig, contrastrijk, kijkt je aan en blijft je achtervolgen.  Voor deze expositie onderzoekt Debbie de intrigerende band tussen ‘zussen’ (of ze nu familie zijn of niet). Het is niet alleen liefde, vriendschap en verwantschap, maar is soms een complexe mix van wederkerigheid. In haar werk probeert Debbie deze spanning voelbaar te maken, zowel de mooie (buiten)kant als de onderliggende sluimerende diepgang.

Maritsa van Luttikhuizen
‘Het interieur’ en ‘de slapende mens’ zijn terugkerende onderwerpen waarmee Maritsa van Luttikhuizen werkt. Beelden die de fase laten zien aan het begin van een droomwereld, maar die zich vasthouden aan de realiteit in figuratieve voorstellingen. Voor SISSA duikt ze in haar beeldarchief om de vriendschappen in haar persoonlijke omgeving tussen  vrouwen met een Turkse, Nederlandse, Marokkaanse en Surinaamse achtergrond uit te werken.

Rolina Nell
Rolina observeert vrouwen in hun doen en laten. Universele houdingen en poses van vrouwen, die subtiel en cultuurgebonden toch een persoonlijkheid prijsgeven.  Aan de basis van haar werk staan foto’s.  Deze beelden en hun verhaal vormen het vertrekpunt voor haar schilderijen. In de serie Die Arbeiterin concentreert ze zich vooral op de toewijding en de kracht bij het aangaan van een verbinding tussen vrouwen, waarbij het lijkt dat er op de rand van het doek ook nog een ontmoeting plaatsvindt tussen de arbeiterinnen en de kunstenaar.

Efrat Zehavi
Als beeldend kunstenaar en schrijver is Efrat gefascineerd door de culturele diversiteit van de hedendaagse stad en haar inwoners. Haar performances en kunstprojecten zijn op publieksparticipatie gericht. Ontmoetingen en gesprekken met onbekenden zijn het uitgangspunt en de inspiratiebron voor haar werk. Door haar werkproces zichtbaar te maken (live boetseren en persoonlijk gesprekken in het openbaar te voeren) wil ze de spanning benadrukken tussen ‘privé’ en ‘publiek’. Tijdens SISSA zijn er op twee middagen “portretten performances”, waar zij live zussen en vriendinnen uit de buurt in plasticine klei gaat portretteren.

Heb je interesse in de expositie? Meer informatie over de kunstenaars en het programma lees je op de website. Overigens zal about A woman vaker dit soort exposities organiseren: naast SISSA in november zijn er vergevorderde plannen voor exposities rond Internationale Vrouwendag in 2021 en zelfs in 2022. Genoeg momenten om vrouwen in de kunstwereld een podium te geven dus!

Steun LOVER!
Vond je dit een goed artikel? Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Laat je waardering blijken door een (eenmalige) donatie en help ons. LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.