Fairspace biedt woede en bezinning

Fairspace-Logo-1
Fairspace-Logo-1
redactie • 29 mrt 2018

Tijdens de internationale week tegen straatintimidatie 2018 organiseert Fairspace (voorheen Hollaback! Nederland) twee feministische evenementen, Over The Shoulder en de People´s Supper.

Over The Shoulder

Over The Shoulder wordt voor de tweede keer georganiseerd in Amsterdam, dit jaar in Volta. De tentoongestelde kunst brengt een wereldwijd probleem onder de aandacht, namelijk de inperking van de persoonlijke vrijheid van vrouwen in de publieke ruimte. De tentoonstelling problematiseert verbale aanvallen tegen vrouwen, LHBTQ+-ers en niet-witte Nederlanders. De woorden en beelden die gedurende de avond centraal staan komen samen in een duidelijke oproep: “IT MUST END” (het moet stoppen). De foto’s van Matanja tonen vrouwen over wiens lichaam seksistische en racistische opmerkingen gestempeld zijn. Over hun schouders kijken zij de camera in.

De blikken van de gefotografeerde vrouwen roepen daders ter verantwoording: je hebt geweld gepleegd, wij houden je hiervoor verantwoordelijk, en je moet je vanaf nu beter gedragen. Voor degenen die op straat lastig gevallen zijn betekenen de blikken iets anders: er is onrechtmatig inbreuk gepleegd op hun vrijheid. Ook zij worden gezien, wij steunen jullie, en jullie zijn sterk genoeg om op te staan voor rechtvaardigheid. Met elkaar kunnen we een einde maken aan intimidatie op straat!

De People’s Supper

De People’s Supper vindt plaats in de gezellige woonkamer van Cinema of the Dam’d (in OT301) in Amsterdam en belicht een ander onderwerp dat ook verbonden is aan dagelijkse onderdrukking: de behoefte om tijd voor jezelf te nemen en met andere mensen in verbinding te treden. Het concept  is ontstaan in de VS na de presidentsverkiezingen in 2016. Sindsdien is het concept uitgegroeid tot een online collectief waarbij mensen de middelen krijgen aangereikt om een “Supper’ te organiseren voor hun omgeving of gemeenschap. Het delen van eten en verhalen biedt gelegenheid tot ontspanning, en stelt de gasten in staat om in verbinding te staan met anderen die op hun eigen manier de wereld een betere plek maken.

Deze eerste Nederlandse editie van het People’s Supper is gebaseerd op de gids die de NYC Muslim-Jewish Solidarity Committee heeft ontwikkeld. Het thema van de avond is religie en feminisme. Welke rol kan geloof spelen in de feministische strijd tegen een racistische en patriarchale wereld? In Nederland speelt religie, naast etniciteit, een belangrijke rol in emancipatie. Tijdens de Supper bespreken we of het puur seculiere feminisme hedendaagse problemen het hoofd kan bieden, bijvoorbeeld wanneer een hoofddoek-dragende vrouw zich niet helemaal veilig voelt in de veronderstelde progressieve Nederlandse straten.

De twee evenementen worden in de week van 8 tot en met 14 april georganiseerd, wanneer wereldwijd soortgelijke initiatieven en acties tegen straatintimidatie plaatsvinden. De internationale week tegen straatintimidatie maakt ons op een creatieve manier bewust van het
fenomeen, en stimuleert ons om op een holistische manier oplossingen te vinden. Straatintimidatie beperkt de vrijheid van mensen – specifiek de vrijheid van vrouwen, LHBTQ+-ers, en niet-witte Nederlanders – om zich te bewegen in de publieke ruimte. Straatintimidatie heeft een duidelijke boodschap: “Deze ruimte is niet voor jou.” De straat is de fysieke manifestatie van privileges en vrijheden waar vrouwen, LHBTQ+-ers en niet-witte Nederlanders geen toegang toe verleend wordt.

Over The Shoulder en de People’s Supper bieden ons twee belangrijke manieren van verzet:
1. Over the Shoulder toont de woede van de geobjectiveerde vrouw, de weerstand tegen patriarchale onderdrukking, en ten slotte, het vieren van sterk genoeg zijn om deze onderdrukking te bestrijden.
2. De People’s Supper laat ons zien dat solidariteit echt bestaat, dat steun zoeken en
krijgen echt werkt, en dat verhalen delen noodzakelijk is om samen te bouwen aan een betere
wereld.

Bezoek de tentoonstelling Over the Shoulder op 11 april in Volta (Houtmankade 336, Amsterdam) om 19:00.

Schuif aan bij de People’s Supper op 12 april in Cinema of the Dam’d in OT301 (Overtoom 301, Amsterdam) om 19:00. Aanmelden voor de evenementen kan via www.facebook.com/HollabackNL.