Filmfestival Movies That Matter

Logo Movies That Matter 2022
Logo Movies That Matter 2022
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

Van 8 tot en met 26 april vindt het festival Movies That Matter plaats in Den Haag, door het land én online. Dit internationale film- en debatfestival presenteert een programma van tientallen films met na afloop gesprekken en debatten over mensenrechten. Uit het indrukwekkende aanbod heeft LOVER een aantal interessante titels geselecteerd.

Writing with Fire
In het Indiase kastensysteem vormen de Dalits de allerlaagste groep. Feitelijk zijn ze uitgesloten van dat systeem, en met name Dalit-vrouwen zijn slachtoffer van wijdverspreid geweld en discriminatie. De Indiase documentaire Writing with Fire draait om de krant Khabar Lahariya, die in 2002 werd opgericht en volledig wordt gerund door Dalit-vrouwen. Journalistes Meera, Suneeta en Shyamkali, die verslag doen van India’s nieuws vanuit een feministisch en Dalit-perspectief, krijgen veelvuldig te maken met tegenwerking, achterdocht en neerbuigendheid. Writing With Fire begint op een omslagpunt voor de krant: ze moeten ‘digitaal gaan’. Shyamkali’s man wilde niet dat ze zou werken, stal haar salaris, mishandelde haar en dwong haar te kiezen tussen hem en haar werk – ze koos haar werk. Suneeta werkte als kind in de mijnen en doet nu onderzoek naar de ‘mijnenmaffia’. Meera, die onder meer het opkomende Hindoe-nationalisme aan de kaak stelt, is vastbesloten de krant om te vormen tot ‘s werelds eerste digitale persbureau.
Klik hier voor de trailer.

Women of Valor
In Israël wonen zo’n 600.000 Haredi-vrouwen. Deze ultraorthodoxe vrouwen hebben alleen passief kiesrecht: ze mogen stemmen, maar zich niet verkiesbaar stellen. Esty Shushan is vastbesloten dit te veranderen. Ze is de oprichtster van Nivcharot, Israëls enige feministische Haredi-organisatie. Wat begon als de Facebookgroep ‘No Voice – No Vote!’ groeide uit tot een krachtige beweging binnen ultraorthodoxe kringen. De documentaire Women of Valor volgt de campagne van Shushan en mede-activiste Estee Rieder Indurski. Van de gangen van het Hooggerechtshof tot aan het parlement krijgen ze te maken met vijandige en neerbuigende reacties van conservatieve mannen. Bij de VN-Commissie voor Vrouwenrechten proberen ze de Verenigde Naties te betrekken bij hun strijd. De chemie tussen de twee vrouwen is fascinerend, zowel wanneer ze gepassioneerd samenwerken als wanneer ze hun verschillen in tactiek en persoonlijkheid blootleggen. Women of Valor is een indrukwekkend portret van twee sterke vrouwen die vechten voor gelijke rechten.
Klik hier voor de trailer.

Les Choses Humaines 
Alexandre Farel, de zoon van een feministische essayiste en een beroemde televisiecommentator, studeert aan een prestigieuze Amerikaanse universiteit. Tijdens een kort bezoek aan Parijs ontmoet hij Mila, de zeventienjarige dochter van zijn moeders nieuwe vriend. Hij nodigt haar uit voor een feestje. De volgende dag beschuldigt Mila hem van verkrachting. Wat volgt, is een vertelling vanuit verschillende perspectieven – dat van Mila en dat van Alexandre – die bovendien verschuift in de tijd. Het resultaat is een ingenieus spel met de oordelen en verwachtingen van de kijker. Was hun seks met wederzijdse instemming? Is er een manier om erachter te komen of dat zo was? Ter verdediging van zijn zoon heeft Alexandres vader het over ‘een grijs gebied’. Bestaat er zoiets? Les Choses Humaines is een intens rechtbankdrama over een controversiële verkrachtingszaak.
Klik hier voor de trailer.

L'Événement
De 23-jarige Anne is een veelbelovende literatuurstudente in Frankrijk in de jaren zestig van de vorige eeuw, die ongewenst zwanger raakt. Abortus is echter illegaal en kan leiden tot gevangenisstraf. Voor Anne, die aan haar arbeidersmilieu wil ontsnappen via een universitaire opleiding, is het geen optie om moeder te worden. Daar staat ze volstrekt alleen in. Artsen kunnen niet helpen of zijn onbetrouwbaar, en de baby’s vader – een jongen die ze één keer heeft ontmoet – gaat zijn verantwoordelijkheid uit de weg. Zelfs haar beste vriendinnen deinzen terug wanneer Anne vertelt over haar situatie. Terwijl de weken verstrijken, nemen Annes opties razendsnel af. Steeds wanhopiger gaat ze op zoek naar een uitweg.
Klik hier voor de trailer.

107 Mothers
Lesya zit zeven jaar gevangenisstraf uit in de Odessa-vrouwengevangenis in Oekraïne voor de moord op haar man. In de gevangenis wordt haar zoon Kolya geboren. Kinderen van gevangenen mogen bij hun moeder blijven tot ze drie jaar zijn. Daarna moeten ze naar het weeshuis, tenzij er een alternatief is. Gevangenisbewaakster Iryna spoort Lesya aan contact te zoeken met haar moeder en zus, zodat zij voor Kolya kunnen zorgen. 107 Mothers is een speelfilm in de vorm van een documentaire. Verstilde beelden van het gevangenisleven worden afgewisseld met persoonlijke interviews met gevangenen. Ze praten over het leven achter tralies, hun misdaden en het moederschap in krachtige, indringende conversaties. Deze vrouwen zitten bomvol ervaring, spijt, dromen en nachtmerries. De film is geïnspireerd door de echte verhalen van 107 moeders in de Odessa-gevangenis.
Klik hier voor de trailer.

A Thousand Girls Like Me
A Thousand Girls Like Me vertelt het aangrijpende verhaal van de moedige Khatera Golzad. Deze 23-jarige Afghaanse vrouw is van kinds af aan seksueel misbruikt door haar vader. Zowel de Afghaanse politie als het rechtssysteem gaven geen gehoor aan Khatera’s aanklachten en hulpkreten. Wanneer ze zwanger wordt van haar tweede kind, besluit ze om haar verhaal op nationale televisie te delen en op die manier haar vader publiekelijk aan te klagen. Khatera wordt bedreigd door mannelijke familieleden en rechters, maar slaagt er uiteindelijk in om een rechtszaak te beginnen tegen haar vader. De Afghaanse filmmaakster Sahra Mani vertelt het verhaal waarin liefde, hoop, kracht en weerstand centraal staan, in een land waar de mishandeling van vrouwen zelden besproken wordt.
Klik hier voor de trailer.

La Civil
De Mexicaanse Cielo rijdt door de stad, bezorgd om haar tienerdochter Laura, die de avond ervoor niet is thuisgekomen. Ze ontdekt dat Laura is ontvoerd door een drugskartel. Als ze Laura wil terugzien, moet ze losgeld betalen. De politie is niet bereid te helpen en dus begint Cielo haar eigen onderzoek. Ze achtervolgt auto’s van het kartel en houdt locaties in de gaten waar ze elkaar ontmoeten. Dan ontmoet ze Lamarque, een luitenant in het leger die het niet zo nauw neemt met de regels. Ze sluiten een deal: Cielo geeft hem informatie en hij zal proberen Laura te vinden. Door Lamarques wrede methodes wordt Cielo meegezogen in een geweldsspiraal waaruit ze moeilijk kan ontsnappen. La Civil is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Klik hier voor de trailer.

Meer informatie, waaronder het volledige programma, vind je op de website van Movies That Matter.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier
Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.