Gamehers

Audrey James • 1 sep 2009

Ik game. En ik ben een vrouw. Twee zaken die in de ogen van veel mensen niet samengaan. Toch speelt met mij 42 procent van de Nederlandse vrouwen van 13 jaar en ouder regelmatig (minimaal een kwartier per dag gemiddeld) een computerspelletje. En daarvan is maar liefst 44 procent ouder dan 50 jaar, zo blijkt uit het Nationaal Gaming Onderzoek 2008 van TNS Nipo. Dergelijke cijfers ondergraven het standaardbeeld van de depressieve, sociaal gestoorde, puberende gamer van het mannelijk geslacht wel even flink. ‘Het populairst zijn games/spelletjes op game websites, de zogenaamde game portals’, zo onthult het onderzoek verder. ‘Maar liefst een op de drie Nederlandse vrouwen speelt hier games. (…) Van alle vrouwen die spelen doet driekwart (75%) dat gemiddeld een kwartier tot een uur per dag.’

Dit wetende is het niet verrassend dat de game-industrie haar best doet vrouwen aan het gamen te krijgen en te houden. Wij dames leveren een behoorlijk aandeel in de omzet van de Nederlandse game-industrie, die in 2008 de 1,5 miljard euro passeerde en daarmee de Nederlandse filmindustrie inhaalde. De mensen van www.worldofwarcraft.com.
Naast games als World of Warcraft zijn er nog talloze andere online (multiplayer) spellen die het waard zijn om ontdekt te worden. Als je door de bomen het bos niet meer dreigt te zien, kun je terecht op sites als www.mspixel.com, www.netwomen.ca, www.gameinatrix.com of gamergirlsunite.com, waar vrouwelijke gamers hun ervaringen met en oordelen over diverse online games delen.

Waar we het nu nog niet over gehad hebben, is de (veelal overdadig beborstte) verbeelding van de vrouw in games. Het is een uitwas van het feit dat de game-industrie lange tijd door mannen gedomineerd werd. Gelukkig valt daarin een kentering te bespeuren. De dames achter sites als www.womeningames.com en www.womenin-gamesinternational.org zetten zich in voor de empowerment en professionele ontwikkeling van vrouwen die werken in (en onderzoek doen naar) de game-industrie.
Twijfel je er nog aan of vrouwen iets te zoeken hebben in de gamewereld? Surf dan even naar de Fragdolls (www.fragdolls.com), een team van vrouwelijke gamers die over de hele wereld meedoen aan gametoernooien. Trust me... they kick ass.