Gestolen: Film- en Fotoarchief van Zanele Muholi
Diefstal wist beelden van Afrikaanse lesbiennes uit
De Zuid-Afrikaanse fotografe Zanele Muholi noemt zichzelf een ‘visuele activiste’ voor Afrikaanse lesbiennes. Met foto’s en documentaires geeft ze een van de meest gemarginaliseerde groepen in Zuid-Afrika een gezicht, en een verhaal. Haar menstruatiekunst levert toenemende aandacht op voor de Zuid-Afrikaanse slachtoffers van black lesbian rapes. Ook in Nederland heeft ze tentoonstellingen gehad, van de Openbare Bibliotheek Amsterdam tot fotografiemuseum Huis Marseille, dat recent werk van haar heeft aangekocht.
Veel van deze verhalen lijken verloren te zijn gegaan. Op 20 april verdwenen haar camera’s, geheugenkaarten, lensen, laptop en twintig harde schijven met foto- en filmmateriaal uit haar appartement in Kaapstad. Ruim vijf jaar aan werk en negatieven van toekomstig expositiemateriaal is gestolen. Het feit dat er naast dit materiaal niets anders is ontvreemd doet velen vermoeden dat de diefstal homofoob gemotiveerd is.
Muholi omschrijft haar staat als “loss, lost, violated, ripped, stripped, ransacked, ngilahlekelwe”. Ondanks haar oproep tot aandacht en hulp om de harde schijven bij tweedehands electronicawinkels op te sporen is de media terughoudend om het voorval te verslaan. Het initiatief voor support komt bij haar fans vandaan.
Via de Indiegogo-campagne roepen zij bewonderaars en sympathisanten werelwijd op om financieel bij te dragen aan nieuwe camera’s en electronica.
Op Zanele Muholi’s website lees je meer over haar visuele activisme.
Maria Hengeveld studeert Gender en Sociologie aan de Universiteit van Kaapstad. Eerder schreef ze over 'correctieve verkrachting' in Zuid-Afrika, LGBTI rechten in Malawi en Zuid-Afrikaanse geschiedenis.
Foto's © Zanele Muholi