Heb je Nanette al gezien?
Sinds de show Nanette van Hannah Gadsby op Netflix verscheen, is hij veelvuldig besproken op allerlei nieuwsmedia. De hele zomer stond in het teken van Nanette. Ook in NRC als de Volkskrant gaven de Netflix-uitzending vijf sterren; in De Wereld Draait Door en tv-show M werd er uitgebreid met cabaretiers over gesproken.
Is deze aandacht bij LOVER mosterd na de maaltijd? Vast. Maar nog steeds hoort elke dag iemand voor het eerst van Nanette, via een vriendin, televisie-uitzending of artikel in een tijdschrift of krant, net zo lang tot het waarschijnlijk een wereldwijde klassieker is geworden. Geen Netflix is geen excuus: je kunt er je gratis maandje voor inzetten. Of je kijkt het samen met iemand die wel een abonnement heeft, dan kan je er gelijk over aan de praat.
Klaar met zelfspot
Voor wie het allemaal gemist hebben, omdat ze deze zomer lekker op vakantie waren: De lesbische Hannah Gadsby rekent in Nanette genadeloos af met comedy, zonder daarbij de humor uit het oog te verliezen. Ze is boos en gekwetst door alle nare ervaringen die ze heeft gehad met mannen en alle homohaat die ze heeft moeten verduren. Na jarenlang grappen maken over haar situatie, stopt ze daar nu resoluut mee. Desondanks weet ze een fijne balans te bewaren tussen lachen en huilen.
Ze weet haarfijn uit te leggen wat de problemen zijn van de zelfspot van minderheden. In een notendop komt het hierop neer: wie humor gebruikt om geaccepteerd te worden, laat de naarste waarheid meestal achterwege. Daarmee bagatelliseer je je worsteling, en blijven je belangrijkste trauma’s onbegrepen. Tussendoor probeert ze wat andere methoden uit, zoals vernieuwende stereotyperende grappen over mannen, en geeft ze een lesje kunstgeschiedenis om voor eens en voor altijd af te rekenen met Picasso.
In context
Haar pleidooi wordt massaal gehoord, en brengt zelfs hier en daar een positieve ontwikkeling teweeg. Haar voorstelling is een van de weinige echte vorige week nog voor de excuus-tweets die ze heeft ontvangen sinds Nanette online staat. Mensen betuigen massaal hun spijt dat ze haar tot punchline ontmenselijkten na haar affaire met Bill Clinton. Wat begon als een afscheidsshow is nu de lancering van een compleet nieuwe comedybeweging. Eentje die hopelijk veel navolging krijgt de komende jaren.