HOE OVERLEEF IK... Kerst?

Disclaimer: Dit is satire, dus neem het met een korreltje zout.

Foto via Pexels
Foto via Pexels
Fleur Haages (redacteur)
Fleur Haages (redacteur) • 24 dec 2023

Francine Oomen mag dan onlangs een nieuw hoe overleef ik boek hebben uitgebracht, een editie waarin ze je tips geeft om kerst te overleven tussen je extreem rechtse oom en racisitische oma kunnen we nog goed gebruiken! Hierbij wat tips om kerst te overleven als ‘Linkse Amber’¹ aan de hand van vragen die hoogstwaarschijnlijk een keer op de avond langskomen. 

 

“Waarom heb je nog stééds geen vriend?”

 

Gelijk aan de titel van het boek van DAMN.honey waarin tips worden gegeven voor vervelende vragen die je vaak krijgt als vrxuw². Deze vraag is tijdens kerst niet te vermijden als je al jaren tussen dezelfde stelletjes zit (en je broertje elke kerst een nieuwe chick meeneemt). Het hebben van een vriend is blijkbaar het bewijs om aan te tonen dat je niet unlovable bent. Je kunt genoeg vrienden hebben, een leuke baan, in je vrije tijd voor diertjes in het asiel zorgen en een bestseller op je naam hebben staan, maar die ene persoon moet jouw waarde als mens representeren. Daarnaast is de vraag “heb je al een vriend?” een beetje ouderwets. Dat geeft dus aan dat je in een monogame relatie met een man moet zitten? Terwijl je misschien wel helemaal niet op mannen valt? Of een open relatie prefereert. Maar oké, om toch een antwoord te formuleren moet je niet meteen in de slachtoffer rol gaan, dus geen antwoorden als “niemand vind mij leuk” of “het lukt me niet om iemand te vinden” *sad emoji*. Nee, je bent niet sad want je voelt je helemaal oké in je eentje! Stel deze vraag anders eens terug aan tante Desiree: “Hoe is het om al 5 keer getrouwd te zijn geweest?” Ik denk niet dat tante Desiree die aan ziet komen. De sfeer wordt meteen ongemakkelijk maar ik denk niet dat ze jou ooit nog naar je liefdesleven zal vragen!

 

“Waarom eet jij geen vlees? Weet je wel niet hoe lekker deze kalkoen is?”

 

… vraagt oom Robbert terwijl hij een halve kalkoendij naar binnen slobbert. Je dacht dat de wereld in zekere zin al wat meer met je mee was geëvolueerd en dat je dit gesprek niet meer hoefde te voeren. Helaas zijn er nog steeds mensen die denken dat jouw beslissing om geen vlees te eten een soort aanslag is op hun carnivoor zijn. Je weet best dat kalkoen heel lekker is, maar hebt je gewoon wat meer verdiept in de bio-industrie dan oom Robbert. Je kunt proberen hem een onsmakelijk filmpje van een geslachte kalkoen te laten zien maar dat kan oom Robbert te makkelijk afslaan. Nee, om hem echt even op zijn plek te zetten heb jij geregeld dat dit jaar de kerstkalkoen ter plekke wordt geslacht! Door oom Robbert! Je neefjes en nichtjes beginnen te huilen en ook de rest van de familie wilt niet dat dit zielige beestje voor hun ogen wordt omgelegd om daarna de oven in de kunnen. “Maar oom Robbert zei dat jagen nou eenmaal in onze natuur zit?” Dus geef je hem gewoon de kans om dit te bewijzen. Oom Robbert geeft toe dat hij zich niet zo had moeten bemoeien met jouw dieet en slaat af. Nu heb jij je punt gemaakt en schuift oom Robbert de aankomende kerstdagen de ovengroente jouw kant op in plaats van een kalkoenkluif voor je neus te wapperen.

“Hoezo heb jij nog geen vaste baan?/ je studie nog niet afgerond?”

 

 

De kerst(vakantie) zou een periode van rust en vrede op aard moeten zijn, maar nee, ook tijdens jouw vrije dagen word je er aan herinnert dat je nog niet uit de rat-race bent. Je staart je al weken blind op die ene baan terwijl je koffie’s serveert in een café, of je doet wat langer over je scriptie omdat een scriptie schrijven nou eenmaal bedacht is door de duivel. Hoe dan ook ben je hard aan het werk, maar hard werken wordt blijkbaar alleen door oma beaamd als je daarvoor je rugwervels eerst hebt versplinterd of in een lamborghini rijdt. Oma komt uit een tijd waarin je leefde om te werken en niet werkte om te leven. Tijden veranderen oma, en misschien is geluk ook gewoon een mooi streven? Misschien wil jij helemaal geen hoge piefenbaan en je het schrompes werken, maar genoeg verdienen om het meeste uit je vrije tijd te halen en leuke dingen te doen met je vrienden. Misschien wil je wel helemaal niet leven in een kapitalistische maatschappij waar vrouwen al minder verdienen dan mannen, maar off the grid gaan wonen in Nieuw-Zeeland? MAG DAT OOK OMA!? De tafel is stil want in plaats van dit monoloog in je hoofd af te spelen heb je hardop tegen oma geschreeuwd. Oma is een beetje geshockeerd maar ach, fijn dat het nu duidelijk is!

 

“Zou je niet wat minder eten?”

 

Comments over je gewicht zijn niet meer van deze tijd. Het is geen 2004 meer en bedrijven zoals Weight Watchers en al die andere onzin om je te helpen snel af te vallen, zijn zo goed als opgedoekt. Daarnaast wordt deze opmerking nooit gemaakt naar je neef Remco die zijn eigen gewicht in dubbele getallen aan het verorberen is maar nog steeds geen grammetje vet aankomt. Het is misschien ook goed bedoeld, want je moeder wilt ook graag dat je gezond blijft. Een wat minder botte manier van dit aankaarten in plaats van dit bespreken tijdens een kerstdiner met al je nichtjes en neefjes, zou misschien best fijn zijn. Mooi moment om haar even terug op haar plek te zetten! “In plaats van het letten op mijn eetgewoontes kun je ook gewoon accepteren dat het uithongeren van jezelf om in maatje 34 te passen niet alleen ongezond, maar ook niet meer in de mode is.” Je moeder schaamt zich duidelijk voor haar commentaar en biedt haar excuses aan. Gelukkig weet jij dat je ongelukkig voelen over je lichaam zonde is van je tijd. Tegenwoordig zijn er genoeg body positive influencers die dit bevestigen en die jou het gevoel geven dat je perfect bent zoals je bent. Je raadt je moeder aan om er een paar te volgen en gaat verder aan het stuk viennetta dat je net op je bord hebt geschept. 

Ook al zijn de genoemde tips & tricks natuurlijk heel erg overdreven, zit er een kern van waarheid in elk antwoord: Laat je niet gek maken. Niet iedereen heeft een saamhorige familie en kerst kan voor sommigen als een nare verplichting voelen. Of het nou gaat om een persoonlijke sneer of een opmerking over een onderwerp wat jou gevoelig ligt, laat het niet jouw kerst verpesten. Blijf dicht bij jezelf en jouw eigen mening, deze mensen zie je waarschijnlijk maar een paar keer per jaar en hun normen en waarden hoeven niet altijd te meten aan die van jou. De maatschappij is al genoeg gepolariseerd dus probeer je vooral te focussen op de leuke gesprekken en de complimenten in plaats van op de negativiteit. Dus zet lekker Kerst met de fam op van Merol en geniet van de “mooiste tijd van het jaar!”


¹ “Linkse Amber” is een verwijzing naar deze instagram post van @martenmantel.

² Deze term gebruiken zij voor iedereen die zich identificeert als vrouw.

 

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.