IFFR 29 januari 2011

filmtips uit Rotterdam

Cathelijne Berghouwer • 29 jan 2011

Het eerste weekend van het filmfestival Rotterdam betekent traditiegetrouw veel volk op de been. Sommige voorstellingen zijn uitverkocht, lange rijen bij de kassa’s en bij de koffie. Maar de sfeer is eigenlijk altijd goed.

Vandaag had één film zulke technische problemen met het geluid dat ze de voorstelling moesten afblazen. Ik realiseerde me dat het een klein wonder is dat er niet vaker iets misgaat met al die 35mm prints en diverse formaten tapes. Gelukkig kunnen festivals steunen op een groep zeer professionele operateurs, dat zijn de mensen achter de schermen die zorgen dat de film zo goed mogelijk geprojecteerd wordt, waardoor het in 99,9% van de gevallen gewoon vlekkeloos gaat. Een beroep dat overigens verbazingwekkend vaak door vrouwen wordt gedaan.

Ik heb vandaag de hele dag film gekeken, maar er zijn er eigenlijk maar twee waar ik iets meer over wil vertellen.

Hinter diesen Bergen Film still 31 big

De eerste isHinter diesen Bergen- Michael Krummenacher (Zwitserland, 2010)

Dit beklemmende debuut draait om de vriendschap tussen twee meiden van een jaar of 18. Het plan is om samen een appartement te gaan huren, dat is makkelijk, maar vooral gezellig.
Maar er broeit continue iets onder de oppervlakte, dan lijkt Milena meer van Heidi te willen dan alleen vriendschap en even later lijken de rollen omgedraaid. Ze blijven elkaar prikkelen, uitdagen en af en toe een beetje treiteren. Wat willen ze van elkaar? Weten ze dat zelf eigenlijk wel? Krummenacher werkt veel met metaforen, zoals mist in het prachtige Zwitserse landschap en die versterken het beklemmende en mysterieuze verhaal alleen maar. Als je naar Rotterdam komt is dit er eentje voor op je lijst.

Drei Film still 24831 big

Drei - Tom Tykwer (Duitsland, 2011)

Drei vertelt over twijfels aan je relatie, aan je geaardheid , misschien ook wel aan het leven in het algemeen. Op zich geen uniek filmverhaal, maar Tykwer (hij maakte eerder o.a. Lolo rennt en Perfume) geeft er een mooie draai aan door een heteroseksueel koppel vreemd te laten gaan met dezelfde man. Zonder dat ze dat van elkaar weten natuurlijk.  De uitwerking is formidabel, hij maakt gebruik van de mogelijkheden van de cinema, de splitscreens, de montage, de catchy muziek en de fotografie werken nauwgezet samen om deze film te maken tot wat hij is: eentje die je niet zal teleurstellen.

Morgen heb ik 6 films op mijn schema staan, onder andere de nieuwe Sofia Coppola: Somewhere.

 

Goed nieuws, Drei heeft een Nederlandse distributeur en staat gepland vanaf 17 maart.