Jaaroverzicht 2020: de lijstjes van LOVER

Photo by Siora Photography on Unsplash
Photo by Siora Photography on Unsplash
redactie • 31 dec 2020

Het jaar 2020 zit erop! Wij van LOVER kijken met trots terug op een productief jaar vol spraakmakende artikelen, persoonlijke columns en mooie bezoekcijfers. Welke artikelen zijn het best gelezen? Welke riepen de meeste discussie op? Is er verschil tussen de reacties op onze sociale media? En wie o wie was dit jaar de meest productieve auteur? Hoogste tijd voor lijstjes!

LOVER publiceerde dit kalenderjaar maar liefst 91 artikelen. Het leeuwendeel daarvan, te weten 67 artikelen, werd geschreven door vaste redacteurs en bestuursleden. De overige 24 artikelen zijn aangeleverd door externe auteurs.
Een derde van de artikelen in 2020 betrof recensies en tips over boeken, films, series en documentaires. Best grappig als je de ontstaansgeschiedenis van LOVER kent.

Als online magazine is LOVER uiteraard actief op sociale media. Om te bepalen welke artikelen het best gelezen zijn, is gekeken naar bereik en betrokkenheid. Hoe vaak is er op de link geklikt? Hoeveel waardering kregen de artikelen in de vorm van hartjes en duimpjes? Hoe vaak zijn ze gedeeld? Waar is het vaakst op gereageerd?

Hoewel de top 5 per sociaal medium verschilt, komen twee auteurs opvallend vaak in de lijstjes voor. Maaike van Leendert (tot december 2020 hoofdredacteur, nu bestuurslid) en Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter) zijn de absolute aanvoerders van het LOVER-team. Beiden hebben in 2020 maar liefst veertien artikelen gepubliceerd en staan daarmee qua productiviteit ex aequo op nummer 1.

Top 5 - Facebook
Op 14 april 2020 deed Maaike van Leendert een bekentenis: ze is fervent fan van Boer Zoekt Vrouw. Hoewel de patriarchale structuur al jaren bron van ergernis is, kroop ze pas dit jaar in de pen om het op te nemen voor Vera en alle andere zelfverzekerde vrouwen die in de media worden neergesabeld. Haar pleidooi kreeg op Facebook de meeste likes en shares. Dat geldt ook voor Maaike zelf: ze staat met vier bijdragen in de top vijf.

1. Boer Zoekt Vrouw bewijst: we meten met verschillende maten tussen de seksen – door Maaike van Leendert
2. Liefde krijgen en liefde geven – door Maaike van Leendert
3. Nagellak – door Jan van Heuzen
4. Niet zomaar een mooi plaatje: een interview met illustratrice Nina Lanke – door Maaike van Leendert
5. Purper, groen en blauw: de all lives matter-politiek van K3 – door Maaike van Leendert

Top 5 - Twitter
Het recht op een veilige abortus staat steeds meer onder druk. Restrictieve wetgeving leidt niet tot minder, maar tot onveilige abortussen. Met dodelijke gevolgen. Op 29 oktober 2020 zette Miranda Valkenburg de feiten op een rijtje en legde ze uit waarom het nog steeds – en steeds meer – nodig is om het recht op abortus te verdedigen. Dit artikel kreeg op Twitter de meeste aandacht en waardering.

1. Gelieve niet te ejaculeren – door Miranda Valkenburg
2. 16 days of activism: stop geweld tegen vrouwen – door Miranda Valkenburg
3. Workshop: ingrijpen bij straatintimidatie – door Redactie
4. De macht van de pen – door Maaike van Leendert en Rosanne van Cruyningen
5. Dag Moederdag! – door Miranda Valkenburg

Top 5 - Instagram
Het artikel dat op Instagram de meeste hartjes kreeg, is een kritische beschouwing van Maaike van Leendert over K3, die op 5 augustus 2020 gepubliceerd werd. Maaike laat zien hoe de ogenschijnlijke kleurenblindheid en eeuwige tolerantie van het lieve trio in schril contrast staan met de impliciet racistische boodschappen in de liedjes en videoclips.

1. Purper, groen en blauw: de all lives matter-politiek van K3 – door Maaike van Leendert
2. Boys will be boys? – door Laurens Kleijntjens
3. Hij komt, hij komt, hij komt er steeds mee weg – door Miranda Valkenburg
4. Are you bloody serious? – door Aimée Dabekaussen
5. Hoe Covid-19 genderongelijkheid bevordert – door Samantha Bartels

Top 5 - LinkedIn
“De mannen die sinds #MeToo van hun voetstuk zijn gevallen, konden jarenlang ongestraft hun gang gaan. Terecht priemt er een beschuldigende vinger in hun richting, maar de mensen om hen heen verdienen ook een dikke middelvinger.” Aldus Miranda Valkenburg, die een vlijmscherp artikel schreef over de hypocrisie van omstanders en hoe bedroevend weinig er veranderd is. Dit artikel, gepubliceerd op 5 december 2020 in het kader van de 16 Days of Activism, kreeg op LinkedIn de meeste duimpjes.

1. Hij komt, hij komt, hij komt er steeds mee weg – door Miranda Valkenburg
2. Mannelijke bondgenoten geven het stokje door – door Martina Kalcic
3. In memoriam: Ruth Bader Ginsburg – door Miranda Valkenburg
4. Laten we geestdriftig zijn – door Maaike van Leendert
5. Gelieve niet te ejaculeren – door Miranda Valkenburg

Op naar 2021
Statistisch gezien zijn bovenstaande klassementen uiteraard niet te betwisten. Maar wellicht ben je van mening dat een bepaald artikel een hogere plek had verdiend. Misschien vind je het volslagen onbegrijpelijk dat dat ene artikel niet vaker gelezen en gedeeld is. Of wil je een artikel nogmaals onder de aandacht brengen. Zet ze in de comments en laat het ons weten!

Wij van LOVER danken jullie voor alle feedback, likes, shares, retweets, comments en input. Ofwel in goed Nederlands: wat fijn dat jullie ons werk ook dit jaar konden waarderen. Graag tot ziens in 2021!


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.