Leestips van de redactie

Leestips
Leestips
Jaime Andreas
Jaime Andreas • 3 sep 2020

Heb je even geen zin om activiteiten buiten de deur te ondernemen of blijf je in deze tijden toch het liefst zoveel mogelijk binnen? Niet getreurd! LOVER heeft namelijk flink wat interessant leesvoer voor jou verzameld zodat je je niet hoeft te vervelen én ook nog eens iets kunt leren.

Met regelmaat sturen de redacteuren van LOVER elkaar interessante boeken, artikelen en ander leuk leesvoer om te lezen en hier inspiratie uit te halen. Hier komen soms zeer mooie dingen naar voren die we maar al te graag met meer mensen delen. Al eerder schreven we een artikel vol quarantaine-tips en een artikel vol tips met artikelen, nieuwsberichten en podcasts.

Leren over racisme met boeken

Met de protesten en demonstraties tegen racisme is het belangrijker dan ooit om meer te leren en te lezen over racisme. Ook blijkt, uit dit artikel in the NY Times, dat veel mensen van kleur onevenredige gevolgen van corona ondervinden. In So You Want to Talk About Race schrijft auteur Ijeoma Olou over de complexe realiteit van het hedendaagse racistische landschap in Amerika en de rest van de wereld. Moeilijke onderwerpen komen aan bod, waaronder politiegeweld, micro-agressie, het n-woord en vele andere dingen. Olou weet dit op een grappige, maar realistische en heftige manier te brengen.

How to Be an Antiracist van Ibram X. Kendi gaat meer in op hoe je als persoon een actieve rol tegen racisme in de samenleving kan aannemen. Hierbij gaat Kendi in op interessante wetten, geschiedenis en denkt met ons na over hoe een anti-racistische samenleving eruit kan zien. Een zeer interessant vraagstuk in een tijd dat institutioneel racisme nog een groot ding is in de meeste landen op de wereld.

Scherpe artikelen

Ben je meer opzoek naar kort, maar interessant leesvoer om je dag of avond mee door te komen? Ook daarvan hebben we het een en ander voor je in petto.

Dat je bij je geboorte wordt geregistreerd als jongen of meisje lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld, maar dat was lang niet altijd zo. Dit is namelijk een erfenis uit de tijd van Napoleon. In een zeer scherp en interessant artikel uit de Correspondent vertelt Valentijn de Hingh meer over waar de M of V in het paspoort precies vandaan komt. Om meer te lezen over onnodige seksregistratie heeft Atria een zeer interessante toolkit om te raadplegen.

Behoefte aan scherp leesvoer in je mailbox op regelmatige basis? Dan raden wij je ten zeerste aan je aan te melden voor de nieuwsbrief van Zeikschrift. Al jaren kaart Zeikschrift op sociale media onzin en misstanden in de Nederlandse media aan. Nu gaat ze aan de slag met Vrijschrift, een wekelijkse nieuwsbrief vol tips, interessante maatschappelijke thema’s en meer.

Haal meer uit fictie

Tot slot nog twee tips voor fictieboeken waar veel van te leren valt. The City We Became van N.K. Jemisin is een ode aan de stad New York, het sociale systeem van de stad en het unieke karakter van deze plek. Het is een fantasieboek waarin vijf New Yorkers samenkomen om de stad te redden van de ondergang. Jemisin’s kracht ligt in het schrijven van prachtige connecties tussen mensen en de emoties die zij kunnen voelen.

In Such a Fun Age van Kiley Reid belt de witte Alix Chamberlain haar Afro-Amerikaanse babysitter Emira, om op haar peuter te passen en mee te nemen naar de lokale supermarkt terwijl zij dealt met een familiecrisis. In de supermarkt beschuldigt een bewaker Emira ervan dat ze de peuter kidnapt en vanaf dat moment gaat er van alles mis. Een interessant boek dat het fenomeen ‘white savior’ behandelt en goed omschrijft. Beide boeken zijn aanraders voor als je even wilt ontsnappen uit de realiteit.

Steun LOVER!
Vond je dit een goed artikel? Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Laat je waardering blijken door een (eenmalige) donatie en help ons. LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.