LOVER bestaat 50 jaar en dat gaan we vieren!

50 jaar LOVER Beeld door Hannah Vonk
50 jaar LOVER Beeld door Hannah Vonk
bestuur • 3 jan 2024

LOVER bestaat dit jaar 50 jaar. Deze mijlpaal laten we niet ongemerkt voorbijgaan. Je hebt vast ons nieuwe logo op de website al gespot, maar daar blijft het uiteraard niet bij. Hieronder lees je wat er in 2024 verder op de planning staat. Help je mee om dit jubileumjaar extra feestelijk te maken?

Een stukje geschiedenis
LOVER kwam voor het eerst uit in 1974 als een bijlage van MVM-nieuws, de nieuwsbrief van Man Vrouw Maatschappij. De naam is een afkorting van 'LiteratuurOVERzicht', vandaar de uitspraak: lóó-ver. In de jaren zeventig werd steeds meer gepubliceerd over vrouwenrechten, zoals abortuswetgeving en de loonkloof. Er was behoefte aan structuur en overzicht in de jungle van feministische geschriften.

De bijlage werd zo populair dat het uitgroeide uit tot een volwaardig tijdschrift, waarin ook duiding werd gegeven en discussie werd gevoerd. LOVER verscheen vier keer per jaar. Sinds 2011 is LOVER volledig online met wekelijks nieuwe artikelen. Erachter zit een enthousiaste en kundige redactie, die tevens gastpublicaties verwelkomt.

Jubileumjaar
We zijn al volop bezig met de voorbereidingen voor 2024 het jubileumjaar met ambitieuze plannen. Voor beeldmateriaal uit de begindagen grasduinen we in het archief van Atria. Ook spitten we alle jaargangen van LOVER door. Met enige regelmaat zul je op onze website artikelen kunnen lezen waarin de ontwikkeling van een halve eeuw feministisch gedachtengoed zichtbaar wordt, inclusief voortschrijdend inzicht en wijziging van standpunten.

In het najaar staat een evenement op de planning en willen we een stralende jubileumuitgave uitbrengen. Om deze te realiseren hebben we subsidies en donaties nodig.

Oproep
Op sociale media hebben we een oproep gedaan aan voormalig redactie- en -bestuursleden en gastauteurs om mee te werken aan een artikel of interview. Er hebben zich al mensen gemeld, maar er zijn er vast nog veel meer. Dus ben (of ken) je iemand die ooit betrokken was bij LOVER? En vind je het leuk om een bijdrage te leveren aan het jubileumjaar? Bijvoorbeeld in de vorm van een artikel of interview, of een herpublicatie van een artikel dat je ooit schreef? Dan horen we graag van je. Laat het ons weten via .

Doneer
LOVER bestaat uitsluitend dankzij betrokken vrijwilligers en donaties. Voor een aantal jubileumactiviteiten zijn extra subsidies en donaties nodig. Zocht jij nog een goed doel? Informatie over (eenmalig) doneren vind je hier.
Potentiële subsidieverstrekkers die de doelstellingen van LOVER onderschrijven, kunnen contact opnemen met het bestuur via .

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.