LOVER jaaroverzicht 2023

Jaaroverzicht 2023 Beeld via Pixabay
Jaaroverzicht 2023 Beeld via Pixabay
redactie • 31 dec 2023

Nepfeministen, flutjourno’s en sneuneuzen. Dat waren de aardigste beschimpingen die we dit jaar van transfobe roeptoeters op X (voorheen Twitter) ontvingen. Aanleiding: het voorvoegsel ‘cis’ in een artikel. Over deze affaire én andere hoogte- en dieptepunten van 2023 lees je in dit jaaroverzicht.

Het jaar 2023 zit erop! Wij van LOVER kijken met trots terug op een productief jaar vol spraakmakende artikelen, persoonlijke columns en stijgende bezoekersaantallen. Welke artikelen zijn het best gelezen? Welke riepen de meeste discussie op? Zijn er verschillen tussen de reacties op Instagram, Facebook, X en LinkedIn?  En wie was dit jaar de meest productieve auteur?

Dit jaar publiceerde LOVER 77 artikelen. Verreweg de meeste artikelen (61) zijn geschreven door vaste redacteurs en bestuursleden. Externe auteurs hebben 16 artikelen aangeleverd. De beeldmakers van LOVER hebben dit jaar 37 originele illustraties gemaakt.

Traditiegetrouw zijn de meeste artikelen gepubliceerd in de rubriek Politiek & Maatschappij (37 artikelen). Op afstand volgen de rubrieken Kunst & Cultuur (18), Recensies & Tips (13), Columns (5) en English (3).

Net als voorgaande jaren voert bestuursvoorzitster Miranda Valkenburg met 11 artikelen de ranglijst aan van meest productieve LOVER-auteurs van 2023. Op een gedeelde tweede plaats staan Nienke Amarins Hettinga en Janna Visser met elk 7 artikelen. Bestuurslid Maaike van Leendert staat met 6 artikelen op nummer drie.

Top 5 – X / Twitter
Het lukt LOVER al jaren op rij om een relletje te veroorzaken op X (voorheen Twitter). Twee jaar geleden viel transfoob Nederland over het woord ‘terf’ in een column. Vorig jaar lagen we onder vuur door een toelichting op de transgenderwet. Dit jaar gebruikte een auteur in een kritische zelfanalyse het voorvoegsel ‘cis’ en dat raakte ook een gevoelige snaar. Zoals voorgaande jaren waren de reacties smakeloos, denigrerend en verre van subtiel. Na enkele dagen werd LOVER in één adem genoemd met platforms als OneWorld, GreenChoice en Plan International, die volgens de knorrepotten al even onfris zijn. Dat leverde LOVER extra naamsbekendheid en volgers op. Bedankt!

1. Ben ik een ‘goede’ feminist? Een kritische zelfreflectie – auteur anoniem
2. Vrouwen in het waterschap: toen en nu – door Mojdeh Feili (Stem op een Vrouw)
3. Gelijkwaardigheid in de politiek – door Mojdeh Feili (Stem op een Vrouw)
4. Vergeten vrouwen #8: verzetsspecial – door Miranda Valkenburg
5. Muzikale Vrouwen met een Boodschap #12: slotakkoord – door Miranda Valkenburg en Maaike van Leendert

Top 5 – Instagram
Op 25 augustus hield een groep anti-abortusdemonstraten zich niet aan de gemeentelijke verordeningen tijdens hun maandelijkse protest bij de Bloemenhove Kliniek in Heemstede. In de voortuin van deze abortuskliniek werden bezoekers aangesproken en kregen ze ongevraagd ‘pro life’-folders in hun handen gedrukt. Deze intimiderende actie hinderde kliniekbezoekers in hun recht op medische zorg.  Abortusbuddy’s Jamie Bouwman en Miriam Saridi pleiten voor bufferzones, gebieden waarin niet gedemonstreerd mag worden. Hun artikel, waarin ze onderbouwen dat bufferzones niet het recht op demonstreren of de vrijheid van meningsuiting ondermijnen, kreeg op Instagram verreweg de meeste hartjes.

1. Stop de intimidatie voor abortusklinieken – door Jamie Bouwman en Miriam Saridi (Samen naar de Kliniek)
2. Vrouwen laten betalen voor anticonceptie is discriminatie – door Linde Bryk (Bureau Clara Wichmann)
3. Genderidentiteit valt onder het recht op zelfbeschikking – door Jamie Bouwman (Samen naar de Kliniek)
4. Jaren wachten op een knipje: waarom jonge vrouwen geen sterilisatie krijgen – door Mirjam Brouwer
5. “Women are born with pain built in”. Herkennen en ontkennen van vrouwelijke pijn in Fleabag – Holly van Zoggel

Top 5 – Facebook
In de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap presenteerde LOVER in 2023 elke maand een bekende of minder bekende muzikante. Twee van deze artikelen, beide geschreven door bestuurslid Maaike van Leendert, belandden in de top 5 met meeste likes en shares op Facebook.

1. Muzikale Vrouwen met een Boodschap #2: Charlotte Wessels – door Maaike van Leendert
2. “Women are born with pain built in”. Herkennen en ontkennen van vrouwelijke pijn in Fleabag – Holly van Zoggel
3. Vergeten vrouwen #7: badass bitches – door Miranda Valkenburg
4. Muzikale Vrouwen met een Boodschap #4: Hayley Williams – door Maaike van Leendert
5. Luchtigheid en duisternis: recensie van Ginny & Georgia – Wendy Hardeveld

Top 5 – LinkedIn
Ook op LinkedIn werd het artikel dat op X zoveel teweegbracht het meest gelezen, maar dan zonder het moddergooien. Hoewel LOVER niet alle artikelen op dit platform deelt, valt op dat de politieke artikelen er leiden tot veel interactie. Zo behaalden de twee artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen een positie in de top 5.

1. Ben ik een ‘goede’ feminist? Een kritische zelfreflectie – auteur anoniem
2. The toxic side of gym culture – door Nienke Amarins Hettinga
3. Rechtspopulisme en de systemen van onderdrukking – door Suzanne Warringa
4. Hoe Nederland nog rechtser kon kleuren – door Aurora Montiel Somer
5. Huh, maar jij bent helemaal niet druk? – door Famke Veenstra

Op naar 2024
Om te bepalen welke artikelen het best gelezen zijn, is gekeken naar bereik en betrokkenheid op sociale media. Ben je van mening dat een bepaald artikel ten onrechte ontbreekt in de lijstjes? Of vind je het volslagen onbegrijpelijk dat dat ene artikel niet vaker gelezen en gedeeld is? Wil je een artikel nogmaals onder de aandacht brengen? Zet ze in de reacties en laat het ons weten.

Wij van LOVER danken jullie voor alle feedback, likes, shares, retweets, comments, views en input. Ofwel in goed Nederlands: wat fijn dat jullie ons werk ook dit jaar konden waarderen. Graag tot ziens in 2024!


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.