LOVER Tipt #11 2024
Op 19 november was het internationale mannendag. Deze editie van LOVER Tipt is daarom speciaal voor mannen - en voor iedereen die een man kent. Immers, het patriarchaat kent ook nadelen voor mannen en feminisme is goed voor iedereen. Dus wil je je (als man) verder ontwikkelen of ben je op zoek naar een gepast (december)cadeau voor een man? Hieronder volgt een aantal mooie suggesties.
Internationale mannendag vindt sinds 1992 jaarlijks plaats op 19 november om een tegengeluid te geven aan het negatieve stigma dat aan mannen kleeft. Deze dag benadrukt, volgens de website, dan ook vooral de positieve bijdrage van mannen aan de samenleving. Om dit te stimuleren heeft LOVER een aantal mooie tips verzameld. Naast een aantal boeken zijn er ook tips voor mannen die niet van lezen houden, maar hun vrije tijd liever besteden aan muziek, musea en voetbal.
Feminisme voor mannen en andere wezens – Frank Meester (boek)
In zijn boek ‘Feminisme voor mannen en andere wezens’ (2023) gidst filosoof Frank Meester mannen (en andere wezens) langs belangrijke feministische ideeën. Wat vinden de belangrijkste feministen en wat zeggen zij eigenlijk tegen mannen? Moet de man zichzelf opnieuw uitvinden? En wat moet hij eigenlijk doen met gedrag en voorkeuren die nu opeens als fout mannelijk gelden (maar waar de man in kwestie wel aan gehecht is)? Meester houdt lezers een onontkoombare spiegel voor en toont hoe de wereld eruit zou zien als de gehele samenleving de kritiek van het feminisme ter harte neemt.
Het boek bestellen kan hier.
Wat voor man wil jij zijn – Jens van Tricht (boek)
Jens van Tricht pleit al jaren voor mannenemancipatie, want ook mannen worden door genderongelijkheid in hun vrijheden beperkt. Ze moeten hard werken, mogen niet huilen en geen kwetsbaarheid tonen. Dit belemmert veel mannen om ten volle zichzelf te zijn, wat ook op maatschappelijk niveau destructieve gevolgen heeft. Zijn boek Waarom feminisme goed is voor mannen (2018) groeide uit tot een pioniersboek over mannenemancipatie en werd vertaald in het Duits, Engels en Arabisch. De editie Wat voor man wil jij zijn? bevat een nieuw voorwoord en een nawoord met praktische handvatten. Het laat zien hoe mannen kunnen bijdragen aan een betere wereld en wat ze daarbij zelf winnen.
Het boek bestellen kan hier.
De zeven vinkjes – Joris Luyendijk (boek)
Voor degenen die ‘late to the party’ zijn: dit boek van Joris Luyendijk uit 2022 – met als ondertitel ‘hoe mannen zoals ik de baas zijn’ – is een prima starter. Het boek adresseert mensen die niet weten hoe kansenongelijkheid voelt. En juist diegenen die nooit uitsluiting of discriminatie op basis van sociale klasse, kleur, sekse of identiteit hebben ervaren, draaien aan de belangrijkste politieke en maatschappelijke knoppen. Er kwam veel kritiek op het boek, want velen voor hem – voornamelijk benadeelden – maakten hier al decennialang melding van. Dat er nu eindelijk aandacht voor kwam, nu een zevenvinker (lees: witte man) het benoemt, is enerzijds pijnlijk en anderzijds blijkbaar noodzakelijk.
Het boek bestellen kan hier.
The Will to Change – bell hooks (boek)
Angst voor intimiteit en angst om hun dominante positie in de maatschappij te verliezen weerhoudt menig man ervan om zich kwetsbaar op te stellen en liefde toe te laten. In The Will to Change uit 20024 beschrijft bell hooks hoe de patriarchale samenleving mannen schaadt. Het is een gids om te leren in contact te komen met gevoelens en deze te uiten in plaats van te onderdrukken.
Het boek bestellen kan hier.
Feminisme is voor iedereen – bell hooks (boek)
Eveneens van bell hooks is het boek Feminism is for Everybody uit 2000. Het is een beknopte inleiding op feminisme, met een heldere uitleg hoe seksisme, seksistische uitbuiting en onderdrukking iedereen raken. Hooks laat zien hoe feminisme ieders leven positief kan beïnvloeden. Dit jaar verscheen de Nederlandse vertaling van dit boek: Feminisme is voor iedereen.
Het boek bestellen kan hier.
Tegen de vrouwen – Abram de Swaan (boek)
In de afgelopen halve eeuw zijn de traditionele man-vrouwverhoudingen veranderd Vrouwen zijn zelfstandiger dan vroeger en hebben mannen minder nodig als beschermer of kostwinner. Daar hebben veel mannen het maar moeilijk mee en een backlash blijft dan ook niet uit. In Tegen de vrouwen (2019 beschrijft Abram de Swaan de opkomst van extreemrechts, christelijk fundamentalisme en jihadisme als reactie op de mondiale vrouwenemancipatie. Dat vrouwen beschikken over kennis, een eigen inkomen en aan macht, slaat een fikse deuk in de mannelijke overheersing. Volgens De Swaan leidt deze ondermijning tot maatschappelijke en psychische spanningen, die te herleiden zijn tot de kwetsuur van het mannelijk eergevoel: een collectieve en persoonlijke ‘narcistische’ krenking. Desondanks is De Swaan hoopvol, zo blijkt uit de laatste zin: “Daarom, denk ik, is de vrouwenemancipatie nergens ter wereld nog te stuiten.”
Het boek bestellen kan hier.
Lessons For The Patriarchy – THAMES (muziek)
De Amsterdamse postpunkband THAMES brengt onversneden maatschappijkritiek in een ruige jas, met als doel om toxic masculinity te vermorzelen. In mei van dit jaar bracht de band een EP uit met de veelzeggende titel Lessons For The Patriarchy: stoere muziek met een stevige boodschap. De dansbare, opzwepende nummers zijn stuk voor stuk aanklachten tegen seksisme, racisme en toxische mannelijkheid, en tegen de traagheid van verandering.
Je kunt de EP hier beluisteren.
The Kiss That Changed Spanish Football (documentaire)
In augustus 2023 werd Spanje wereldkampioen voetbal. Vlak na de overwinning van het Spaanse voetbalteam vergreep de Spaanse bondscoach zich aan aanvalster Jenni Hermoso. Deze aanranding werd wereldwijd uitgezonden en leidde vanzelfsprekend tot ophef en protest. De ‘kus’ leidde uiteindelijk tot het ontslag van de bondscoach, maar ook tot doodsbedreigingen aan het adres van Hermoso. De documentaire Se Abadó – ofwel It’s All Over. The Kiss that Changed Spanish Football – doet gedetailleerd verslag van de ‘kusrel’ en de gevolgen ervan.
De documentaire is hier te zien.
De Stad Was Van Ons (documentaire)
Op NPOstart is de documentaire De Stad Was Van Ons te zien. Het is een indringend activistisch pamflet van regisseuse Netty van Hoorn over de feministische beweging in de jaren zeventig in Amsterdam. Tal van (inmiddels) prominente vrouwen vertellen over hun drijfveren, acties, discussies en onderlinge meningsverschillen. En passant passeren tal van – inmiddels vanzelfsprekende maar destijds baandoorbrekende – onderwerpen de revue. Van heteroseksualiteit als machtsmiddel tot de oprichting van Mama Cash en vrouwengarage De Knalpot: gaat dat zien!
De documentaire is hier te zien.
Radicaal (tentoonstelling)
Radicaal - Vrouwelijke kunstenaars en modernisme 1910-1950 viert vrouwelijke kunstenaars die in de eerste helft van de twintigste eeuw grenzen hebben verlegd. Ontdek hoe kunstenaressen de wereld van het modernisme hebben verrijkt en veranderd. Het is een bijzondere tentoonstelling over de relatie tussen gender, kunst en modernisme. De tentoonstelling Radicaal is tot en met 5 januari 2025 te zien in Museum Arnhem.
Klik hier voor meer informatie.
LOVER Tipt verschijnt met enige regelmaat. De vorige edities vind je op onze website in de rubriek Recensies & Tips.
Steun LOVER!
LOVER draait sinds de start in 1974 volledig op vrijwilligers en donaties. Wil je dat een van Nederlands oudste feministische tijdschriften blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind hier.