LOVER Tipt #12 2024

LOVER Tipt beeld door Hannah Vonk
LOVER Tipt beeld door Hannah Vonk
redactie • 22 dec 2024

Met deze laatste, bomvolle LOVER Tipt van dit jaar hoef je je tijdens de feestdagen niet te vervelen. Op zoek naar een goed boek, een fijne film of een interessante documentaire? LOVER heeft weer mooie tips voor je verzameld.

Vrouwejaars (kleinkunst)
De oudejaarsconference is een oer-Nederlandse traditie die in 1954 is gestart. Vrijwel altijd waren het mannen die op oudjaarsavond het jaar afsloten, met als enige uitzondering Claudia de Breij. Op 29 december 2024 zendt de VPRO daarom de Vrouwejaars uit, waarin zeven vrouwen uit de wereld van comedy, spoken word en kleinkunst hun blik werpen op de huidige tijd en het jaar 2024.
Voor meer informatie, klik hier.

Annika (serie)
Inspecteur Annika Strandhed, gespeeld door Nicola Walker, leidt een onderzoeksteam bij de Schotse politie. Met haar droge gevoel voor humor en vele verwijzingen naar literaire thema's wordt ze niet direct populair, maar lost ze wel veel moordzaken op. Haar tienerdochter maakt het haar ondertussen ook niet makkelijk. Onlangs verscheen seizoen 2. Zowel seizoen 1 als seizoen 2 zijn te hier te zien op NPO.

De Stille Meerderheid (documentaire)
Vijf jonge studenten aan de Nederlandse Academie voor Beeldredactie maakten voor hun opleiding een documentaire over abortus in de Verenigde Staten. Na maandenlange research en voorbereiding gingen Tom Ceelen, Justin Huveneers, Tessel Meulepas, Thijmen Oor en Pauline van Tilburg naar de VS om interviews af te nemen en verschillende opvattingen in kaart te brengen. Dat leverde een indrukwekkende documentaire op: De Stille Meerderheid.
De documentaire is hier te zien.

De moeder van alle mythen (documentaire)
Moeders dragen in de Nederlandse samenleving een onevenredig groot deel van de financiële, emotionele en praktische kosten van het grootbrengen van de volgende generatie. Hoe is dat zo gekomen, en is dat eigenlijk wel waar moeders, kinderen en maatschappij gelukkig van worden? VPRO Tegenlicht zond vorige maand De moeder van alle mythen uit, met daarin schrijfster Aminatta Forna, antropologe en primatologe Sarah Blaffer Hrdy, wetenschapsjournaliste Lucy Jones en historica Noëmi Willemen.
De documentaire is hier te zien.

Sporen van een spermabank (docuserie)
Uit een onderzoek van de Volkskrant uit 2017 bleek dat de spermabank van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem nogal slordig omging met donorzaad. Daar bleef het niet bij: meer misstanden, die jarenlang in de doofpot gestopt waren, kwamen aan het licht. Annemieke Ruggenberg sprak ruim zeventig spermadonoren, donorkinderen en oud-medewerkers van de spermabank en maakte er de serie Sporen van een spermabank over.
De documentaireserie is hier te zien. Een interview met Ruggenberg is hier te lezen.

Vera (serie)
Detective Chief Inspector (DCI) Vera Stanhope doorbreekt zo’n beetje elke genderstereotypering die je maar kunt bedenken. Ze is wars van uiterlijk vertoon en baggert bij tijd en wijle in regenlaarzen door modder en mest. Ze rijdt in een aftandse Landrover, drinkt graag whisky en valt regelmatig op de bank in slaap. Over de Britse politieserie Vera schreef LOVER al eerder. Het eerste seizoen werd in 2011 uitgezonden, gevolgd door een nieuw seizoen elk kalenderjaar. De afleveringen volgen een voorspelbaar plot, maar Vera zelf, gespeeld door Brenda Blethyn (1946), maakt een hoop goed.
Seizoen dertien is sinds kort hier te zien op NPO.

De stad was van ons (documentaire)
De documentaire De stad was van ons is een activistisch pamflet van regisseuse Netty van Hoorn over de feministische beweging in de jaren zeventig in Amsterdam. Vrouwen startten vrouwencafés, boekhandels, tijdschriften, archieven, een drukkerij, een filmcollectief, een fonds om vrouweninitiatieven te financieren en nog veel meer. Er werden demonstraties gehouden, films gemaakt en bezettingen uitgevoerd. Met De stad was van ons maakte Van Hoorn een prachtig document met historisch filmmateriaal, foto’s en interviews.
De documentaire is hier te zien.

The Lost Children (documentaire)
Op 1 mei 2023 crashte een klein vliegtuig in het Amazonegebied. Vier Colombiaanse kinderen uit één gezin waren de enige overlevenden. De vindingrijke oudste zus Lesly (13) raakte gewond, maar het lukte haar om haar jongere zusjes en broertje – in leeftijd variërend van 11 maanden tot 9 jaar – in leven te houden. Na veertig dagen werden ze gevonden.
De documentaire The Lost Children is hier op Netflix te zien. The Guardian schreef er een artikel over.

The Six Triple Eight (film)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg een bataljon (grotendeels) Zwarte vrouwen uit de Verenigde Staten de opdracht om miljoenen achterstallige brieven van soldaten aan het thuisfront, en vice versa, naar de juiste afzenders te sturen. Een schier onmogelijke taak, omdat soldaten inmiddels elders gelegerd waren, omdat de naam Robert Smith honderden keren voorkwam, of doordat adressen onleesbaar waren geworden. De film The Six Triple Eight vertelt het verhaal van deze vrouwen, die te maken kregen met een misselijkmakende hoeveelheid misogyn racisme. De film is nogal overdreven op z’n Amerikaans, en ondanks de sterrencast niet bijster sterk geacteerd, maar deze waargebeurde geschiedenis verdient alle aandacht.
De film is hier te zien.

Where the Crawdads Sing (film)
De film Where the Crawdads Sing is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2018 van Delia Owens. Het verhaal gaat over een meisje dat alleen in een moeras in North Carolina opgroeit in de jaren vijftig en zestig. In de jaren zestig wordt ze van moord beschuldigd. Is dat omdat ze haar hele leven een buitenstaander is en omdat men in het dorp een zondebok zoekt? Of heeft ze het echt gedaan?
De film is hier te zien.

Shirley (film)
Shirley Chisholm was de eerste Zwarte vrouw in het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten. In 1972 stelde ze zich kandidaat voor het presidentschap. Daarmee was ze de eerste Zwarte en eerste vrouwelijke presidentskandidaat. De film Shirley,met Regina King in de hoofdrol, is een intiem portret van deze baanbrekende vrouw.
De film is hier te zien.

Scoop (film) + A Very Royal Scandal (serie)
Vijf jaar geleden interviewde Emily Maitlis in het tv-programma Newsnight de Britse prins Andrew over zijn jarenlange vriendschap met de veroordeelde kinderverkrachter Jeffrey Epstein. Het interview leidde tot een golf van verontwaardiging en verbijstering. Behalve de ongeloofwaardige (en bewijsbaar onjuiste) uitlatingen van Andrew schokte ook zijn arrogantie en zelfingenomenheid. Hij meende de boel recht te kunnen praten, maar dat pakte anders uit: Andrew is inmiddels al zijn titels kwijt. De film Scoop focust op journaliste Sam McAlister, die zich vastbeet in het onderzoek. De serie A Very Royal Scandal focust op Emily Maitlis en Andrew en toont ook de nasleep van het interview.
De film Scoop is hier te zien.
De serie A Very Royal Scandal is hier te zien.

Voorbij de verbijstering – Renée Römkens, Anja Meulenbelt en Tessel ten Zweege (boek)
We weten al sinds jaar en dag dat gender en geweld nauw verweven zijn. Toch werd de wereld in 2017 opnieuw wakker geschud door #MeToo en zijn we inmiddels enkele jaren en vele schandalen verder. In de bundel Voorbij de verbijstering. Over gender en geweld laten Renée Römkens, Anja Meulenbelt en Tessel ten Zweege zien dat gendergerelateerd geweld diepgeworteld zit in onze cultuur en vele gedaantes kan aannemen. Samen met 24 gerenommeerde journalisten, wetenschappers en kunstenaars doen zij een aanzet om vérder te denken, voorbij de verbijstering.
Het boek bestellen kan hier.

Stem op een vrouw – Devika Partiman (boek)
Het gaat toch om kwaliteit? Vrouwen willen zelf niet. Op een vrouw stemmen is discriminatie! Sinds Devika Partiman in 2017 de actiegroep Stem op een Vrouw oprichtte, komen dezelfde non-argumenten terug als onkruid. Al meer dan honderdvijftig jaar worden ze gebruikt om de vrouwenrechtenbeweging te ondermijnen. Ook nu nog is de weerstand voelbaar, van de Tweede Kamer tot online haatcampagnes tegen vrouwelijke politici. In Stem op een vrouw. De strijd voor vrouwen in de politiek trekt Partiman ten strijde tegen die weerstand, en geeft ze inspirerende voorbeelden van geslaagde representatie in de politieke geschiedenis. Ze schetst de historie van de vrouwenemancipatie via politiek, en werpt de vraag op: we bewegen langzaam de goede kant op, maar hoe nu verder?
Het boek bestellen kan hier.

Vrijheid – Angela Merkel (boek)
Zestien jaar lang droeg Angela Merkel regeringsverantwoordelijkheid voor Duitsland. Als eerste vrouwelijke kanselier werd ze een van de machtigste regeringsleiders in de westerse wereld en drukte ze een stempel op de Duitse, Europese en internationale politiek. In haar boek Vrijheid blikt ze terug op haar leven in twee Duitse staten – tot 1990 in de DDR, en vervolgens in het herenigde Duitsland – en haar politieke loopbaan. Merkel beschrijft haar drijfveren en het dagelijkse leven in de kanselarij, maar ook de zeer dramatische momenten waarop ze beslissingen met grote impact moest nemen.
Het boek bestellen kan hier.
In de uitzending van Buitenhof op 1 december jongstleden gaf Merkel een interview dat je hier kunt terugzien (vanaf minuut 23).

Love Me Tender – Constance Debré (boek)
Wanneer Constance haar ex-man vertelt dat ze op vrouwen valt, manipuleert hij hun zoon zodanig dat die beweert zijn moeder niet meer te willen zien. De rechter gelooft hem. Love Me Tender is een roman over verzet, vrijheid en zelfkennis, over bitterheid, homofobie en vrouwenhaat. Het is een verslag van onmogelijke offers die van moeders worden gevraagd.
Het boek bestellen kan hier.

Over ziek zijn – Virginia Woolf et al. (boek)
Uitgeverij HetMoet bracht in november de essaybundel Over ziek zijn uit. Hierin reageren twaalf hedendaagse auteurs, onder wie Babs Gons en Lieke Marsman, op het befaamde essay 'On being Ill' van Virginia Woolf. Het is een bundel vol uiteenlopende ervaringen van chronisch (ex-)zieken over het lange wachten, frustrerende politieke systemen en schaamte, maar ook over naastenliefde, waardering voor de veerkracht van het lichaam, en dans.
Het boek bestellen kan hier.

De tien geboden – Josephine Rombouts (boek)
Vrouwen stuiten voortdurend op maatschappelijke barrières: dit mag je wel doen, dat mag je juist niet. Alsof voor hen andere regels gelden dan voor mannen. Een rimpel moet bij de vrouw vakkundig worden weggepoetst, maar maakt de man karakteristiek, en verbaal moeten vrouwen niet te veel willen opvallen. Rombouts gaat op geestige wijze ‘de tien geboden voor vrouwen’ langs. Ze zijn een feest van herkenning voor iedere vrouw en een bron van nieuwe inzichten voor iedere man.
Het boek bestellen kan hier.

Opmerkelijke vrouwen – Josephine Rombouts (boek)
Van dezelfde auteur verscheen eerder Opmerkelijke vrouwen, waarin Rombouts zich verdiept in de levens van vrouwen die schier onmogelijke hordes moesten nemen om tot hun bijzondere prestaties te komen.
Het boek bestellen kan hier.

De gezondheidskloof Angela Maas en Els Quaegebeur (boek)
In wetenschappelijk onderzoek blijven vrouwelijke patiënten ondanks de kennistoename schrikbarend ondervertegenwoordigd. Anno 2024 is bij artsen nog steeds geen volledige gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen als patiënt, ondanks groeiende feitenkennis over de verschillen. In De gezondheidskloof. Waarom vrouwen nog steeds op achterstand staan onderzoeken cardiologe Angela Maas en auteur Els Quaegebeur deze gezondheidskloof: waar zitten de systeemfouten in de gezondheidszorg voor vrouwen? Wat zijn de misvattingen en (voor)oordelen en waarom blijven veel wezenlijke verschillen onderbelicht? Hoe kunnen we de huidige zorgcultuur snel vrouwvriendelijker maken?
Het boek bestellen kan hier.
Op 15 december 2024 was Angela Maas te gast in Buitenhof om hierover te praten. De uitzending terugzien kan hier (vanaf minuut 40).

Winterrilling Annette François (boek)
In 1898 raakt het inwonende dienstmeisje Mina zwanger en moet ze noodgedwongen met haar kind een onzeker bestaan opbouwen in de voor haar onbekende stad Den Bosch. In 2024 combineert de jonge journaliste Anna haar alleenstaand moederschap met haar werk op de redactie van een dagblad. Ze vindt dat ze een wereldbaan heeft, totdat ze te maken krijgt met een stalkerige leidinggevende. Beide vrouwen worden geconfronteerd met een maatschappij waarin macht hun leven totaal verandert. Ook al leven zij in een verschillende tijd met ruim honderd jaar ertussen, ze krijgen te maken met hetzelfde probleem. In Winterrilling raken hun geschiedenissen op verrassende wijze verstrengeld.
Het boek bestellen kan hier.

Ik Haat Hem Voor Jou – Froukje en S10 (muziek)
Het nummer ‘Ik Haat Hem Voor Jou’ van zangeressen Froukje en S10 is door VPRO-platform 3voor12 uitgeroepen tot Song van het Jaar 2024. De 22-jarige Froukje is hiermee de eerste artiest die viermaal op rij deze prijs won.
Het nummer is hier te beluisteren en de videoclip is hier te zien.

Wellust (kaartenset)
Het boek Wellust van Elise van Alderen tipten we al eerder. Van dit boek, waarin Van Alderen beschrijft hoe mythes, ongelijkheid en aangeleerde schaamte vrouwen op seksueel gebied belemmeren, is inmiddels de vierde druk verschenen. Nu is er ook een kaartenset uitgebracht. De set bevat 125 kennis- en doekaarten om solo of met een partner op ontdekkingstocht te gaan.
De kaartenset bestellen kan hier.

LOVER Tipt verschijnt met enige regelmaat. De vorige edities vind je op onze website in de rubriek Recensies & Tips.


Steun LOVER!
LOVER draait sinds de start in 1974 volledig op vrijwilligers en donaties. Wil je dat een van Nederlands oudste feministische tijdschriften blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier
Meer LOVER? Volg ons op XInstagramLinkedIn en Facebook.