LOVER Tipt #1 2025
In deze eerste editie van 2025 tipt de redactie van LOVER enkele recent uitgebrachte boeken en lopende tentoonstellingen. Ook voor de kijkers hebben we een aantal mooie tips verzameld.
Het persoonlijke is politiek – Hedy d’Ancona (boek)
Politica en opiniemaker Hedy d’Ancona (1937) is in het Nederlandse politieke en culturele landschap al vele jaren een vaste en belangrijke kracht. In Het persoonlijke is politiek vertelt ze met de haar kenmerkende humor en scherpzinnigheid, maar ook met een stoïcijns levensgevoel, openhartig over de ontwikkelingen die zijzelf en de vrouwenbeweging vanaf de jaren zeventig doormaakten, en hoe voor haar uiteindelijk het persoonlijke politiek werd. Aan de hand van haar eigen verleden, samen met de door de Tweede Wereldoorlog dramatisch verlopen geschiedenis van haar ouders, maakt ze duidelijk hoe iemands geschiedenis tot op de dag van vandaag doorslaggevend kan zijn voor politieke ideeën.
Het boek bestellen kan hier.
Uit vrouwen geboren. Moederschap als ervaring en instituur – Adrienne Rich (boek)
Uit vrouwen geboren is zowel een geschiedenis als een diepgravende analyse van het moederschap. Adrienne Rich maakt in dit kwetsbare, visionaire en radicale boek een scherp onderscheid tussen moederschap als instituut en moederschap als persoonlijke ervaring. Sinds de verschijning in 1976 heeft Uit vrouwen geboren generaties vrouwen geïnspireerd en uitgedaagd om hun denken over moederschap, vrijheid en identiteit te herzien. Rich combineert antropologie, feministische theorie, literatuur en psychologie met nietsontziend zelfonderzoek en toont aan hoe moederschap ons allemaal raakt – ook degenen die geen moeder zijn.
Het boek bestellen kan hier.
Bloedboek – Kim d l'Horizon (boek)
Als hun grootmoeder langzaam haar geheugen verliest, blikt de verteller van Bloedboek terug op hun jeugd. Waarom zijn zoveel herinneringen onduidelijk? Hoe zit het met oma en haar vroeg overleden zusje? Kan de verteller de zwijgcultuur in de vrouwelijke bloedlijn eindelijk doorbreken? Bloedboek is een roman over volwassen worden in de 21e eeuw en een poging om ons te bevrijden van alle ballast die we ongevraagd met ons meedragen. Kim de l’Horizon (1992) is een Zwitserse non-binaire (toneel)schrijver en -acteur. De debuutroman Bloedboek werd onderscheiden met diverse prijzen.
Het boek bestellen kan hier.
Wind River (film)
De film Wind River (2017), het regiedebuut van Taylor Sheridan, speelt zich af in Wyoming. In een reservaat wordt het lijk gevonden van de achttienjarige Natalie, een Native American-meisje. De jonge, onervaren FBI-agente Jane (Elizabeth Olsen) wordt erheen gestuurd om de zaak te onderzoeken. Al snel komt ze erachter dat ze weinig van het gebied en de bewoners begrijpt. Ze roept de hulp in van wildzoeker Cory (Jeremy Renner) en samen proberen ze de dader of daders op te sporen. Wind River is een knappe misdaadthriller, waarin clichés worden vermeden. Op indringende wijze worden racisme, seksisme en sociale achterstelling in beeld gebracht. De psychologie van de personages is belangrijker dan het plot. Daarbovenop komen de fijne chemie en het mooie samenspel van Olsen en Renner op, alsmede de indrukwekkende landschappen.
De film is hier te zien op NPO Plus.
Totenfrau / Woman of the dead (serie)
De zesdelige Oostenrijkse serie Totenfrau (op Netflix: Woman of the Dead)speelt zich af in een rustig wintersportdorpje in Tirol, waar Brünhilde Blum (Anna Maria Mühe) begrafenisondernemer is. Nadat haar man, een politieagent, dodelijk verongelukt, komt ze achter het onderzoek waar hij aan werkte. Hij had ontdekt dat enkele mannen in het dorp vreselijke misdaden plegen en stond op het punt om dit openbaar te maken. Het motorongeluk waardoor hij overleed, blijkt dus een afrekening. Als wraakgodin spoort Blum de mannen een voor een op om ze te laten boeten voor hun daden en de dood van haar man. De serie is niet geschikt voor tere zieltjes – het gaat er nogal bloederig aan toe – maar de transformatie van Blum van een gewone vrouw naar een moordende psychopaat maakt deze serie zeer de moeite waard.
De serie is hier te zien op Netflix.
Dreaming Whilst Black (serie)
Dreaming Whilst Black is een zesdelige serie van Omroep Zwart. De twintiger Kwabena droomt ervan om films te maken. Op een dag besluit hij zijn baan bij het uitzendbureau op te zeggen en de sprong te wagen, maar dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Kwabena ervaart vele financiële en logistieke obstakels, maar krijgt ook te maken met alledaags racisme.
De serie is hier te zien op NPO Plus.
True Detective: Night Country (serie)
Na vijf jaar is er eindelijk een nieuw seizoen van True Detective. In dit vierde seizoen, Night Country, spelen Jodie Foster en Kali Reis de hoofdrol. De zesdelige serie speelt zich af in Alaska en het verhaal start op 17 december, de datum waarop de laatste zonsondergang plaatsvindt. Hierna blijft het twee maanden donker. Op die datum verdwijnt een aantal onderzoekers van een arctisch onderzoeksstation spoorloos. Jaren later worden ze naakt en bevroren teruggevonden. In de serie gebeurt er van alles wat soms vergezocht en onnavolgbaar is. Maar de chemie tussen Foster en Reis is fijn, en hun acteerwerk is verfrissend en overtuigend. Soms ligt het er te dik bovenop, zo van ‘kijk ons eens lekker onaangepast buiten de genderlijntjes kleuren’; de vrouwen vloeken, zuipen en neuken er lustig op los. Hoe dan ook, het is een serie die lekker wegkijkt voor wie houdt van de combinatie van crime, horror en supernatural.
De serie is hier te zien op HBO Max.
Je moest eens weten (tentoonstelling)
Vanaf eind jaren zestig kwamen de eerste vrouwen uit Turkije naar Nederland om hier een nieuw leven op te bouwen. De tentoonstelling ‘Je moest eens weten’ en de gelijknamige publicatie van fotograaf en kunstenaar Çigdem Yüksel, vertellen de verhalen van deze vrouwen. Met deze eerste grote solotentoonstelling belicht Yüksel de levens en verhalen van de eerste generatie vrouwen uit Turkije in Nederland, een groep die vaak onderbelicht is gebleven in de Nederlandse geschiedenis. De tentoonstelling bestaat uit 22 unieke verhalen, vergezeld van foto’s uit familiealbums, (video)interviews en nieuwe portretten die Yüksel maakte in haar mobiele fotostudio. Ze vertellen over de pijn van migratie, beknot zijn als vrouw, hun bijdrage aan de Nederlandse economie en hun strijd voor vrijheid en gelijke rechten.
De tentoonstelling is tot en met 25 mei te zien in het Nederlands Fotomuseum.
I hit you with a flower (tentoonstelling)
In de jaren tachtig was ‘meisjeskunst’ een term voor werk van met name vrouwelijke kunstenaars. Hun werk werd lange tijd niet voor vol aangezien. De tentoonstelling I hit you with a flower is een eerbetoon aan deze ‘meisjeskunst’, een term die vaak denigrerend is bedoeld, maar nu als geuzennaam wordt gebruikt. Te zien is werk van pioniers als Lily van der Stokker, Kinke Kooi en Pipilotti Rist en van jonger talent.
De tentoonstelling is tot en met 4 mei te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.
LOVER Tipt verschijnt met enige regelmaat. De vorige edities vind je op onze website in de rubriek Recensies & Tips.
Steun LOVER!
LOVER draait sinds de start in 1974 volledig op vrijwilligers en donaties. Wil je dat een van Nederlands oudste feministische tijdschriften blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.