LOVER Tipt #4 2022
‘Het internet is kapot’, zei Nani Jansen Reventlow vorige maand. Haar lezing is een van de tips die LOVER voor je verzameld heeft. Naast podcasts over de overgang, kapitalisme en emancipatie van Zwarte vrouwen vind je in deze editie onder meer een kersverse website over anticonceptie en abortus. Voor wie er graag op uit gaat, tippen we ook twee interessante tentoonstellingen.
Voordat je verder leest: onderteken deze petitie. Je redt er levens mee.
Bij de Staat van het Internet steekt Waag jaarlijks de peilstok in het wereldwijde web. Dit jaar werd de lezing gegeven door Nani Jansen Reventlow, prijswinnend mensenrechtenadvocate, gespecialiseerd in strategische procesvoering op het snijvlak van mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en technologie. In haar lezing Naar een cyberspace gebaseerd op al onze mensenrechten (voor de stream: klik hier) legt ze uit hoe het internet ons kapitalistische economische systeem voedt en versterkt, en hoe trollen en contentmoderatie gemarginaliseerde stemmen onderdrukken. Ze pleit voor een nieuw internet, als intersectionele feministische ruimte, waarin de gemeenschap centraal staat en ruimte is voor de talloze geleefde ervaringen in onze samenleving.
Film
Stichting TransMotion zet zich in voor grotere zichtbaarheid van genderdiversiteit in de samenleving, en acceptatie, emancipatie en empowerment van trans personen. Een van de activiteiten die de stichting organiseert, is het filmfestival TranScreen. Naast films over - en door - trans en genderdiverse mensen biedt het programma workshops, debatten en exposities. TranScreen organiseer gedurende het jaar ook losse filmscreenings en panelgesprekken in het hele land.
De documentaire Notes from Brussels: three women in pursuit of their European dream, gemaakt door Nadine van Loon, vertelt het verhaal van drie vrouwen die als twintiger voor de EU gingen werken. De film onderzoekt hoe de vrouwen zich staande houden in de 'Europese bubbel' en de prijs die ze betalen voor hun succes. Van Loon volgde de vrouwen vier jaar lang: de Franse politiek medewerkster in het Europees parlement Anne-Cécile Gault, de Poolse journaliste Joanna Sopinska, die twee jaar na de Poolse toetreding tot de EU naar Brussel kwam, en Beate Gminder, een Duitse topambtenaar bij de Europese Commissie. Hun persoonlijke verhalen spelen zich af tegen de achtergrond van toenemend euroscepticisme en de aanhoudende migratiecrisis. Zo herinnert de film aan het 'waarom' van de Europese samenwerking en de kwetsbaarheid ervan. Ook laat de film zien hoezeer autoritaire tendensen onze rechtstaat en democratische vrijheden bedreigen. Deze thema's hebben in het licht van de Russische invasie in Oekraïne nieuwe lading gekregen. Notes from Brussels draait vanaf 9 mei in filmtheaters.
Podcasts
Tussen dertig en doodgaan is een podcast door en voor millennials. Malou Holshuijsen en Tatjana Almuli praten met elkaar over alles wat er zoal speelt vanaf je dertigste. Denk aan vriendschappen en relaties, wel of geen kinderen en het vinden van een woning. Holshuijsen en Almuli schuwen lastige onderwerpen niet, maar hun humor en nuchterheid zorgen ervoor dat het geen zware kost wordt.
De podcast Secret Feminist Agenda is een initiatief van de Canadese literatuurwetenschapster Hannah McGregor. Zij omschrijft deze zelf als ‘een podcast over de verraderlijke, snode, opstandige en alledaagse manieren waarop we ons feminisme in ons dagelijks leven in praktijk brengen’. Secret Feminist Agenda is gemaakt er om je eraan te herinneren dat jouw ervaringen in de wereld echt en valide zijn. En feministen zijn gewoon van nature interessant.
Programmamaakster Elles de Bruin duikt in de podcast Opvliegers in de wereld van de menopauze. Waarom heeft de overgang haar leven de afgelopen jaren zo op z'n kop gezet? In de podcast deelt ze haar eigen verhaal, maar er komen ook artsen, psychologen, mede-ervaringsdeskundigen en mannen aan het woord.
Ongehoord is een Nederlandse podcast over seksualiteit in al haar verschijningsvormen. Host Marije Janssen gaat elke maand in gesprek met een expert op het gebied van seks en intimiteit. Samen met de gasten maakt Marije dat wat ongehoord is bespreekbaar, omdat meer praten over seks altijd beter is.
In de achtdelige serie De plantage van onze voorouders onderzoeken Maartje Duin en Peggy Bouva de sporen van het slavernijverleden in hun familiegeschiedenis. Maartjes voorouders waren aandeelhouder van de Surinaamse plantage waar Peggy's voorouders tot slaaf gemaakt waren. Ze duiken in archieven, spreken familieleden en bezoeken in Suriname de resten van de plantage. Het leidt tot allerlei nieuwe vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?
In Fufu & Dadels staan de vergeten stemmen van vrouwenemancipatie centraal: het geluid van Zwarte vrouwen, migrantenvrouwen, moslimvrouwen, queer vrouwen en vrouwen van kleur. Hélène Christelle Munganyende, Ilham Oukhiar, Süheyla Yalcin en Alida Aurora stellen elkaar en hun gasten kritische levensvragen over feminisme en genderrollen, intercultureel zusterschap en fuckboys, tradities en seksualiteit, en over mentale gezondheid en heling.
Niet jouw schuld is een podcast over gendergerelateerd geweld. In elke aflevering komen een professional en een ervaringsdeskundige aan het woord. Zo vertelt Frédérique als ervaringsdeskundige hoe zij op straat in elkaar werd geslagen, omdat ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een meisje of een jongen is. In diezelfde aflevering vertelt advocaat Alex van Kernebeek hoe hij slachtoffers van straatintimidatie ondersteunt. De onderwerpen die aan bod komen zijn divers: partnergeweld, grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven, shame sexting, de representatie van LHBTI+ op scholen en gendergerelateerd geweld tegen jongens. Niet jouw schuld leert professionals hoe zij (nog) beter om kunnen gaan met gendergerelateerd geweld. De podcast is een initiatief van Act4Respect, in samenwerking met Atria en Rutgers, en wordt gepresenteerd door Liesbeth Rasker.
De Duitstalige podcast Dissens is een initiatief van journalist Lukas Ondreka en behandelt thema’s over kapitalisme, politiek en samenleving. Gasten zijn veelal auteurs, onderzoekers, activisten en politici. ‘Wir sprechen darüber, was mies ist und sich ändern muss‘ ofwel ‘We praten over wat waardeloos is en wat moet veranderen.‘ Zo vertelt in aflevering 172 antropoloog Jason Hickel over de relatie tussen kapitalisme en klimaatverandering. Aflevering 168 gaat over het gevaar van rechtsradicalen en hoe zij met een combinatie van mannelijkheidswaan en anti-feminisme in het midden van de politiek terechtkomen.
The Disappearance of Nuseiba Hasan gaat over een Jordaans-Canadese vrouw die in 2006 spoorloos verdween. Journaliste Habiba Nosheen deed drie jaar onderzoek naar de verdwijning. Ze sprak onder meer met bekenden die destijds door de politie niet gehoord werden. Het journalistieke speurwerk levert een interessante podcast op, die bovendien laat zien waarom familiegeheimen zo vaak verborgen blijven.
Websites
De website FckYeah biedt jongeren vanaf 12 jaar informatie over seksualiteit, seks, liefde, gender en het lichaam. Dat doet FckYeah op een inclusieve en positieve manier. Naast veel informatie staan er op de website openhartige, persoonlijke verhalen van jongeren die vertellen over hun eigen ervaringen.
De Tweede Sekse Voorbij is een feministische blog dat wordt onderhouden door Belgische en Nederlandse feministes en in 2008 is gestart. Het is de naam ‘blog’ allang ontgroeid: de website biedt een verzameling artikelen die bedoeld zijn als inleiding tot feminisme en reeksen van relevante thema’s. Een voorbeeld is het artikel Wat is het patriarchaat?
AVA helpt biedt betrouwbare informatie over het voorkomen en afbreken van zwangerschap, maar ook voor het reguleren van de menstruatie. De organisatie komt op voor de belangen van vrouwen rondom abortus en anticonceptie, zonder oordeel. Informatie die je krijgt over de pil, een spiraaltje of abortus is vaak alleen feitelijk. Door verhalen over ervaringen te delen creëert AVA onderlinge (h)erkenning, steun en eerlijke antwoorden op uiteenlopende vragen. Daarnaast inventariseert AVA wensen en behoeftes met betrekking tot anticonceptie en abortus, bijvoorbeeld via (anoniem) onderzoek onder de leden, en brengt deze onder de aandacht van beleidsmakers en medici.
De gezondheidskloof tussen vrouwen en mannen krijgt steeds meer aandacht. Journaliste en illustratrice Elysa van der Ven legt op haar website De Pijnjournalist helder uit wat er aan de hand is. Met behulp van experts, cijfers en andere feiten brengt ze de gezondheidskloof in beeld.
Tentoonstellingen
De tentoonstelling Revolusi! laat de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd (1945-‘49) zien door de ogen van mensen die het meemaakten. Ruim twintig persoonlijke verhalen vertellen hoe het ideaal van een vrij Indonesië vurig wordt nagejaagd, hoe erom gevochten wordt, hoe er wordt onderhandeld, hoe er propaganda voor wordt gevoerd en hoe de revolutie mensenlevens bepaalt. De tentoonstelling is tot en met 5 juni 2022 te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Tot 24 juli 2022 is in museum De Pont in Tilburg de tentoonstelling A Black Hole Is Everything a Star Longs to Be van Kara Walker (1969) te zien. Walker is een van de bekendste Amerikaanse kunstenaressen van dit moment. In provocerende en obscene maar esthetisch aantrekkelijke werken brengt zij racisme, gender, seksualiteit en geweld in beeld. Tekeningen en het geschreven woord zijn voor haar perfecte vehikels voor satire en karikatuur. Met onderwerpen als de Amerikaanse slavernijgeschiedenis en het presidentschap van Barack Obama daagt ze kijkers uit om vraagtekens te plaatsen bij gevestigde opvattingen en diepgewortelde mythen.
Artikelen
In de categorie artikelen tipt LOVER een tweeluik over hoe vrouwen en mannen verschillend beoordeeld worden. Spoiler: vrouwen komen er bekaaid vanaf.
In 2019 voerde een onderzoeksgroep van de University of Kent twee experimenten, waarin zij testten welke waarde mensen hechten aan het leiderschapspotentieel en de leiderschapsprestaties van vrouwelijke en mannelijke sollicitanten. In beide experimenten waardeerden de deelnemers leiderschapspotentieel hoger dan leiderschapsprestaties, maar alleen bij mannelijke kandidaten. Vrouwelijke kandidaten kregen de voorkeur wanneer ze juist leiderschapsprestaties lieten zien. Met andere woorden, mannen worden beoordeeld op hun potentieel, vrouwen op hun prestaties. Bijeffect is dat slecht presterende mannen minder snel afgestraft worden dan slecht presterende vrouwen. Dat dit consequenties heeft voor de vertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende posities, behoeft geen betoog. Het volledige artikel is hier te lezen.
Lees in dit kader vooral ook het artikel uit 2017. Uit een jarenlange studie naar de personeelsrapporten van ruim een miljoen Amerikaanse adviseurs en aandelenhandelaren die een disciplinaire maatregel opgelegd kregen, blijkt dat vrouwen harder gestraft worden en minder kansen krijgen. Mannelijke financiële adviseurs gaan twee keer zo vaak de fout in als hun vrouwelijke collega’s. Maar als vrouwen de fout in gaan, lopen ze een veel groter risico op ontslag. Vervolgens krijgen ze ook nog eens minder vaak dan mannelijke ‘daders’ een tweede kans in hun bedrijfstak.
LOVER Tipt verschijnt met enige regelmaat. De vorige edities vind je op onze website in de rubriek Recensies & Tips.
Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.
Meer LOVER? Volg ons op Twitter, Instagram, LinkedIn en Facebook.