LOVER Tipt #4 2024

LOVER tipt 4 2024
LOVER tipt 4 2024
redactie • 6 apr 2024

Op zoek naar een goed boek, een fijne film of een interessante documentaire? Weten welke podcasts en socials je absoluut niet wil missen? Zin in een theatervoorstelling of museumbezoek? LOVER heeft weer een aantal mooie tips voor je verzameld. In deze editie: drie documentaires van 2Doc en drie boeken.

Belaagd (NPO)
In de documentaire Belaagd van Nan Rosens vertellen Nederlandse vrouwen over hun ervaringen met seksuele intimidatie en geweld. Nagefloten op straat, betast in de tram, dickpics op het werk, mishandeld door de partner of verkracht door een kennis: alle vormen van seksueel geweld - en vooral de angst ervoor - hebben een grote impact op het leven van vrouwen. Alsof de getuigenissen tezamen al niet genoeg indruk maken, volgen in de aftiteling de gruwelijke statistieken. Eén op de twee vrouwen in Nederland heeft te maken (gehad) met ongewenste aanrakingen, één op de drie werkende vrouwen met seksuele intimidatie, één op de vijf vrouwen met seksueel geweld en één op de vijf vrouwen met partnergeweld. En jaarlijks sterven veertig Nederlandse vrouwen door partnergeweld.

Femicide (NPO)
Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Vrijwel altijd is de (ex-)partner de dader. Femicide wordt in de media vaak gebracht als een gezins- of familiedrama, maar dat is het niet. Waarom is femicide zo onderbelicht? Waarom wordt het beestje niet bij zijn naam genoemd? En waarom worden we wel gewaarschuwd voor de man in de bosjes, terwijl vrouwen het meeste risico lopen binnen hun relatie? In de documentaire Femicide van Roxanne Herder en Eva Strating delen nabestaanden van slachtoffers van femicide delen hun verhaal en bespreken ze het taboe dat kleeft aan de benaming femicide: moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn.

Look What You Made Me Do (NPO)
Look What You Made Me Do is een film van Coco Schrijber over angst, woede, en een besluit. De documentaire toont drie vrouwen die een gewelddadige relatie overleefden door zelf moordenaar te worden. De Finse Laura, de Nederlandse Rachel en de Italiaanse Rosalba vertellen openhartig hoe, maar vooral ook waarom, zij hun partners ombrachten. Vanwege leeftijdsrestricties is de film alleen te streamen tussen 20.00 en 06.00 uur.

Against White Feminism – Rafia Zakaria
In Against White Feminism (2022) beschrijft de Pakistaans-Amerikaanse Rafia Zakaria de talrijke en complexe manieren waarop witheid het politieke en revolutionaire potentieel van de feministische beweging in de weg staat. Wit feminisme leidt niet alleen tot het witwassen van feministische geschiedenis, maar ook tot het marginaliseren of ontkennen van ervaringen die Zwarte vrouwen meemaken. Voor meer informatie: lees het interview met Rafia Zakaria op OneWorld.
Het boek bestellen kan hier.

Weapons of math destruction – Cathy O’Neil
Algoritmen beïnvloeden ons leven in toenemende mate. Beslissingen worden steeds vaker niet door mensen genomen, maar door wiskundige modellen. In theorie zou dit tot meer eerlijkheid moeten leiden: iedereen wordt volgens dezelfde regels beoordeeld en vooroordelen worden geëlimineerd. Maar het tegenovergestelde is waar: de modellen vergroten ongelijkheid en discriminatie. In Weapons of math destruction. How big data increases inequality and threatens democracy (2017) geeft Cathy O’Neill inzicht in hoe algoritmen werken en invloed uitoefenen op allerlei aspecten van ons leven. Ze roept de industrie op om meer verantwoordelijkheid te nemen en beleidsmakers om het gebruik ervan te reguleren.
Het boek bestellen kan hier.

Why does he do that? – Lundy Bancroft
Lundy Bancroft werkte jarenlang met gewelddadige mannen en schreef daarover twee decennia geleden het boek Why does he do that? Inside the minds of angry and controlling men. Het boek is zowel bedoeld voor professionals als voor vrouwen die in een gewelddadige relatie zitten – en voor hun omgeving. Van red flags en vroege waarschuwingssignalen tot misbruikende persoonlijkheidstypes: Bancroft legt patronen van misbruik bloot, ontkracht mythes en legt uit waarom (en hoe) mannen vrouwen misbruiken, en wat je ertegen kunt doen. In het kort: de meeste misbruikers veranderen niet, weten donders goed wat ze doen en proberen de schuld hun partner te leggen.
Het boek bestellen kan hier.

LOVER Tipt verschijnt met enige regelmaat. De vorige edities vind je op onze website in de rubriek Recensies & Tips.


50 jaar LOVER!
LOVER draait sinds de start in 1974 volledig op vrijwilligers en donaties. Dit jaar bestaat LOVER 50 jaar. Voor de jubileumactiviteiten zijn extra middelen nodig. Informatie over (eenmalig) doneren vind je hier
Potentiële subsidieverstrekkers zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen met het bestuur via .

Meer LOVER? Volg ons op XInstagramLinkedIn en Facebook.