LOVER Tipt #4 2025

LOVER Tipt beeld door Hannah Vonk
LOVER Tipt beeld door Hannah Vonk
redactie • 13 apr 2025

Op zoek naar een goed boek, een fijne film of een interessante documentaire? Weten welke podcasts en socials je absoluut niet wil missen? Zin in een theatervoorstelling of museumbezoek? LOVER heeft weer een aantal mooie tips voor je verzameld.

Alles staat op het spel (debatavond)
Op 21 april aanstaande vindt in Paradiso in Amsterdam een avond plaats over het klimaat onder de titel ‘Alles staat op het spel’. Deze staat in het teken van de strijd voor een leefbare planeet: de komende jaren zullen bepalen of het lukt om onomkeerbare kantelpunten in de klimaatverandering te voorkomen. Welke strategieën kunnen de Nederlandse klimaatbeweging en bezorgde burgers inzetten om de fossiele elite tot verandering te dwingen? Aanleiding is de publicatie op 22 april van het gelijknamige boek van Jelle de Graaf.
Tickets voor de avond op 21 april 2025 bestellen kan hier.
Het boek van Jelle de Graaf (voor)bestellen kan hier.

Ongezien (tentoonstelling)
De tentoonstelling ‘Ongezien’ in Rijksmuseum Boerhaave, Leiden, laat zien hoe de medische wetenschap eeuwenlang het mannelijke lichaam als norm stelde. Hierdoor werden vrouwen en genderdiverse personen vaak over het hoofd gezien. Het gevolg? Een wereld waarin pijnklachten van vrouwen systematisch worden onderschat, aandoeningen bij hen later worden herkend en behandelingen nog altijd niet op hun lichamen zijn afgestemd. De impact van deze ongelijkheid is tot op de dag van vandaag voelbaar.
De tentoonstelling ‘Ongezien’ is tot en met 8 maart 2026 te zien in Rijksmuseum Boerhaave. Voor meer informatie en tickets, klik hier.

Everything is made of fiber (tentoonstelling)
In het TextielMuseum in Tilburg is vanaf 18 april tot en met 24 augustus 2025 de tentoonstelling ‘Magdalena Abakanowicz – Everything is made of fiber’ te zien. Het is een eerbetoon aan de Poolse kunstenares en pionier van de installatiekunst Magdalena Abakanowicz (1930-2017). Zij zorgde ervoor dat textiel niet langer als toegepaste kunstvorm werd gezien, maar als autonome kunst.
Voor meer informatie en tickets, klik hier.

In your face (tentoonstelling)
Tot en met 27 april 2025 is in Studio 2 (de Doelen Art) in Rotterdam de groepstentoonstelling ‘In your face’ te zien. In deze expositie staan Rotterdamse beeldend kunstenaressen centraal, met als doel aandacht te vragen voor de positie en zichtbaarheid van vrouwen binnen het kunstenveld.
Voor meer informatie en tickets, klik hier.

Je moest eens weten (tentoonstelling)
Vanaf eind jaren zestig kwamen de eerste vrouwen uit Turkije naar Nederland om hier een nieuw leven op te bouwen. Hoe zagen die levens eruit? We weten er maar weinig van. De tentoonstelling 'Je moest eens weten' en de gelijknamige publicatie van fotografe en kunstenares Çi?dem Yüksel, vertellen de verhalen van deze vrouwen. De tentoonstelling is te zien tot en met 25 mei 2025 in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.
Voor meer informatie en tickets, klik hier.

Good Mom/Bad Mom (tentoonstelling)
Tot half september 2025 is in het Centraal Museum Utrecht de tentoonstelling ‘Good Mom/Bad Mom’ te zien. Deze tentoonstelling neemt de bezoekers mee op een reis langs de kunsthistorische geschiedenis van de verbeelding van het moederschap: van aloude, stereotiepe en vaak geromantiseerde clichés naar meer eigentijdse en persoonlijke werken. Parallel aan deze tentoonstelling hebben curatoren Laurie Cluitmans en Heske ten Cate het boek ‘Mothering Myths: An ABC of Art, Birth and Care’ ontwikkeld bij Valiz. Het boek, in de vorm van een abecedarium, is geen tentoonstellingscatalogus, maar een autonome, verdiepende publicatie.
Voor meer informatie en tickets voor de tentoonstelling, klik hier.
Het boek bestellen kan hier.

Josephine Baker: een leven vol verzet (tentoonstelling)
Tot en met 9 november 2025 is in het Verzetsmuseum in Amsterdam de tentoonstelling ‘Josephine Baker: een leven vol verzet’ te zien. Josephine Baker is een van de beroemdste artiesten van de twintigste eeuw. Ze was danseres, zangeres en een van de eerste zwarte filmsterren. Ze ontvluchtte de racistische Verenigde Staten en werd in Parijs een wereldster. Baker was haar tijd vooruit als activiste voor gelijke rechten. Ook was ze actief in het verzet tegen nazi-Duitsland.
Voor meer informatie en tickets, klik hier.

Adolescence (serie, Netflix)
‘Adolescence’ is een verontrustende vierdelige serie, die de kijker achterlaat met tal van vragen over de onlinewereld waarin jongeren zich bevinden, over de ontoereikende kennis van volwassenen daarover en over de toename van misogyne (denk)beelden. In ‘Adolescence’ wordt deze complexiteit niet geschetst als een simpele overgang van het ‘goede’ naar het ‘kwade’. De Britse serie focust vooral op de alomtegenwoordige verwarring, zowel bij jongeren als bij volwassenen, en op hoe weinig grip volwassenen hebben op de nieuwe ‘realiteit’.
De serie is hier te zien.

Zembla - Gods lobbyisten (documentaire, NPO)
Wereldwijd strijden ultraconservatieve christelijke organisaties voor traditionele gezinswaarden, zelfs ten koste van democratische grondrechten. Zo ook president Trump, die met 'Project 2025' Amerika wil transformeren tot een christelijk-conservatieve staat. Organisaties achter dit project zijn ook actief in Europa, waar ze gelijkgestemden steunen met rechtszaken, politieke beïnvloeding en miljoenen dollars aan financiële steun. Deze aflevering van Zembla laat ons kennismaken met een angstaanjagend netwerk dat de 'natuurlijke orde' wil herstellen door strenge wetten in te voeren en bijvoorbeeld echtscheiding te verbieden.
De aflevering is hier te zien.

The Residence (serie, Netflix)
De Amerikaanse achtdelige serie ‘The Residence’ is een komische dramaserie, die alleen al door hoofdrolspeelster Uzo Aduba - ‘Crazy Eyes’ in ‘Orange is the New Black’ - de moeite van het kijken waard is. Aduba vertolkt de rol van eigenzinnige rechercheur Cordelia Cupp, die een moord onderzoekt in het Witte Huis. Een tweede glansrol is weggelegd voor Giancarlo Esposito (‘Breaking Bad’).
De serie is hier te zien.

Blauwe ballen en andere verkrachtingsmythes (documentaire, NPO)
In persoonlijke overdenkingen over haar eigen ervaringen met seksueel geweld en in openhartige gesprekken met slachtoffers en (potentiële) daders laat Sunny Bergman zien hoe we als maatschappij omgaan met seksueel geweld. Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de vrouwen seksueel geweld heeft meegemaakt, maar dit is het topje van de ijsberg. Waarom blijft verkrachting vrijwel altijd ongestraft? Bij de zedenrecherche en in de rechtbank zien we hoe mensen vastlopen in een systeem van 'Zijn woord tegen het hare' en 'Eén getuige is geen getuige'. De nieuwe consentwet is een stap vooruit, maar wat maakt dat het systeem keer op keer faalt?
De documentaire is hier te zien.

We Are Lady Parts (serie, NPO)
Eindelijk is er een tweede seizoen van de Briste comedy-serie over vier moslima’s die samen een punkband vormen. Beide seizoenen zijn te streamen met bij NPO-plus.
De serie is hier te zien.

Cinemien (Eye Filmmuseum)
Eye Filmmuseum in Amsterdam besteedt momenteel aandacht aan Feministisch Filmkollektief Cinemien. Dit collectief zette zich in de jaren zeventig en tachtig in om de zichtbaarheid van vrouwelijke filmmakers te vergroten. Naast vertoningen in de zalen biedt Eye ook de mogelijkheid om films en documentaires uit het Cinemien-programma online te bekijken via de eigen streamingdienst.
Voor meer informatie en het programma van Eye, klik hier.
Voor de streamingdienst van Eye, klik hier.


Steun LOVER!
LOVER draait sinds de start in 1974 volledig op vrijwilligers en donaties. Wil je dat een van Nederlands oudste feministische tijdschriften blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.
Meer LOVER? Volg ons op X, Instagram, LinkedIn en Facebook.