LOVER Tipt #5 2023: seksspecial
Vandaag is het World Sexual Health Day. Deze dag is bedoeld om wereldwijd meer bewustzijn over seksuele gezondheid te creëren. Een goede aanleiding om deze editie van LOVER Tipt te wijden aan een aantal recente boeken over seks.
World Sexual Health Day is een initiatief van de World Association for Sexual Health. In 2010 riep deze organisatie op om elk jaar op 4 september aandacht te schenken aan seksuele gezondheid. Elk jaar staat een ander thema centraal. Zo werd de eerste werelddag gevierd met de slogan Let’s talk about it!’ om angsten en taboes rond seksualiteit te doorbreken. Thema’s die volgden, gingen onder meer over seksuele gezondheid van jongeren, genot in tijden van Covid-19 en op seksuele gezondheid in een digitale wereld.
In circa zestig landen wordt deze dag gevierd met een breed scala aan activiteiten, zoals rondetafelgesprekken, conferenties en kunsttentoonstellingen. Ook zijn er activiteiten op scholen, in de media, in ziekenhuizen en bibliotheken, op openbare pleinen en in theaters.
Ellen Laan en Rik van Lunsen - De waarheid over seks (2023)
Al eeuwen denkt men dat er grote verschillen zijn tussen vrouwen en mannen: hun biologische aanleg voor seksueel plezier en opwinding zou verschillen, en mannen zouden makkelijker seksueel opgewonden raken omdat hun instinct gericht is op succesvolle voortplanting. In De waarheid over seks tonen seksuologen Laan en Van Lunsen aan dat dit onzin is. Ze pleiten voor seksueel plezier voor vrouwen én mannen en ontkrachten mythes over vrouwelijke en mannelijke seksualiteit als ‘verzorgers’ van Venus en ‘jagers’ van Mars. Ze geven een vernieuwende gendersensitieve en wetenschappelijke visie op seks én voegen nieuwe – betere – woorden toe aan ons seksuele vocabulaire.
Milou Deelen - Hoe doen we het? (2023)
Seks hebben we bijna allemaal. Waarom praten we er dan nauwelijks over? In Hoe doen we het? gaat journaliste Milou Deelen in gesprek met veertien inspirerende vrouwen en dat levert bloedeerlijke en herkenbare verhalen op. Onder anderen Hedy d’Ancona, Tjitske Reidinga, Lale Gül, S10, Ellen Laan en Berget Lewis vertellen over hun seksuele ontdekkingsreis: hoe hun eerste keer was, met welke seksuele moraal zij zijn grootgebracht, of ze weleens ongewenste intimiteiten meegemaakt hebben en wat hun persoonlijke definitie van goede seks is. Aan de hand van de gesprekken en haar persoonlijke ervaringen maakt Deelen de balans op: hoe staat het ervoor qua seksuele gelijkwaardigheid, ruim een halve eeuw na de seksuele revolutie?
Wellust – Elise van Alderen (2023)
Hoe komt het dat seksueel genot voor vrouwen vaak ver te zoeken is? En hoe kunnen we dat veranderen? Diep ingesleten culturele mythes over vrouwelijke lust, aangeleerde schaamte en een gebrek aan kennis beperken de mogelijkheden voor vrouwen om hun seksualiteit te beleven zoals zij dat zelf zouden willen. Met het boek Wellust wil seksuologe Elise van Alderen vrouwen op weg helpen naar seksuele autonomie. Haar boek geeft heldere uitleg over hun seksorganen, stelt verwachtingen en druk aan de orde, prikt mythes door en biedt handvatten en oefeningen om je eigen seksualiteit te ontdekken.
Sekscultuur - Bettina Stangneth (2021)
In haar boek Sekscultuur zoekt de Duitse filosofe Bettina Stangneth naar het antwoord op de vraag wat seks eigenlijk is. Zo stelt ze dat ondanks alle informatie en kennis die we tegenwoordig hebben, seks nog steeds maar één ding lijkt te zijn: een probleem. Stangneth pleit ervoor dat we op een positieve manier over seks leren praten. Immers, seks is niet de belichaming van onze dierlijke aard. Elke poging om het dier in ons te temmen of het middels een seksuele revolutie te bevrijden schiet onvermijdelijk haar doel voorbij. Stangneths filosofische benadering helpt ons anders naar seksualiteit te kijken.
Amia Srinivasan - The Right to Sex (2022)
In 2018 publiceerde filosofe en Oxford-hooglerares Amia Srinivasan het essay The Right to Sex. Hierin beschrijft ze hoe de 22-jarige incel Elliot Rodger in 2014 zes mensen doodde en veertien verwondde. Hij wilde alle vrouwen straffen, omdat hij niemand bereid vond om seks met hem te hebben. In haar essay zoekt Srinivasan antwoord op de vraag: hoe komen mannen op het idiote idee dat ze recht menen te hebben op vrouwenlichamen? Dit essay is opgenomen in het gelijknamige boek The Right to Sex uit 2022, dat in totaal zes filosofische essay bevat. Hierin analyseert Srinivasan een aantal hot topics vanuit feministisch oogpunt, zoals #MeToo, pornografie en gendergebonden seksuele verwachtingen. Ongemakkelijke vragen gaat ze daarbij niet uit de weg. Ze probeert complexe fenomenen niet te verklaren, maar nodigt de lezers uit om de complexiteit te erkennen en ongemakkelijke realiteiten onder ogen te zien. Schier onbetwiste normen in het hedendaagse feminisme stelt ze ter discussie en daarmee verdiept ze de feministische theorie en praktijk. Feminisme is volgens haar geen vaststaand gegeven, maar een beweging naar gendergelijkheid en individuele vrijheid. En er kan geen groei zijn zonder moeilijke vragen te stellen.
LOVER Tipt verschijnt met enige regelmaat. De vorige edities vind je op onze website in de rubriek Recensies & Tips.
Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.
Meer LOVER? Volg ons op Twitter, Instagram, LinkedIn en Facebook.