LOVER Tipt #5 2025

Op zoek naar een goed boek, een fijne film of een interessante documentaire? Weten welke podcasts en socials je absoluut niet wil missen? Zin in een theatervoorstelling of museumbezoek? In deze editie tipt LOVER een aantal interessante boeken.
Eva. Wat de evolutie van het vrouwelijk lichaam zegt over wie we zijn – Cat Bohannon
Met ‘Eva’ biedt Cat Bohannon een vrouwelijk perspectief op de evolutiebiologie. Waarom leven vrouwen langer dan mannen? Hoe komt het dat vrouwen borstvoeding kunnen geven? Waarom komen vrouwen in de menopauze? En bestaat er zoiets als een vrouwelijk brein? In ‘Eva’ beantwoordt Cat Bohannon vragen die wetenschappers tientallen jaren hebben laten liggen. Met grenzenloze nieuwsgierigheid en scherpe humor legt ze uit hoe het vrouwenlichaam zich de afgelopen 200 miljoen jaar ontwikkeld heeft. ‘Eva’ is niet alleen een ingrijpende herziening van de evolutiebiologie, het is ook een noodzakelijke correctie op de primaire focus die veel te lang op het mannenlichaam was gericht. Bohannon ontleedt de vrouwelijke anatomie en gaat tot 200 miljoen jaar terug in de tijd om te analyseren hoe en vooral waardoor deze zo is ontstaan. Daarbij rekent ze ook af met ongelijkheden waar ten onrechte een biologische verklaring aan wordt toegeschreven.
Het boek bestellen kan hier.
Het wilde-vrouwenpad – Brigitte Ars
Wanneer Brigitte Ars tijdens het wandelen van de Harzer Hexenstieg een verbranding van een heksenpop ziet, realiseert ze zich dat haar als avontuurlijke vrouw vroeger hetzelfde had kunnen overkomen. Geïnspireerd door dit besef besluit ze ook andere ‘vrouwenpaden’ te lopen. Ze dwaalt over de Brontë Way in Yorkshire, sluit zich aan bij een Ierse pelgrimage voor de godin en heilige Brigid, en bewandelt de Via Matildica in Italië. Onderweg ontdekt ze de verhalen achter vrijgevochten vrouwen zoals de Schotse Nan Shepherd, de Zweedse Astrid Lindgren en de Franse Simone de Beauvoir. In Limburg wandelt ze via het Museum van de Vrouw in Echt naar het voormalige ministaatje Thorn dat eeuwenlang door vrouwen werd geregeerd. In Roermond staat ze stil bij de omvangrijke heksenprocessen – en verbrandingen in de zeventiende eeuw.
Het boek ‘Het wilde-vrouwenpad’ met 12 avontuurlijke wandeltochten is hier te bestellen.
The Best of Assigned Male – Sophie Labelle
Sophie Labelle (1988) is een Canadese cartooniste en activiste binnen de beweging voor transgenderrechten. Ze creëerde de humoristische webcomic Assigned Male, waarin ze haar ervaringen als trans kind verwerkt. In deze comic speelt het jonge trans meisje Stephie de hoofdrol. Samen met haar queer vrienden navigeert ze door het leven: school, familie, relaties. In 2021 verscheen ‘The Best of Assigned Male’ in gedrukte vorm.
Het boek bestellen kan hier.
De meidenmethode – Lotte van Eijk
Lotte van Eijk (1997) is een Nederlandse influencer, plus-size fotomodel, fat activist, onderneemster, modeontwerpster en podcastmaakster. Ze werd in Nederland bekend met haar Meiden!-filmpjes op Instagram, waarin ze in onvervalst Rotterdams haar kijk op het leven deelt en adviezen geeft. Onlangs verscheen haar boek ‘De meidenmethode. Hoe je verdomme eindelijk van jezelf gaat houden’. Een meid (spreek uit als ‘mijt’, met een natte t) is een energie. Een meid (x/v/m) zijn betekent je bek een douw geven en dan pas nadenken, soms te hard zijn voor jezelf, naar ongemakkelijke familieverjaardagen gaan. Een meid zijn is, kortom, een bestaan hebben. En meiden maken een hoop mee. In ‘De meidenmethode’ deel Van Eijk dingen waarvan ze zou willen dat iemand ze haar had verteld, op deze manier. Met als boodschap: de wereld is niet altijd leuk en het hoeft echt niet altijd beter, harder, meer. Je bent geweldig zoals je bent en het is verdomme tijd dat je dat in gaat zien!
Het boek bestellen kan hier.
Lot – Marij van der Meij
Lot woont alleen op een grotendeels verlaten strand in Australië. Ze houdt van de zee en de stilte en koestert de eenzaamheid, die wordt doorbroken wanneer op een dag een vijfjarig meisje in haar tuin bivakkeert. Deze Frida weet in haar onschuld en in haar wijsheid feilloos tot Lot door te dringen. ‘Een kind komt nooit alleen,’ zal Lot zeggen. Dorothy, de Aboriginal vrouw die Frida opvoedt, en Gudrun, haar getroebleerde IJslandse moeder, komen in haar leven en Lot wordt meer en meer in de wereld getrokken. Na een onverwachte confrontatie met haar eigen adoptieverleden wankelt het verhaal dat Lot van haar leven heeft gemaakt. Bloedverwanten. Bloedbanden. Het zijn woorden die haar leven binnenrollen, die haar verhaal aantasten. De Gestolen Generatie van Aboriginal kinderen en de ontheemde levens van de personages komen samen in dit prachtige, hoopvolle verhaal over identiteit, liefde en wilskracht.
Het boek bestellen kan hier.
Down Girl. The Logic of Misogyny – Kate Manne
Kate Manne is al vaker door LOVER getipt, onder meer voor haar boek ‘Entitled’ (in het Nederlands: ‘Met Man en Macht’), over hoe mannelijk privilege vrouwen schaadt, en ‘Unshrinking’ over ‘how to fight fatphobia’. Ditmaal tippen we ‘Down Girl’ uit 2019. Hierin gaat Manne in op misogynie ofwel vrouwenhaat. In haar boek adresseert ze vragen als: wat is vrouwenhaat precies? Wie verdient het om een vrouwenhater genoemd te worden? Hoe verhoudt vrouwenhaat zich tot seksisme en waarom blijft het bestaan - of neemt het toe - zelfs wanneer seksistische rolpatronen afnemen? Manne betoogt dat vrouwenhaat niet zozeer gaat over vijandigheid die sommige mannen voelen tegenover vrouwen, maar meer om het beteugelen en straffen van vrouwen die de mannelijke dominantie uitdagen. ‘Goede’ vrouwen worden beloond en dienen als waarschuwing voor de vrouwen die ‘slecht’ zijn.
Het boek bestellen kan hier.
Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.