Lover tipt: Never Have I Ever
Sinds kort te zien op Netflix: de tienerserie ‘Never Have I Ever’ over de 15-jarige Devi Vishwakumar. De serie is o.a. geschreven door Mindy Kaling (onderdeel van het schrijfteam van ‘The Office US’) en is, gedeeltelijk, geïnspireerd op haar eigen jeugd als Indiaas-Amerikaanse. ‘Never Have I Ever’ is een hartverwarmende, humoristische tienerserie, die zeker ook vermakelijk is voor volwassenen.
Op het eerste oog lijkt ‘Never Have I Ever’ te gaan over de standaard tienerperikelen, maar al vrij snel wordt duidelijk dat er een diepere laag schuilt in dit verhaal. Devi’s vader is overleden op veel te jonge leeftijd. Na zijn overlijden raakte Devi een paar maanden verlamd met waarschijnlijk een psychosomatische oorzaak. Aan het begin van het nieuwe schooljaar, nu ze weer kan lopen, zweert Devi dat ze het anders aan gaat pakken; ze gaat populair worden.
‘Never Have I Ever’ wordt geprezen om de vertegenwoordiging in Hollywood van mensen met een Zuid-Aziatische afkomst. De serie is ook niet wars van het omverwerpen van stereotypen. Zo zijn de vrouwelijke Indiase karakters, zoals Devi zelf, haar moeder Nalini, en haar nicht Kamala, sterk en eigengereid in plaats van onderdanig (de manier waarop deze vrouwen meestal worden neergezet in films en series). Ter illustratie, Kamala verzet zich in eerste instantie tegen haar uithuwelijking en heeft stiekem een vriendje. Devi is vrijgevochten en stevent keihard op haar doel af; populair worden en seks hebben met de jongen waar ze haar oog op heeft laten vallen, Paxton Hall-Yoshida.
Nieuwkomer Maitreyi Ramakrishnan, die de rol van Devi invulling geeft, speelt de sterren van de hemel. Je zou bijna zeggen dat ze de show steelt, maar dat is toch niet helemaal het geval. De andere karakters worden namelijk ook goed uitgediept. Net als Devi worstelen haar schoolgenoten met hun identiteit, oftewel ‘coming of age’, ieder op eigen wijze. Paxton Hall-Yoshida, blijkt meer te zijn dan een oppervlakkige, populaire ‘jock’. Ben Gross, Devi’s rivaal, lijkt een arrogante streber die Devi graag treitert, maar niets is wat het lijkt. En de gecompliceerde relatie tussen Devi en haar moeder wordt erg mooi weergegeven en heel sterk geacteerd. Dat is denk ik wat de serie zo ontroerend, herkenbaar en humoristisch maakt: de karakters zijn niet perfect, ze maken fouten. Ze vallen en staan weer op in hun zoektocht naar erkenning, vriendschap en liefde. Verwacht meerdere LOL-momenten.
Steun LOVER!
Vond je dit een goed artikel? Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Laat je waardering blijken door een (eenmalige) donatie en help ons. LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.