LOVER tipt: Podiumvlees

Podiumvlees
Podiumvlees
redactie • 16 jan 2019
Het nieuwe Leidse muziektheatercollectief HENK SPEELT speelt Podiumvlees. De voorstelling is het debuut van het in oktober 2018 opgerichte collectief bestaande uit jonge acteurs, muzikanten en theatermakers. Podiumvlees zal in eerste instantie driemaal worden gespeeld, op 11, 12 en 13 februari 2019, in Theater Ins Blau te Leiden. 
 

Podiumvlees

Met de voorstelling reageert HENK SPEELT enerzijds op de talrijke recente gevallen van seksueel machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag in de theater-, film- en televisiesector; anderzijds op de 'male gaze' - ofwel de tendens om vrouwen in film, theater en reclame te portretteren naar mannelijke smaak. Hiervoor grijpt Podiumvlees terug op een belangrijk moment in de theatergeschiedenis: het moment dat vrouwen voor het eerst wettelijk werden toegestaan om het toneel op te gaan, en vrouwenrollen niet langer door mannen werden vertolkt. In een absurdistische, fragmentarische muziektheatervoorstelling, gebaseerd op de Britse toneeltekst Playhouse Creatures van April De Angelis (1994), volgt het publiek 5 'eerste generatie' actrices in 1669 tijdens hun werkzaamheden bij het gerenommeerde toneelgezelschap King's Company. Hiermee schetst Podiumvlees een wereld waarin de norm voor schoonheid en vrouwelijkheid door mannen is opgelegd en vrouwen in de schijnwerpers slechts een publiekelijk pleziertje voor mannen zijn. En samen met het publiek onderzoekt de voorstelling in hoeverre deze wereld verschilt van de onze. 
 

Speellijst

11 februari 20:30
12 februari 20:30
13 februari 20:30
Theater Ins Blau (Haagweg 6, Leiden)
Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht om de voorstelling in de nabije toekomst (eventueel op festivals) vaker te spelen.  
 

Credits

Tekst: April de Angelis
Regie: Gary Blufpand
Spel: Justus Hamann, Elieske Kallenberg, Eline Kranendonk, Lili Pondman, Rik Tonino, Annemarij Wams & Sabine van der Wolk
Muzikale leiding & zangcoaching: Anne Aerts
Arrangementen muziek & begeleiding: Rik Tonino
Dramaturgie: Danielle Ludwig
Video: Mark van Welzenis
 

Kaarten

€ 14,00 - regulier
€ 12,50 - student 
Bestellen via www.henkspeelt.nl/voorstellingen
 
Foto: Mark van Welzenis