LOVER tipt: Sex, Explained

Sex Explained
Sex Explained
Maaike van Leendert (bestuurslid)

2020 is pas een paar dagen oud als Netflix de vijfdelige docu-serie Sex, Explained publiceert. Volgens het Explained-concept wordt seks en alles wat daarbij komt kijken inzichtelijk gemaakt. Ook als je denkt het nodige van seks af te weten, is de serie toch een aanbeveling.

Dat komt allereerst door Janelle Monáe. Dat ze kan zingen, wisten we natuurlijk al. Haar vertelstem is echter ook buitengewoon prachtig. Op een kalme en duidelijke manier leidt ze de kijker langs verschillende onderwerpen die meer inzicht geven in wat dat eigenlijk is, dat hele seks.

Elke aflevering heeft een eigen onderwerp. Het ene onderwerp is wat biologischer en technischer dan het andere, dus ik was even bang dat ik (lees: alle bètavakken zo snel mogelijk laten vallen) er moeite mee zou hebben. Echter, ook na een lange dag is de serie prima te volgen.

Dat komt mede doordat die biologische stukjes afgewisseld worden met de culturele kant van seks. Dit gebeurt enerzijds door toelichting van professionals en het aanhalen van onderzoeken, steevast keurig met bronvermelding. Anderzijds komen er ervaringsdeskundigen aan het woord die met hun persoonlijke verhalen het onderwerp dichterbij brengen. Door hierbij ook de ervaring van queer people en mensen van kleur mee te nemen, draagt de serie actief bij aan het normaliseren van allerlei ervaringen, ook ervaringen die vaak onderbelicht blijven.

Wat betreft inclusiviteit laat de serie her en der wel wat steken vallen. In de aflevering over voorbehoedsmiddelen wordt steevast gesproken over ‘men’ en ‘women’ en ook in de aflevering over bevallingen gaat het enkel over de ervaringen van vrouwen. Dit binaire onderscheid wordt echter wel gebruikt om niet alleen het seksisme, maar ook het racisme aan te kaarten dat al jaren ingebed is in de manier waarop wij nadenken over deze onderwerpen. Zo laat de serie zien hoe de Amerikaanse overheid de Peruaanse bevolking als pilot gebruikte om een nieuw soort anticonceptie te testen, zonder deze vrouwen te vertellen dat ze als proefkonijnen fungeerden.

De Nederlandse ondertiteling is helaas ook niet ideaal: ‘enslaved’ wordt vertaald als ‘slaven’ en de term ‘transseksueel’ is ook nog niet uit het Netflix-woordenboek geschrapt. Desondanks is Sex, Explained een echte aanrader, die je op een leuke manier dingen leert én bewustwording in gang zet.