Ondek gisteren, begrijp vandaag

De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van Zij/Hij

Suffragettes DC
Suffragettes DC
Jessica Fenenga
Jessica Fenenga • 24 sep 2019

In oktober start weer de Maand van de Geschiedenis. Waar eerder thema's als Oorlog & Vrede, Geloof & Bijgeloof en Vriend & Vijand de aandacht kregen, is het nu tijd voor Zij/Hij. Met een verscheidenheid aan musea en mediapartners vestigt de Maand van de Geschiedenis de aandacht op bekende en minder bekende vrouwen uit de geschiedenis, inclusiviteit, macht, vrijheid en gelijke rechten. Niet alleen volgt de Maand van de Geschiedenis hiermee de trend rondom aandacht voor 100 jaar vrouwenkiesrecht, maar de naam van het thema gaat ook in tegen de hiërarchie die vaak komt kijken bij geschiedschrijving: voor de verandering staat de vrouw voorop.

 

Eerder besteedden wij al aandacht aan F-site, waar je online een geschiedenisles kunt krijgen over beroemde vrouwen uit het verleden. Tijdens de Maand van de Geschiedenis staan verschillende musea en instituten in het teken van de vrouwengeschiedenis. Door onder anderen rondleidingen, lezingen, debatten en workshops zetten zij de onderbelichtte geschiedenis van de vrouw vanuit verschillende invalshoeken in de spotlight. Zo zie je de vrouw in de zeevaart, bij de romeinen en in het verzet. Het diverse programma geeft stof tot nadenken vanuit verschillende locaties in Nederland en ook vanuit je luie stoel kun je (alvast) inspiratie op doen door de betogen, columns en opinies te lezen op de website.

 

Een greep uit de uitgebreide agenda: pubquizzen, theater, filosofie. Ook kun je kennis maken met de ervaringen van lesbische vrouwen! Daarvoor kun je terecht bij de Potcast. Er wordt ingegaan op de traditionele geschiedenis van het vrouwenleven met aandacht voor kleding, aanrechten, Aletta Jacobs en vrouwen in de politiek, maar ook drag, gender, stereotypen en de eerste vrouwenboekwinkel van Nederland komen aan bod. Ook voor kinderen is er veel te doen, zo zijn er workshops om te leren jezelf te zijn en om de heldin in jou te vinden.

 

In de Maand van de Geschiedenis krijgt het koloniale verleden helaas slechts een week om te imponeren. Van 20 tot en met 27 oktober kun je op verschillende plekken kennis maken met belangrijke vrouwen uit de koloniale geschiedenis. Bijvoorbeeld bij Museum Bronbeek in Arnhem, waar rondleidingen wordt georganiseerd langs een tentoonstelling over persoonlijke verhalen van Molukse vrouwen. Tijdens de Week van de Koloniale Geschiedenis worden er nog meer activiteiten georganiseerd op verschillende locaties, de volledige agenda vind je hier.

 

De geschiedenis induiken kan dus de hele maand oktober, wie, wat, waar, wanneer vind je hier.