Ontwapenende Simpelheid

Roosbeef – Omdat ik dat wil

Yanaika Zomer • 10 sep 2011

Afgelopen woensdag presenteerde de band Roosbeef haar nieuwe album Omdat Ik Dat Wil. Een plaat met mooie volle liedjes die ieder hun eigen opbouw kennen en daar bovenop de zo herkenbare stem van zangeres Roos Rebergen.

Om met dat laatste te beginnen. Rebergens stem is altijd al voor de liefhebber geweest; niet iedereen zal haar ijle geluid kunnen waarderen. Op Omdat Ik Dat Wil laat ze echter horen er meer mee te kunnen dan een woord als ijl doet vermoeden. Zeker in combinatie met de vele koortjes van haar bandleden komt haar geluid goed tot zijn recht.

Hulde dan ook aan de band, want Roosbeef toont zich duidelijk meer dan alleen frontvrouw Roos. De liedjes vallen instrumentaal als puzzeltjes in elkaar. Alles klopt; hier een tingel, daar een trommel, dan een koortje en een brug, maar zeker niet voorspelbaar. Liedjes als ‘Twijfelaar’ en ‘Niet uitmaken’ kennen een sterke opbouw. ‘Als je me zoekt’ verrast met een outro van drie volle minuten koor en band.

Zoals ook met de eerste plaat zijn de teksten een belangrijke smaakbepaler. Het euvel en tegelijkertijd de kracht van Nederlandstalig is dat je er niet omheen kunt. Waar in het Engels eigenlijk alles wel cool kan klinken, loop je in het Nederlands bij elk woord het risico dat mensen afhaken. Té poetisch, té Sinterklaas, het gaat al snel verkeerd. Rebergen lijkt geen angst te kennen en schrijft alles dat ze wil. Dat leidt tot ontwapenende simpelheid die net niet synchroon loopt met de muziek, maar ook tot redelijk briljante vondsten en in ieder geval tot glimlachen. Ga luisteren die plaat, maar tot die tijd een voorproefje:

Ik denk aan jou, ik denk aan jou,
maar ik denk vooral aan mezelf
Ik klamp me vast aan een paspop, ben jou missen moe.
‘K ben al veels te ver heen, maar wil nog ergens naartoe.
Etalage, ik kijk niet echt.
Ik zie alleen mezelf, er staat alles moet weg
Zie me hier nou staan.
Als ik een jongen geweest was heette ik Daan.
Ik stotter zelfs als ik loop,
Stroboscoop…

Uit: Ik denk aan jou, Roosbeef.

Vanaf nu te koop. Voor meer informatie ga naar http://www.roosbeef.nl/

Yanaika Zomer