Protest rond bewierookte beeldroman over gay-identiteit
Bij veel feministen staat Alison Bechdel vooral bekend als de moeder van de Bechdel-test: een criterium voor de vrouwvriendelijkheid van een film. Iets minder feministen weten dat de test afkomstig is uit Bechdels beeldroman Dykes to Watch Out For. En vooral in Nederland weten niet veel feministen iets van Bechdels doorbraakboek Fun Home. In Amerika groeide Fun Home zelfs uit tot een succesvol theaterstuk. En toch staat die bekroonde graphic novel daar nu ter discussie.
Fun Home is een autobiografisch coming-of-age-verhaal, Bechdel brengt het deel van haar jeugd in beeld waarin ze niet alleen ontdekte dat ze zelf lesbisch is, maar ook dat haar vader die zelfmoord pleegde homo was. Kortom: een zeer persoonlijk en diep emotioneel verhaal dat zowel als grafische roman en als theaterstuk diverse prestigieuze prijzen won. Duke University is een prestigieuze, non-sektarische en vooral séculiere universiteit in Noord-Carolina, die acht Nobelprijs-laureaten voortbracht. Fun Home stond daar op de zomerleeslijst voor eerstejaarsstudenten, maar dat riep stormachtig protest op bij verschillende christelijke studenten die het boek weigerden te lezen omdat het hun geloof geweld zou aandoen.
Protesterende studenten voerden onder meer aan dat ze het boek vanwege het seksuele thema en de dito beelden niet in overeenstemming konden brengen met hun geweten, en verbaasden zich over het gebrek aan bewustzijn bij Duke over hun geloofsovertuiging. Je zou zeggen dat de betreffende eerstejaars zich er bewust van waren dat ze op een seculiere universiteit zaten. De verleiding is groot om schouderophalend ‘Maar ja, Amerika’ te zeggen – en je kunt je inderdaad afvragen waarom LOVER aandacht besteedt aan het protest rond een boek op een verre Amerikaanse universiteit. Maar aangezien we in Nederland nog maar aan het begin staan van de toetreding van strips tot de academische wereld vonden we het ook en vooral een mooie aanleiding om Fun Home ook hier voor het voetlicht te brengen. Het boek dat in het Nederlands werd uitgebracht door Uitgeverij Xtra en nog steeds verkrijgbaar is, is die aandacht namelijk alleszins waard.