Recensie: Welcome to Chippendales

Welcome-to-Chippendales
Welcome-to-Chippendales
Wendy Hardeveld (secretaris)

De boeiende miniserie Welcome to Chippendales van de makers van Pam & Tommy op Disney+ bestaat uit 8 afleveringen van 40 tot 45 minuten, waarin de ontstaansgeschiedenis van de wereldberoemde mannelijke strippers The Chippendales verteld wordt. The Chippendales touren vandaag de dag nog over de hele wereld. Dit jaar komen ze weer naar Nederland en geven ze in december in Almelo en Assen een show. 

Het verhaal start eind jaren zeventig met Somen "Steve" Bannerjee, een ambitieuze Indiase immigrant die in de VS de American dream nastreeft. Hij komt per toeval in contact met Playboy bunny Dorothy Stratten en haar jaloerse seksistische echtgenoot. Zijn jaloezie en seksisme zorgen voor vele spanningen binnen hun problematische huwelijk. Op een avond uit met hen realiseert Bannerjee zich dat ook vrouwen behoefte hebben aan strippers. Vanuit dat idee opent hij vervolgens de eerste stripclub voor vrouwen, The Chippendales, dat onmiddellijk een enorm succes is. 

Als bruine man in de VS heeft Steve helaas te maken met racisme, maar hij voelt zich niet verantwoordelijk daartegen te vechten. Alleen vrouwen mogen genieten van zijn stripshows, homoseksuele mannen worden niet toegelaten, maar hij maakt wel dankbaar gebruik van de diensten van zijn homoseksuele choreograaf.  Uit commercieel oogpunt neemt hij in zijn stripclub racistische beslissingen, zoals het niet toelaten van Zwarte mensen, die vervolgens een miljoenenrechtzaak tegen hem starten. Maar dat is nog maar het begin van alle ellende. 

De miniserie Welcome to Chippendales laat de opkomst en ondergang zien van een Indiase immigrant in de VS, hoe hij de seksuele behoeften van vrouwen erkent, maar ook hoe er misbruik van zijn onwetendheid en trots wordt gemaakt. In de serie is te zien hoe Bannerjee lijdt onder racisme. Bannerjee leeft tussen twee culturen, de conservatieve Indiase cultuur en de Amerikaanse cultuur, waarin hij als tweederangsburger behandeld wordt. Bannerjee streeft zowel naar goedkeuring in de VS als van zijn conservatieve familie in India, wat niet samen blijkt te gaan. Mede onder invloed van een soort minderwaardigheidscomplex, waarschijnlijk als gevolg van racisme en de afkeuring van zijn conservatieve familie in India over het feit dat hij een "zedeloze" stripclub uitbaat, geeft Bannerjee toe aan racisme. Hij gaat zelfs het criminele pad op met desastreuze gevolgen. Je leeft met Bannerjee mee, zelfs als hij duidelijk de verkeerde beslissingen neemt, is het duidelijk wat zijn beweegredenen zijn. Niet ieder lid van een minderheid is verplicht zich in te zetten tegen racisme of uitsluiting, je mag ook gewoon proberen gelukkig te zijn, maar helaas slaat Bannerjee door in zijn egoïsme en wordt hij zelfs megalomaan. Welcome to Chippendales is een waargebeurd verhaal, vol seks, drugs, intriges en wraakzucht dat ontaardt in zware criminaliteit.

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.