Shoppen voor een groene wereld

Duurzaam shoppen Beeld Nelleke Broeze
Duurzaam shoppen Beeld Nelleke Broeze
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

Vandaag is het Earth Day ofwel de Dag van de Aarde. De Verenigde Naties hebben deze dag in 2009 uitgeroepen om wereldwijd uit te dragen dat we zuinig moeten zijn op Moeder Aarde. Als individuele consumenten hebben we maar weinig invloed op klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Toch is het fijn om te weten waar je duurzaam en groen kunt shoppen.

Een jaar geleden schreef ik over de connectie tussen klimaatverandering en genderongelijkheid en hoe de opwarming van de aarde kwetsbare bevolkingsgroepen het hardst treft, vooral in niet-westerse landen en vooral vrouwen en meisjes. Ook schreef ik over greenwashing en valse duurzaamheidsclaims door vervuilende bedrijven en over de indoctrinatiecampagne om de oorzaak en oplossing voor klimaatverandering bij individuele consumenten te leggen. En hoe dat de aandacht afleidt van de werkelijke klimaatvernietigers.

Willen we de uitstoot van CO2 terugdringen, dan zijn rigoureuzere stappen en politieke keuzes nodig die verder gaan dan een verbod op plastic rietjes. Er zijn tal van producten die weliswaar niet dé oplossing zijn voor alle ellende in de wereld, maar die het in elk geval niet nog erger maken. Zero waste, plasticvrij en uitbanning van single use-producten zijn daarbij enkele van de sleutelbegrippen. LOVER heeft weer een flink aantal tips voor je verzameld.

Kleding
In 2006 startte TOMS met het one for one-model: voor elk paar schoenen dat verkocht werd, gaf TOMS een paar schoenen weg ter ondersteuning van ontwikkelingsprogramma's. TOMS doneert een derde van de winst aan sociale initiatieven op het gebied van mentale gezondheid en gelijke kansen. 

Op zoek naar vegan, duurzaam en fair geproduceerde en dierproefvrije kleding? In de webshop van Shop like you give a damn heb je volop keuze.

Een van de populairste kledingstukken is ook een van de meest vervuilende: de spijkerbroek. Bij MUD jeans koop je spijkerbroeken die gemaakt zijn volgens de principes van de circulaire economie. Je kunt er ook jeans leasen.

Duurzame spijkerbroeken en andere kleding koop je ook bij Kuyichi. Deze webshop is volledig GOTS-gecertificeerd.

Vakantie
Waarom zou je voor die ene vakantie een hele uitrusting kopen, als je die kunt huren? GearShare is een deelplatform voor outdoor-uitrustingen. Zo voorkom je dat je spullen voor een vaak eenmalig avontuur vervolgens jarenlang op zolder liggen te verstoffen. Fijn voor je portemonnee én voor de planeet.

Green City Trip organiseert stedenreizen binnen Europa met de trein. Je kunt kiezen voor ticket only en voor treintickets met hotelovernachtingen.

Tegen voedselverspilling
Voedselverspilling is een groot probleem. Er zijn verschillende initiatieven die eraan bijdragen om dit te voorkomen.

Bij Etepetete kun je groenten- en fruitboxen bestellen. Zo’n 30 tot 40% van de oogst wordt vernietigd, omdat het schoonheidsfoutjes bevat. Denk aan kromme komkommers en appels met een vlekje. Samen met biologische telers redt Etepetete groenten en fruit van de verspilling.

Elke dag wordt onverkocht eten van je favoriete restaurants, supermarkten, cafés en winkels verspild, gewoon omdat het overblijft. Bij Too Good To Go kun je pakketten bestellen met etenswaren die anders worden weggegooid.

Foodello redt producten die niet in de supermarkt belanden, omdat de THT-datum dichterbij komt, een product uit het assortiment verdwijnt of omdat er een drukfout staat op de verpakking. Foodello verkoopt deze producten met flinke korting.

Plantaardige voeding
Omdat plantaardige voeding het minst belastend is voor de natuur, volgt hieronder een aantal vegan opties.

Greenforce ontwikkelt vegan producten die als vervanging dienen voor dierlijke voedingsmiddelen. Denk hierbij aan eivervangers, melk-alternatieven en sauzen.

Bij Every kun je kant-en-klare maaltijden bestellen in duurzame verpakkingen. De menu’s zijn 100% plantaardig. 

Notchie verkoopt verschillende soorten plantaardige soep met een hoog eiwitgehalte. Mijn persoonlijke favoriet: linzen en tomaat. Op de website van Notchie staan ook recepten voor vegan maaltijden.

Nog meer vegan voedingsmiddelen vind je onder meer bij Veggie 4U. Onlangs ontdekte ik er de vegan dry-cured salami.

Wil je weten wat de impact van jouw eetgewoontes is op het milieu? Doe dan de test van het Voedingscentrum.

Boeken
De Plastic Soup Foundation heeft een kinderboek uitgegeven dat zich afspeelt in de verre toekomst. Een archeoloog vertelt aan zijn buurkinderen over de plastictijd, de tijd waarin wij nu leven. Het boek vertelt over jonge helden die wereldwijd in opstand zijn gekomen om het plasticprobleem aan te pakken. Je kunt het boek Dit was de plastictijdhierbestellen.

Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot staat vol duurzame tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar is er Dit is een goed gidsje, boordevol tips om energie te besparen, dieren te redden, iedereen gelijk te behandelen en zelf bepalen hoe we eruitzien.

Meer tips voor verantwoord shoppen vind je in het artikel Shoppen voor een gelijkwaardige wereld.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.
Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.