The (t)Ruth about Sex

Een documentaire over de fantastische Dr. Ruth

Ask Dr
Ask Dr
Jessica Fenenga
Jessica Fenenga • 17 sep 2019

De documentaire over Dr. Ruth Westheimer is een absolute aanrader. Ask Dr. Ruth vertelt het verhaal over de inmiddels 91-jarige sekstherapeut die in de jaren '80 voor veel ophef zorgde door simpelweg te praten over seks. Bijna veertig jaar later is ze nog steeds relevant: haar inmiddels 40ste boek kwam vorig jaar uit (over daten in de 21e eeuw), en ze geeft nog steeds colleges en lezingen over seks en SOA’s op universiteiten door heel de VS.

Het fenomeen Dr. Ruth was mij niet bekend voordat ik deze documentaire bekeek, maar wat een absolutie inspiratie is deze vrouw. De documentaire werpt niet alleen een blik op haar carrière als de eerste vrouw die openlijk sprak over seks in de mainstream media en woorden gebruikte als clitoris en vagina, maar ook over haar leven als holocaust-wees (zoals zij zichzelf noemt) en als migrant in Amerika na de Tweede Wereldoorlog.

Want een makkelijk leven heeft Dr. Westheimer niet gehad. Op haar 10e werd ze op een trein gezet naar Zwitserland om aan de werkkampen te ontsnappen; ze was een sniper in het Israëlische leger in Jeruzalem, waar ze bijna haar benen verloor in een bombardement; ze is twee keer gescheiden en één keer weduwe, maar haar positieve outlook op het leven is ze nooit verloren, en haar aantrekking tot knappe mannen ook niet.

In de documentaire loopt haar interesse in seks en mannen als een rode draad door haar leven. Ze moest bijvoorbeeld haar relatie met een Zwitser geheim houden in het weeshuis en had daarna met zijn jongere broertje in het geheim seks. Haar relatie met haar man liep op de klippen om een studie te volgen aan de Sorbonne in Parijs. Dat is ook iets wat Ask Dr. Ruth laat zien, deze vrouw is niet te stoppen. Ze haalden een PhD op haar 42ste en werkt nu nog steeds stug door.

Maar het is ook haar achtergrond die ervoor zorgt dat ze een inspiratie is voor veel gemarginaliseerde seksualiteiten. In haar programma’s van de jaren ’80 sprak ze over wat nou precies normaal was en dat homoseksualiteit niet iets was om je voor te schamen. Ook was ze open en eerlijk over de aids-crisis en heeft ze bijgedragen tot het normaliseren van de manier waarop er over aids gesproken werd.

Een feminist wil Dr. Ruth zichzelf niet noemen, haar kleindochter wel. Ze steunt (en heeft gewerkt bij) Planned Parenthood, heeft gelobby’d voor legale abortussen en hoewel ze zegt niet politiek te zijn is the personal nog altijd political. Haar televisieprogramma’s, haar talk-shows en haar boeken hebben de publieke mening gevormd, mensen zijn vrijer en opener gaan denken over seks en vooral het praten erover. Ik vind het zonde dat ik nooit eerder over deze fantastische vrouw had gehoord, dus ga de documentaire vooral kijken en maak kennis met Dr. Ruth!

De documentaire Ask Dr. Ruth is vanaf 15 augustus in heel Nederland te zien.