Tips van de redactie

Lover tipt
Lover tipt
redactie • 5 jul 2020

Geen zin om de deur uit te gaan? Door je stapel ongelezen boeken heen en alle cryptogrammen en sudoku’s opgelost? En nog steeds behoefte om je hersenen te laten kraken? Heb jij even geluk! LOVER heeft een aantal recente interessante artikelen, nieuwsberichten en podcasts voor je op een rijtje gezet.

Met enige regelmaat sturen de redacteurs van LOVER elkaar opvallende nieuwsberichten, artikelen en podcasts toe. Ook tippen we elkaar regelmatig over films, boeken, series en documentaires. Enige tijd geleden hebben we een aantal van onze vondsten verwerkt in een overzichtsartikel. Dat beviel zo goed dat we het nog een keertje doen. Hieronder een greep uit de verzameling tips die we de afgelopen weken in onze whatsappgroep deelden. Artikelen, berichten en podcasts waar we boos om werden, ons over verbaasden of waar we juist heel blij van werden.

Black Lives Matter
De protesten en demonstraties tegen racisme zullen niemand ontgaan zijn. De beelden van het fatale politiegeweld tegen George Floyd eind mei gingen viraal en leidden tot wereldwijde protesten en hevige discussies in de media.
De Britse journaliste Yomi Adegoke schreef naar aanleiding van Floyds dood een even hartverscheurende als appellerende analyse over institutioneel racisme en hoe dit systeem zichzelf in stand houdt. Ze beschrijft met name ook hoe lastig het is om je (wel of niet) daarover op sociale media uit te spreken: ‘Silence online now is interpreted as silence full stop – as if a donation is worth less if it’s not made public, as if you’re weak if you choose to contribute to causes quietly. The trauma of constantly reliving these injustices online – not to mention the mental anguish that it takes to conjure quotes for public consumption in the midst of a global pandemic that is killing us in disproportionate numbers – is irrelevant.

Wie denkt dat racisme bij de politie een Amerikaans probleem is en dat het in Nederland veel beter gaat – of wie munitie zoekt om discussies hierover te slechten: lees het artikel van Chris de Ploeg. Hij legt haarfijn uit, onderbouwd met facts & figures, hoe ernstig en complex racisme en politiegeweld in ons kikkerlandje zijn en dat er serieuze problemen zijn. Die zijn met zo’n mallotige motie echt niet op te lossen.

Over de reacties op de antiracismedemonstraties en -discussies, met name de reacties van ‘het gematigde midden’, schreef Asha ten Broeke een wonderschone column: ‘Een koor van witte middenmensen zong na de Black Lives Matter-protesten het vertrouwde deuntje: we moeten niet zo hard tegenover elkaar staan, dat is niet vruchtbaar, moet het nou zo, met loopgravenstrijd en slachtofferschap, laten we verbinding zoeken, ‘denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit’, en sowieso is alle nadruk op kleur wel erg Amerikaans, overgewaaid giftig identiteitsdenken is het, wij zijn anders, een tolerant land, land van duizend meningen en nuchterheid, op dit hele kleine stukje aarde.’

Gelukkig komt er op scholen meer en structureler - en verplicht! - aandacht voor racisme dankzij Sohna, Veronika en Lakiescha. Zij startten een burgerinitiatief, verzamelden met hun petitie meer dan 60.000 handtekeningen en de meeste partijen in de Tweede Kamer hebben vóór gestemd.

Mocht je nog iemand moeten overtuigen dat institutionele discriminatie bestaat, laat ze dan deze korte test eens doen. ‘Check your privilege’ gaat inmiddels viraal op TikTok.

Wil je je effectief inzetten tegen racisme, dan moet je weten waar je het over hebt. De website Wit Huiswerk noemt zichzelf een ‘onvolledig naslagwerk voor witte mensen die zich in de strijd tegen racisme willen verdiepen’. Niet weten waar je moet beginnen is in ieder geval geen excuus meer, aldus Wit Huiswerk. Daar zijn wij het volledig mee eens.

Male privilege
Een interessante longread over een ander soort privilege is het artikel The deadly truth about a world built for men: ‘Going back to the theory of Man the Hunter, the lives of men have been taken to represent those of humans overall. When it comes to the other half of humanity, there is often nothing but silence. And these silences are everywhere. Films, news, literature, science, city planning, economics, the stories we tell ourselves about our past, present and future, are all marked – disfigured – by a female-shaped “absent presence”. This is the gender data gap.’

De consequenties hiervan zijn enorm. Ze hebben invloed op het leven van vrouwen, dag in dag uit. Sommige consequenties zijn hooguit een beetje vervelend, bijvoorbeeld wanneer je iets niet van de hoogste plank kunt pakken, omdat de rekken ontworpen zijn naar de gemiddelde lengte van mannen. Andere consequenties van ‘de man als norm’ zijn dodelijk: van crash test dummies tot stab vests, van kantoorklimaat tot gezondheidszorg. Tel daarbij op de lange rijen voor de damestoiletten, de one size fits men-gadgets, navigatiesystemen die niet naar vrouwen luisteren: journaliste Caroline Criado-Perez fileert ze stuk voor stuk.

Transgender
Nu Corona hier enigszins onder controle is, start de reguliere zorg in Nederland weer langzaam op. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft een lijst opgesteld van zorgvragen die het meest urgent zijn en dus voorrang krijgen. Transgenderzorg is als niet-urgent bestempeld, omdat geslachtsveranderende operaties of hormooninnames niet van levensbelang zijn. Dat laatste is nog maar de vraag, zoals te lezen is in het artikel van Tessel ten Zweege.

In de VS gaan ze nog een stapje verder. Bescherming tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit is daar inmiddels uit het wetboek geschrapt.
Prettiger nieuws is dat ‘sekse’ over een paar jaar verdwijnt van de Nederlandse identiteitsbewijzen.

Kijk- en luistertips
Elke twee weken is er een nieuwe podcast van DAMN, HONEY, die zichzelf omschrijft als ‘feministisch platform over alle shit waar je als vrxuw* van deze tijd mee moet dealen’. Aanrader!

Eveneens het beluisteren waard is de podcast over gender en mode. Welke rol spelen heersende stereotypen over jouw kledingkeuze?  Presentatrice Zoë Papaikonomou gaat hierover in gesprek met een bijzonder divers panel: JeanPaul Paula, creative director en stylist, Anneke Smelik, hooglerares Visuele Cultuur, en Aynouk Tan, modejournaliste, artdirector én levend kunstwerk.

Tot slot nog twee bingewatch-tips. Op Netflix is onlangs seizoen twee van Deadwind toegevoegd. Hoofdpersoon in deze Finse misdaadserie is de eigenzinnige en moedige Sofia Karppi. En op Prime Video staat sinds kort het tweede seizoen van Hanna, een vijftienjarig meisje dat opgroeide in het bos en langzaam achter de pijnlijke waarheid over haar verleden komt. De serie is meer dan een coming of age-verhaal, want ze vecht zich (letterlijk en figuurlijk) los van de CIA die haar op de hielen zit. Beide series kenmerken zich door sterke vrouwenrollen en zijn een stuk minder clichématig dan het doorsnee aanbod op de streamingdiensten. 


Steun LOVER!
Vond je dit een goed artikel? Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Laat je waardering blijken door een (eenmalige) donatie en help ons. LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.