Waarom Cagney and Lacey zo tof was

Cagney and Lacey
Cagney and Lacey
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

Eerder dit jaar kondigde CBS aan dat er een reboot komt van Cagney and Lacey. Maar wat was er nu eigenlijk zo bijzonder aan deze politieserie? Redacteur Miranda blikt terug.

Dat vrouwen in staat zijn om misdaden op te lossen en criminelen met een enkele vuistslag uit te schakelen, zal jonge vrouwen van nu niet verbazen. De sterke vrouwenrollen in series als The Bridge, Prime Suspect en The Killing hebben daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Dat was in mijn tijd anders. Als jong meisje al was ik dol op politieseries. In de jaren zeventig keek ik graag naar politieseries als Starsky & Hutch en Streets of San Francisco. Destijds was ik me er niet van bewust dat ik iets miste. Dat veranderde toen halverwege de jaren tachtig de serie Cagney and Lacey werd uitgezonden op de Nederlandse televisie. Qua populariteit ging deze serie gelijk op met Miami Vice, die in dezelfde periode op tv te zien was, maar voor mij persoonlijk stond Cagney and Lacey met stip bovenaan. Zelfs de woest aantrekkelijke Don Johnson – verontschuldigende noot: ik was een tiener – kon niet tippen aan de personages Christine Cagney en Mary Beth Lacey. Van de Bechdeltest had ik destijds nog nooit gehoord, maar dat de serie baanbrekend was, was vanaf aflevering 1 kristalhelder. In die tijd werden hoofdrollen zelden door vrouwen gespeeld, en als het al gebeurde, dan ging het om seksestereotiepe, rolbevestigende karakters.

De serie Cagney and Lacey telt zeven seizoenen, uitgezonden tussen 1981 en 1988. In Nederland zijn alleen de seizoenen 2 tot en met 7 uitgezonden, waarin de hoofdrollen vertolkt werden door Sharon Gless (Cagney) en Tyne Daly (Lacey). De serie speelt zich af in New York, waar beide vrouwen werken bij een politiebureau in Manhattan, een door mannen gedomineerde werkomgeving. Naarmate de serie vordert, wordt de onderlinge band tussen de twee vrouwen steeds sterker. We zien de twee agentes niet alleen de ene na de andere misdaad oplossen, waarbij ze voor een stevige achtervolging hun hand niet omdraaien, maar we volgen ook hun persoonlijke levens. In ruim honderd afleveringen passeren zo’n beetje alle aspecten van vrouwenlevens de revue: verliefdheden, huwelijksperikelen, ongewenste zwangerschappen, nare ziektes, verslaving, opvoedingsdilemma’s, ontrouw, familieruzies… noem maar op. Doordat de twee vrouwen hun ervaringen, twijfels, meningen en afwegingen met elkaar bespreken, word je als kijker meegenomen in hun besluitvormingsproces. In een tijd waarin vrouwen (in tv-series en films) voornamelijk passief en volgzaam werden geportretteerd, was dit enorm roldoorbrekend.

In Television and women’s culture: the politics of the popular(1990) beschrijft Mary Ellen Brown het als volgt:

The issues within the show continued with the characters even after they have apprehended the criminal. […] Unlike their male counter parts in police dramas, viewers learn about the feelings and decisions of Cagney and Lacey through their dialog rather than action. […] How viewers read the text depends on two important factors: 1) the experience of female bonding that is strengthened and explored through Cagney and Lacey’s interaction, and 2) the emphasis that their interaction places on decision making. […] In many of the episodes, the writers will choose to not show the outcome of a decision, which places more emphasis on the ability of the women to make a difficult decision within the male dominated system.

De stelligheid waarmee Cagney haar carrière centraal stelt en de vanzelfsprekendheid waarmee Lacey haar werk combineert met een gezin – inclusief alle bijkomende gedachten, emoties, sociale druk en maatschappelijke verwachtingen - vormden voor mij als twintigjarige halverwege de jaren tachtig een eye-opener: Zo kan het dus ook! Ze werden vrouwen van vlees en bloed, zelfverzekerd en zelfkritisch, en bovenal probleemoplossend en besluitvaardig. Met recht rolmodellen.

Het is te hopen dat de reboot deze elementen uit de originele serie weet te behouden. De eerste berichtgeving over de pilot die CBS momenteel ontwikkelt, stemt echter niet hoopgevend.

De complete serie van Cagney and Lacey is verkrijgbaar als dvd-box en kost zo’n 150 dollar.