WHAT THE F?! - feminisme op het IFFR: dag 2

Filmrecensies

Cathelijne Berghouwer • 25 jan 2015

Het filmfestival is goed op stoom. Veel voorstellingen zitten bomvol, overal hoor je mensen spreken over de vorige, of de volgende film.

Ik heb drie tips voor de LOVER-lezers. Een Iraanse vampierfilm; een Britse film over een relatie tussen twee vrouwen in een landhuis, met de hoofdrolspeelster van de Deense serie Borgen; en een Duitse film over een kamermeisje met een bovenmatige interesse voor de hotelgasten. Het zijn alle drie goede keuzes als je zin hebt in een film op IFFR. De eerste twee komen later dit jaar ook in de reguliere bioscoop.

A Girl Walks Home Alone at Night, Ana Lily Amirpour, 2014, VS.

Het is wat verwarrend dat deze film officieel in de VS is gemaakt, want de film speelt zich af in een (fictief) Iran, is gemaakt door een van origine Iraanse regisseur en is volledig in Farsi gesproken. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat een fijne film! Geheel in zwart-wit en met een sterk ‘comicbook’-gevoel vertelt Amirpour het verhaal van een vrouwelijke vampier. De jonge vrouw gaat ’s nachts in een lang zwart gewaad de straat op. Ogenschijnlijk onschuldig en ongevaarlijk rolt ze op een skateboard door de straten. Maar niets is wat het lijkt, mannen die zich slecht gedragen worden zonder genade haar slachtoffer. Er komt ook nog liefde om de hoek kijken, uiteraard is die gecompliceerd. Een film met veel humor, spanning, een boodschap en een glansrol voor de kat die zo vreselijk goed in de camera kan kijken.

A Girl Walks Home Alone at Night draait vanaf 21 mei 2015 in de bioscoop

Girl_Walks_Home_Alone_at_Night_a_Still05

https://www.iffr.com/nl/films/a-girl-walks-home-alone-at-night/

The Duke of Burgundy, Peter Strickland, 2015, Groot-Brittannië

De film start met Evelyn, die aanbelt bij een groot landhuis waar ze na lang wachten koel en afstandelijk wordt ontvangen door Cynthia. Of ze maar even heel snel aan de slag gaat, want ze is al laat. De vrouwen blijken in een langdurige SM-relatie te zitten, waarin Evelyn de sub is. De film gaat over de dynamiek van hun relatie, soms ook de absurditeit ervan, hoe vooral Cynthia worstelt met haar rol en wie nou eigenlijk echt de touwtjes in handen heeft.  Dat klinkt bloedserieus, maar er valt een boel te lachen in deze wat dromerig geschoten film. Tel daar de twee interessante actrices bij op en je hebt een fijne film te pakken.

The Duke of Burgundy komt later van het jaar in de bioscoop (datum nog onbekend)

Duke_of_Burgundy_The_Still03_web

https://www.iffr.com/nl/films/the-duke-of-burgundy/

Das Zimmermädchen Lynn, Ingo Haeb, 2015, Duitsland

Kamermeisje Lynn van hotel Eden gaat, na een jaar in een GGZ-instelling gezeten te hebben, weer aan het werk. Het blijft onduidelijk waarvoor ze zich had laten opnemen, maar dat ze wat vreemd is, is voor iedereen wel duidelijk. Schoonmaken is haar passie. Het fijnste aan schoonmaken is dat het altijd ook weer vies wordt, is haar devies. Maar ze heeft ook buitengewoon veel interesse in de gasten. Zelfs zoveel dat ze zich soms onder hun bed verschuilt. Zo leert ze Chiara kennen: een meesteres die haar klant bezoekt in de kamer waar zij net onder het bed ligt. Nieuwsgierig naar die vrouw met de mooie benen die haar klant eenvoudig naar een hoogtepunt dirigeert, schrijft Lynn snel het visitekaartje over terwijl de klant onder de douche staat. Na lang aarzelen belt ze. Meesteres Chiara vindt het geen probleem om een vrouw als klant aan te nemen en zo ervaart Lynn voor het eerst  hoe het is om bevredigd te worden.

Zimmermaedchen_Lynn_das_still03

https://www.iffr.com/nl/films/das-zimmerm-dchen-lynn/