Wil de nieuwe generatie feministen opstaan?
Recensie van Feminist Fataal van Dorien van Linge
Met het boek Feminist Fataal spreekt Dorien van Linge een nieuwe generatie aan die opzoek is naar het antwoord op de vraag: "Je bent feminist, wat nu?" Het zeer toegankelijkeboekbiedt lezers niet alleen een korte blik op de geschiedenis maar vooral ook een blik op de toekomst; een intersectioneel, inclusief en vooral activistisch feminisme dat zelf onderzoek doet en hun eigen mening vormt over gender, racisme, het lichaam en seksualiteit.
Van Linge (1994) schrijft vanuit persoonlijke ervaring en een sociologische achtergrond, waarbij ze laat zien hoe zij tot een intersectioneel en inclusief feminisme is gekomen. Ook ontwijkt ze niet de schade die zij heeft ondervonden aan een samenleving die obsessief bezig is met het uiterlijk van vrouwen, namelijk een eetstoornis. Hierdoor is het een inspirerend boek geworden dat het onderbuikgevoel dat er iets niet klopt in de samenleving onderbouwd met anekdotes, feiten en een leeslijst, waardoor het naast een pleidooi ook een bron van data vormt.
De toekomst is inclusief
Feminist Fataal is opgedeeld in verschillende secties over gender, racisme, seksualiteit en het lichaam. Binnen deze categorieën komen verschillende aandachtspunten van intersectioneel feminisme aan bod die je aansporen om verder te lezen. Denk aan de verschillende hoofdstukken over discriminatie, die vooral interviews zijn met vrienden van Van Linge die geen cisvrouw en/of wit zijn, en/of een relatie hebben met het ‘andere’ geslacht. Het boek van Van Linge laat hierdoor zien dat er in het moderne intersectionele feminisme meer ruimte is voor de verhalen van anderen en dat de schrijfster vooral niet claimt expert te zijn op dit gebied.
Het boek is dan ook geschikt voor een divers publiek; er staan podcasts, televisieseries en films in om verder te ontdekken en zelfs iemand die al veel gelezen heeft over feminisme kan er inspiratie opdoen over nieuwe boeken. Het is daardoor ook een kennismaking met een nieuwere generatie feministen die hun activisme uitdragen op Instagram, Twitter of SnapChat - ken jeRoxane Gay of BodiPosiPanda al? Een ander belangrijk punt om te benoemen is dat dit boek niet alleen bedoeld is voor een vrouwelijk publiek. Het is geschikt voor iedereen die vragen heeft omtrent gender, seksualiteit en de rol die het speelt in de samenleving.
Het laatste hoofdstuk van Feminst Fataal (Toekomst) spoort de lezer aan om het activisme in te duiken. Of je dat nou doet door mee te lopen met een Anti-Zwarte Pieten demonstratie, door Twitter-trollen te onderwijzen of te doneren: wees aanwezig en doe mee. We hebben alle feministen nodig als we de wereld willen veranderen.