29-12-2015a
29-12-2015a
redactie • 29 nov 2015

Blackface pieten in Amsterdam Zuidoost

"de politie wordt ingezet om dit onbeschaafde feest met racistische elementen in stand te houden."

De discussie over de blackface piet in het kinderfeest, of beter gezegd, de reacties daarop, zijn inmiddels zodanig toonaangevend dat bij het denken aan 5 december de gehele antiracistische beweging al moet zuchten - inclusief Tijdschrift LOVER. De grote hoeveelheid bagger, stront, puinzooi, die door het land wordt verspreid in de vorm van tweets, facebookposts, en columns in zogenaamde hoogstaande nationale kranten, zijn in feite pijnlijke voorbeelden van Lewis' Law over feminisme: reacties op artikelen over feminisme legitimeren feminisme. Of in deze context: reacties op artikele over blackface piet en racisme legitimeren de noodzaak van de antiracistische beweging.

Ondanks dat de landelijke Sinterklaasintocht in Assen meeviel - geen gewelddadige arrestaties in tegenstelling tot vorig jaar - en blackface pieten beetje bij beetje lijken te worden vervangen door vrolijke, kleurrijke alternatieven, vond notabene in Amsterdam Zuidoost gisteren een optocht met ouderwetse blackface pieten plaats. Mitchell Esajas, werkzaam aan de UvA en actief bij New Urban Collective, schreef een bondig verslag op Facebook over de intocht, het vreedzame protest en de agressie die het opriep, en de problematische rol van de politie:

Het liefst had ik vandaag lekker uitgeslapen en even niks gedaan na de drukste week ever maar of all places vond men het nodig om in mijn buurt Amsterdam Zuidoost (Reigersbos) een Sinterklaasintocht te organiseren met blackface pieten. Een bezorgde moeder uit Zuidoost, Morena Taborda, had daarom netjes een protest georaniseerd en bij de politie gemeld. Eén metrohalte van mijn huis was het eerste wat ik zag toen ik uit het station stapte een blackface piet. Enkele minuten later kwam een hele parade zwarte knechten clownesk aan het dansen voor de witte "heilige" in die met een chauffeur in blackface het winkelcentrum ingereden werd. Het was voor het eerst dat ik zo vlakbij de blackface figuren stond en de schmink was exact de kleur van mijn huid, de Afropruik was exact als mijn haar als ik het zou laten groeien. Ik vroeg aan de blackface piet waarom hij het nodig vond om zich als een karikatuur van mij te verkleden, hij voelde zich zeer ongemakkelijk en wilde geen antwoord geven.

De politie had speciaal voor het feest een deel van het winkelcentrum Reigersbos vrijgemaakt. Speciaal voor de blackface pieten werd de weg vrijgehouden zodat de auto en fanfare het centrum in kon rijden. Het is bizar on onbegrijpelijk dat dit of al places in Amsterdam Zuidoost, een buurt met het hoogste percentage mensen van Afrikaanse herkomst plaats mag vinden. Een groep bewoners stond daarom voor de fanfare met spanboren en een doek waarop de slogan "Zwarte Piet Is Racisme" stond. Toen besloot de politie in te grijpen door de vreedzame demonstranten fysiek aan de kant te duwen. Er ontstond een opstootje waarbij ook pro-Piet mensen zich agressief begonnen te gedragen. Ik heb gezien hou een oudere witte vrouw een oudere zwarte dame met een rode paraplu aanviel en een witte man agressief wordt omdat hij vond dat we wel mochten protesteren maar stil moesten blijven. Christa Nhean is in haar gezicht geslagen door een agressieve witte vrouw die vervolgens wel is afgevoerd door de politie. Zelf werd ik hardhandig uit het winkelcentrum verwijderd terwijl ik rustig stond te filmen. Toen we vervolgens een klacht in wilden dienen op het bureau weigerden de agenten hun namen en stamnummer te geven. Het was ook bizar om enkele zwarte en Hindoestaanse mensen tegen te komen die vanuit hun gekoloniseerde geest met verve de traditie kwamen verdedigen. Maar mijn hart werd warm toen een paar kleine jongetjes bij ons kwamen staan en om een protestbord vroegen omdat ze de figuur ook racistisch vinden. Een deel van de zwarte pieten druppelden met een gezakt hoofd weg. En terecht want deze blackface minstrel show hoeven we niet in de Bijlmer. 

Dat is Nederland anno 2015, de politie wordt ingezet om dit onbeschaafde feest met racistische elementen in stand te houden. Als ik daar mijn vrije zaterdag voor moet opofferen zal ik dat doen tot dat de blackface traditie stopt, al helemaal in mijn buurt!

?#‎KickOutZwartePiet? ?#‎StopBlackface? ?#‎F?*ckZwartePiet

Uw reactie

Uw reactie