Timmermans Feminist
Timmermans Feminist
redactie • 28 sep 2015

Eurocommissaris Timmermans: ‘I am a feminist’

Na decennia van feministisch denken en activisme en gelukkig ook heel veel verworvenheden wordt feminisme toch nog vaak een beetje een vies woord gevonden. Dus jezelf feminist noemen is vaak nog best een stap. Een soort coming-out misschien. Je kunt het voorzichtig doen, eerst uitproberen bij je vrienden: f-e-m-i-n-i-s-t. Maar het liefst en als het kan pak je het natuurlijk groots aan, op een belangrijk moment en met heel veel mensen. Dan hoef je het in ieder geval maar één keer uit te leggen.

Na de grootse gestes van Beyoncé, Emma Watson en Taylor Swift is ook Eurocommissaris Frans Timmermans toegetreden tot het Pantheon der feministen. Gisteren kwam hij met de bekentenis: hij is een feminist. Het was niet de meest vijandige setting voor deze ontboezeming -de Global Leaders Meeting on Gender Equality and Women's Empowerment  in New York- maar toch.

In augustus dit jaar kwam Timmermans al met enkele speerpunten voor de ontwikkeling van wetgeving om vrouwen betere carrièrekansen te bieden. Namens de Europese Commissie pleitte hij voor een juridische verankering van het recht om flexibel of tijdelijk te werken en vaderschapsverlof op te nemen. Of het hem hierbij om een onacceptabele inkomensongelijkheid of toch vooral om het vermijden van grootschalige kapitaalvernietiging gaat… Tja, daar kun je over discussiëren.

Sympathiek is wel dat hij in deze feministische toespraak niet alleen vrouwen oproept meer te werken, maar vooral ook een pleidooi doet voor een verdeling van taken tussen vrouwen en mannen.  Naast het benadrukken van de rol die ook vaders hebben sprak Timmermans namens de commissie het voornemen uit geweld tegen vrouwen te bestrijden en het volle gewicht van de EU achter de Istanbul Conventie te zetten. En ja, ook meer vrouwen in topposities natuurlijk. Als je dacht dat Timmermans tegen regeltjes was: hij is wél voor quota.

Nu de consensus nog. En krijgen grassroots organisaties die zich op nationaal niveau met deze thema’s bezig houden daadwerkelijk de ruimte en vooral het geld om deze grootse ambities waar te maken?  Dat is dan weer aan de regeringsleiders… Vooralsnog is het leuk dat we er weer een feminist bij hebben.

 

Lees de speech ‘I am a Feminist’ van Timmermans hier.

Uw reactie

Uw reactie