Sam Wallman
Sam Wallman
redactie • 29 sep 2015

Kapitalisme vs. het Klimaat

Het belooft een hete herfst te worden. Naast het feit dat ruim 9000 mensen zich hebben aangemeld voor de TTIP demo in Amsterdam, staan er de komende maanden in aanloop naar de klimaattop in Parijs een scala aan klimaatacties op de agenda. Het broeit al een tijdje, maar in Nederland beginnen de discussies hierover nog maar net los te barsten. Afgelopen zaterdag, 26 september, werd op de Hemweg kolencentrale in Amsterdam de documentaire 'This Changes Everything' van Naomi Klein en Avi Lewis geprojecteerd. Wat ons betreft, samen met het feit dat het vandaag toevallig ‘Global Women’s Climate Justice Day of Action’ is, een mooi startsein om een en ander ook bij LOVER te agenderen.

Waarom? We denken aan Naomi Kleins meest recente argument dat de overgang van gloeilamp naar energiezuinige lampen het klimaat niet gaat redden: zolang we niet in staat zijn ons falende economische systeem ingrijpend te veranderen, staat het leven op aarde een grimmige toekomst te wachten. Dat het kapitalisme op wonderlijke wijze de oplossingen zal genereren voor de rampen die het zelf veroorzaakt is een mythe. Het zijn juist de kleine initiatieven in het hart van lokale gemeenschappen die in staat zijn daadwerkelijk een omslag teweeg te brengen.

TTIP staat hier lijnrecht tegenover. De afkorting staat, vertaald, voor het te sluiten trans-Atlantische vrijhandels- en investeringsverdrag tussen de EU en de VS. Het verdrag heeft onder andere tot doel productie- en importnormen gelijk te trekken, waarmee strenge eisen (lees: moeizaam verworven rechten en regulering) in één klap op de helling komen te staan. Tegenstanders vinden dan ook dat het financiële investeerders en multinationals een gevaarlijke macht toebedeelt die ten koste gaat van sociale rechten, privacy en milieunormen.

Met name de clausule die investeringsbescherming waarborgt laat de gemoederen hoog oplopen. Deze zogenaamde ISDS (Investor to State Settlement Dispute) geeft buitenlandse investeerders verregaande rechten om staten aan te klagen als deze hun winsten zouden benadelen. Op 10 oktober gaan tienduizenden Europese burgers de straat op, ook in Nederland. En dat vindt LOVER een uitgelichtje waard…

 

This changes everything: capitalism vs. the climate is het meest recent uitgebrachte boek van Naomi Klein. De documentaire gebaseerd op het boek gaat in oktober in première.

Ook interessant: Halverwege september dit jaar kondigde Klein de lancering van 'The Leap Manifesto' aan, ondertekend door ruim 100 activisten, waarin onder andere de ambitie is uitgesproken dat Canada tegen 2050 geheel vrij is van fossiele brandstoffen. Het manifest staat een transitie voor, gedragen door grassroots initiatieven die economische, raciale en genderongelijkheid systematisch elimineren.

Over de TTIP acties en aandacht in Nederland.

Over de Global climate movement.

Op 28 november zal in Amsterdam de Klimaatparade plaatsvinden. Nederland is klaar voor een duurzame samenleving, zo luidt de boodschap.

Afbeelding is gemaakt door Sam Wallman. Bekijk meer van zijn werk hier.

 

Uw reactie

Uw reactie