Echte mannen huilen

redactie • 26 aug 2016

Grienen.  Janken. Brullen. Schreien. Volgens Charles Darwin huilen mensen om het oog nat te houden, vuil af te scheiden en geuren te versterken. En om aandacht te vragen, want wie de wereld niet alleen aankan, moet zijn emoties bij anderen kwijt kunnen. Dat het voornamelijk vrouwen zouden zijn die een 'ziekelijke' neiging hebben tot emoties delen en huilen heeft zacht gezegd zijn weerslag op mannen.

Maar de idee dat emoties geen plek hebben in opvattingen over mannelijkheid begint steeds meer verzet te veroorzaken. Zo ook bij Shärath Jason Wilson, de eigenaar van vechtsportschool Abdullam Martial Arts in Detroit. Wilson leert zijn jongens niet alleen vechten, maar richt zich ook op het omgaan met emoties bij jonge jongens en hun vaders.

Daarom vandaag in Uitgelicht: het prachtige filmpje van Al Jazeera+ over de jongetjes in Detroit. 

We are not allowed to  be emotional, from the culture to certain media outlets. It is promoted to wear this superman outfit and cape on, and regardless of how we feel, if we are tired, we’re told to keep grinding and keep going.”

Kijk ook de video hieronder, waarin Wilson een van zijn pupillen leert zijn emoties te aanvaarden en door zijn pijn heen te slaan.


Meer lezen over mannelijkheid? Volgende week wordt er een prachtig interview met Jens van Tricht gepubliceerd op Tijdschrift LOVER.