Feministische gemeenschap in Syrië

Screenshot the Independent
Screenshot the Independent
redactie • 7 dec 2018

Met behulp van vrouwenrechtengroepen en vrijwilligers heeft een groep vrouwen in Syrië een zelfvoorzienend feministische gemeenschap opgericht buiten de structuren van het patriarchaat en kapitalisme.

Het dorp Jinwar - een woord dat ruwweg vertaald wordt als "vrouwenruimte" of "vrouwenland" in het Koerdisch - bevindt zich in de Democratische Federatie van Noord-Syrië (ook bekend als Rojava), dat in 2012 een de facto autonome regio werd te midden van de lopende Syrische burgeroorlog.

Volgens Koerdische nieuwsuitgever ANF News is het dorp in de eerste plaats voor vrouwen van wie het gezin het slachtoffer werd van geweld door ISIS, dat Yazidi-mannen afslachtte en duizenden vrouwen verkrachtte en martelde. Weduwen en vrouwen zonder familie kunnen allemaal een aanvraag indienen om daar ook te wonen. Jinwar opende op Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, op 25 november, met 30 huizen, een school, een museum en een medisch centrum.

Een recent profiel van het dorp in de Independent beschrijft hoe de gemeenschap in elkaar zit:

De inwoners van Jinwar worden bezig gehouden door het werk dat nodig is om zelfvoorzienend te zijn. De groep kookt om de beurt en eet al hun maaltijden samen in een grote gemeenschappelijke keuken. Er zijn dieren om te verzorgen en een school voor de kinderen. Het dorp ontvangt regelmatig bezoekers uit de omgeving, die meer te weten komen over de ideeën achter het project.

"Ik kwam hier omdat ik vijf kinderen had en ik geen inkomen of een huis had om in te wonen", vertelde Amira Muhammad, een inwoner van Jinwar aan de Britse krant de Independent. ISIS doodde de echtgenoot van Muhammad. Toen ze weer bij haar ouders in huis kwam, was ze volledig afhankelijk van hen.

"Hier wonen geeft enorm veel voordelen, zoals onderwijs voor de kinderen, en het veilig kunnen stellen van hun levensonderhoud. Het is ook een leuk dorp, en belangrijker, mijn kinderen vinden het leuk" zei ze. "We verbouwen ons eigen land, we planten bomen. We verkopen de oogst en gebruiken de inkomsten om onze uitgaven te ondersteunen. "

Een andere bewoner, de 28-jarige Zainab Gavary, vertelde de Independent: "Totdat vrouwen zichzelf onderwijzen en bekrachtigen, zal er geen vrijheid zijn."

"Er zijn hier geen mannen nodig", zei ze, "ons leven is goed."

Dit is een vertaling van: Women in Syria Have Created a Feminist Commune Free of Patriarchy and Capitalism by Prachi Gupta gepubliceerd op Jezebel.com.