Het leven van een vrouw, toen en nu

Van FemCity diner tot de tweede geschiedenisles die je nooit hebt gehad

Suze Groeneweg
Suze Groeneweg
Jessica Fenenga
Jessica Fenenga • 30 okt 2019

Op 28 oktober organiseerde Pakhuis de Zwijger in Amsterdam FemCity, een feministisch diner. Feministen met verschillende achtergronden maakten kennis en brainstormden over wat zij missen aan brede aanbod van De Zwijger. Ook ik was uitgenodigd, om mijn mening te delen maar vooral te luisteren naar de vele goede ideeën die er vrijelijk werden gedeeld. De volgende dag, op dinsdag 29 oktober, werd de maand van de geschiedenis afgesloten met De (tweede) geschiedenisles die je nooit hebt gehad, dat in het teken stond van Khadija bint Choewailid, Suze Groeneweg en (zelf aanwezig als eregast) Maria Liberia Peters

Pakhuis de Zwijger keek dus eerst vooruit, terwijl er de dag erna werd teruggeblikt op de vrouwen die geschiedenis lijkt te zijn vergeten. Zo kende ik, als toch best hoogopgeleide vrouw, Khadija bint Choewalid en Suze Groeneweg niet. Wist jij wel dat Khadija zich als eerste vrouw bekeerde tot de Islam? Ze heeft de profeet Mohammed ook nog 's ten huwelijk gevraagd ongeacht hun 15 jaar leeftijdsverschil en was een stuk rijker dan hij. En Suze Groeneweg dan, de eerste vrouw in de Tweede Kamer. Waarom kwam zij niet naar voren tijdens de geschiedenislessen of maatschappijleerlessen over onze trotse, democratische rechtsstaat? Op de website van F-Site, die tevens het evenement organiseerde, kun je nog veel meer lezen over belangrijke vrouwen in de geschiedenis.

Wie de fantastische Wens van het Volk”. Vooral was haar verhaal echter een motiverende speech om vrouwen de politiek in te krijgen en een les in hoe je je als leider moet gedragen. Politiek zonder mensen, is geen politiek, zei ze krachtig. Nadat Eveline van Rijswijk eerder filmpjes van Thierry Baudet en Mark Rutte had laten zien, leek het mij duidelijk dat juist zij wat kunnen opsteken van de woorden en daden van deze fantastische vrouw.

Helaas is het dan ook nog steeds nodig dat er bij het FemCity diner, gevraagd wordt om meer vrouwen in de politiek (Sylvana Simons was trouwens zelf ook aanwezig). Maar er kwam meer naar boven dan dat; voorstellen voor lezingen over de mannelijke wereld van ICT, big data bias, ontmoetingscentra voor vrouwen in verschillende wijken en voor mannen ingerichte steden kwamen voorbij. Allemaal interessante onderwerpen waar Pakhuis de Zwijger waarschijnlijk snel over zal gaan berichten.

Op deze manier was het een week met een blik op het verleden en een blik op de toekomst. Want deze geschiedenis, die dus veel te weinig wordt belicht in de mainstream media, helpt ons de huidige politiek te begrijpen. Als de huidige gevestigde (witte mannen) orde alleen de aandacht krijgt, komt er weinig terecht van de diverse en inclusieve toekomst die wij voor ogen hebben. Dus hoe meer aandacht er gaat naar de vrouwen die ons voor gingen, hoe meer we kunnen uitkijken naar vrouwen die daar hun inspiratie in vinden.