Literatuur en feminisme

Uitgelicht: Chimamanda Ngozi Adichie in Nederland

redactie • 14 okt 2016

Dit weekend is Chimamanda Ngozi Adichie in Nederland. De Nigeriaanse auteur en feministe komt voor een paar dagen naar Nederland ter promotie van haar pamflet We moeten allemaal feminist zijn, dat in Nederlandse vertaling is uitgebracht door uitgever De Bezige Bij.

De schrijfster weet met haar romans als Amerikanah en Paarse Hibiscus mensen over de hele wereld te inspireren. Haar TED-Talk ‘We Should All Be Feminists’ in 2013 werd miljoenen keren bekeken en gedeeld. Het gelijknamige boekje dat daarna werd uitgegeven werd aan alle zestienjarige Zweedse scholieren uitgedeeld. Adichie’s uitspraken werden gebruikt voor het nummer ***Flawless, waarmee Beyoncé zichzelf expliciet feminist verklaarde.

Het moge duidelijk zijn: Adichie is een wereldster. En dat ze nu een bezoek brengt aan Nederland is best bijzonder. Daarom vandaag een uitgelicht gewijd aan haar komst.

Chimamanda schrijft toegankelijk, met humor en weet op een slimme manier de verbeelding in te zetten om persoonlijke verhalen te verbinden aan een groter verhaal als het feminisme. Die combinatie van literatuur en feminisme, dát maakt Adichie zo bijzonder. Ze is in staat onrecht te tonen, maar kan ook nieuwe horizonten laten zien.

Over het belang van feminist-zijn zei Adichie in een interview met De Volkskrant (7 oktober): 'Het is voor mij moeilijk te begrijpen dat mensen zich géén feminist willen noemen. Voor mij gaat feminisme over rechtvaardigheid, en de ongelijkheid van vrouwen overal ter wereld is, uitzonderingen daargelaten, onrechtvaardig. We zouden ons allemaal moeten inzetten om een einde te maken aan die oneerlijkheid.'

Vrijdag 14 oktober spreekt Chimamanda Adichie op het Brainwash festival. Helaas uitverkocht. Een dag later zal ze bij Atria in gesprek gaan met jonge feministische opiniemakers. Die bijeenkomst is besloten, maar wel via een livestream te volgen. En zeker is dat we de komende tijd nog veel van Adichie gaan horen!