Sporten terwijl je bloedt

redactie • 17 aug 2016

'Het goud komt van de vrouwen'. Met deze pakkende kop opent de Volkskrant een onvermijdelijke discussie. Want anders dan bij andere internationale sportcompetities, lijken deze Olympische Spelen om de vrouwen te draaien.

Dat is bijzonder, want in sport zijn vrouwen nog tamelijk onzichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan het WK voetbal. De ongeschreven regel zegt - geheel onterecht - dat er wordt verwezen naar mannenvoetbal. Voetbal is mannenvoetbal. Volleybal is mannenvolleybal. Het zijn de mannen die tellen en de vrouwen die zich op de achtergrond bevinden.

Maar in Nederland kunnen we nu niet meer om de vrouwen heen, want zoals de Volkskrant al aangeeft: het goud komt in Rio van de vrouwen. Van de acht gouden medailles zijn er zes gewonnen door het spreekwoordelijke ‘zwakke geslacht’. Met die nieuwe aandacht voor vrouwen in de sport is er eindelijk ruimte voor het doorbreken van taboes en het aankaarten van problemen waar exclusief sportsters tegenaan lopen. Zoals over menstruatie. Want keihard moeten presteren terwijl je lichaam niet in optimale conditie verkeert, is iets waar topsportsters elke maand weer mee worden geconfronteerd.

Daarom vandaag in Uitgelicht: My gold medal goes to Fu Yuanhui – for talking openly about her period, het fijne stuk van Rose George in The Guardian over de breekbare en tegelijk stoere uitspraak van de Chinese zwemster Fu Yuanhui:

"It's because my period came yesterday, so I felt particularly tired", she said. Because she is Fu Yuanhui and rather adorable, she finished the sentence by saying "this isn't an excuse, I still didn't swim well enough". It may not have been an excuse, but it was a disclosure that was revolutionary, because, stupidly, recognising that sportswomen have to perform even with menstrual cramps and while bleeding is still exceptional and newsworthy.

 


Gezocht: LOVER-donateurs. Lees je LOVER graag? Vind je het belangrijk dat de stem van het intersectionele feminisme ook in Nederland blijft klinken? Met een kleine bijdrage kun je ons al helpen. Kijk hier voor meer informatie.