Uitgelicht: Bert en Ernie dus wél homo
In een uitgebreid interview met Mark Saltzman, schrijver van onder andere Bert en Ernie, werd afgelopen zondag onthuld dat het fictieve duo een romantisch stel is. Saltzman voegt daaraan toe dat Bert en Ernie is gebaseerd op het leven van Saltzman en zijn partner.
Het interview gaat in op zijn carrière en ervaringen als homoseksuele schrijver voor Sesamstraat in de jaren ’80 en ’90, de LGBTQ+ representatie en AIDS epidemie in die tijd. Maar de schok van het (eindelijk, na 45 jaar samen) uit de kast komen van Bert en Ernie doet in de nieuwsmedia flink veel stof opwaaien. In deze Uitgelicht geven we je een kort overzicht van de reacties.
De storm begint met een tweet van Sesame Workshop, de organisatie achter Sesamstraat op dinsdag:
“As we have always said, Bert and Ernie are best friends. They were created to teach preschoolers that people can be good friends with those who are very different from themselves. Even though they are identified as male characters and possess many human traits and characteristics (as most Sesame Street Muppets do), they remain puppets, and do not have sexual orientation.”
Zeven jaar geleden werd precies dezelfde statement gepubliceerd als reactie op de online petitie die toen rondging om Bert en Ernie getrouwd te zien.
Gelukkig wordt dit niet klakkeloos door iedereen geaccepteerd. Een vraag die naar boven komt, bijvoorbeeld, is hoe dat dan zit met heteroseksuele romantische gevoelens van andere muppets zoals Miss Piggy.
Het valt wel op dat in Amerikaanse Nederlandse artikelen juist de schrijver wordt geloofd (als in: Bert en Ernie zijn dus wel homo). Daar zijn zeker wat paralellen zichtbaar in de algehele houding naar seksuele vorming van kinderen, die in Amerika vooral bestaat uit de ‘abstinence-only’ methode.
Het idee daarachter is dat een breder programma jongeren zou aanzetten tot seks voor het huwelijk. Niet alleen blijkt uit onderzoek dat dit niet klopt, daarnaast krijgt op deze manier seksualiteit een negatieve lading. Wat jongeren zo niet leren is onder andere open communicatie over seksualiteit, seksuele gezondheid, en het aangeven en respecteren van grenzen.
Om terug te komen op Bert en Ernie: in een prachtig artikel in Trouw wordt benadrukt hoe belangrijk het eigenlijk is dat homoseksualiteit hier op een zo vanzelfsprekende manier wordt verbeeld. Het valt bijna niet op, en juist daarin ligt de kracht.
Uiteindelijk kan iedereen de relatie tussen Bert en Ernie interpreteren zoals ze willen: goede vrienden, huisgenoten, een stel, het mag allemaal. Maar wij zien graag meer broodnodige LGBTQ+ representatie in kindertelevisie, en hoe meer hierover gepraat wordt, hoe beter.