Uitgelicht: Kavanaugh

Believe Women vs Kavanaugh
Believe Women vs Kavanaugh
Mette Bekius • 2 okt 2018

Waarschijnlijk heb je de afgelopen week een stuk of honderd artikelen over Kavanaugh de revue zien passeren. Geen tijd gehad om ze allemaal te lezen? Geen paniek! In deze Uitgelicht zetten we de grote lijnen voor je uit en linken we naar onze favoriete artikelen.

Om maar te beginnen bij het begin: op 9 juli dit jaar werd ultra-conservatieve rechter Brett Kavanaugh door president Trump genomineerd als kandidaat-opperrechter voor het Amerikaans Hooggerechtshof. Dit is een levenslange positie en Kavanaugh zou daarmee enorme invloed kunnen hebben op Amerikaanse politiek. Denk aan zijn anti-abortus mentaliteit en de mogelijke terugdraaiing van Roe v. Wade, en zijn standpunt dat een zittende president niet mag worden aangeklaagd (waarschijnlijk de belangrijkste reden dat Trump hem überhaupt heeft genomineerd).

Kort na zijn nominatie werd Kavanaugh door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik in zijn jongere jaren. Hij werd aangeklaagd door onderzoeker en hoogleraar psychologie Dr. Christine Blasey Ford, en die hoorzitting vond afgelopen donderdag 27 september plaats. De getuigenis van Blasey Ford was emotioneel maar gecontroleerd en helder, en werd ook door conservatieve nieuwsmedia zoals Fox News en door president Trump zelf beschreven als overtuigend en aangrijpend.

De getuigenis van Kavanaugh, daarentegen, was woest en geschokt, hij ontweek vragen en was aanvallend. Jessica Valenti doppelgänger theorie: het was niet Kavanaugh maar iemand die om hem leek. Tja.

De dag na deze hoorzitting was de stemming van de commissie Justitie van de Senaat. Verwacht werd dat hij door 11 republikeinen vs. 10 democraten zou worden bevestigd. Dat leek ook zo te gaan, totdat op het laatste moment conservatief Senaatslid Jeff Flake vóór de bevestiging van Kavanaugh stemde op voorwaarde dat er een FBI-onderzoek wordt gevoerd alvorens de stemming in de volledige senaat. Dit na een hun eigen trauma van seksueel misbruik. Voor dit onderzoek wordt een week de tijd gegeven.

Dit uitstel zou best wel eens de best mogelijke uitkomst kunnen zijn voor de democraten. Zelfs als er geen onuitwisbaar bewijs uit het FBI onderzoek komt en Kavanaugh alsnog wordt bevestigd, is dit een precedent voor het serieus nemen van een goed onderbouwde beschuldiging van seksueel misbruik door de senaat. Dat is al een flinke stap vooruit sinds de hoorzitting van Anita Hill in 1991 na haar beschuldigingen van seksueel misbruik door toenmalig kandidaat voor het hooggerechtshof Clarence Thomas.

Nog geïnteresseerd? Dit is het beste artikel dat wij hebben gelezen over de hele situatie en het belang ervan, ook buiten Amerika.