Fifteen women philosophers
Fifteen women philosophers
redactie • 20 jan 2016

De filosofie heeft meer diversiteit nodig

Donderdag 21 januari op de VU: Symposium Diversifying Philosophy

Net als veel andere academische disciplines wordt ook de filosofie voornamelijk vanuit het witte mannelijke perspectief beoefend. De studievereniging Icarus, van de Vrije Universiteit Amsterdam dat diversiteit hoog in haar vaandel heeft, wil daar verandering in brengen met het Symposium Diversifying Philosophy. Het symposium is voor iedereen toegankelijk en vindt morgen plaats van 13:00 uur tot 16:00 uur in zaal 14A20 van de VU. Het zal onder meer ingaan op de noodzaak van meer vrouwelijke filosofen, een leergang feministische theorie en een gender & diversiteit minor.

Aan het symposium is ook een petitie verbonden, Diversifying Philosophy, die ter plekke aan de rector magnificus van de VU professor Vinod Subramaniam wordt aangeboden. Het programma gaat van start met een reeks korte lezingen. Zo gaat professor Wouter Goris in op de inclusieve en exclusieve machtsstructuren die de geschiedenis van filosofische canon vormgeven. Daarna spreekt professor Halleh Ghorashi over de veranderde voorwaarden voor kritisch denken. Professor Martin van Hees komt aan het woord over feminisme in ethiek versus feministische ethiek, en Doctor Annemie Halsema gaat in op feministische filosofie.

De tweede helft van het programma bestaat uit een discussie met het Afdelingshoofd van Wijsbegeerte over de noodzaak tot verandering van het filosofiecurriculum op de VU. Waarom is het belangrijk om meer vrouwelijke filosofen, een cursus feministische theorie en een minor Gender & Diversity aan te bieden? Welke verantwoordelijkheid en positieve actie zal de afdeling Wijsbegeerte nemen in reactie op de ingestuurde verzoeken van studenten? Wat is de impact van de petitie op het curriculum, en voor studenten en professors in het algemeen? Behalve Afdelingshoofd professor M. van Hees nemen ook Opleidingsdirecteur professor R. Munk en Chief Diversity Officer professor K. Oudenhoven van der Zee deel aan de discussie.

 Voor meer informatie: klik.

Women_in_philosophy

 

 

Uw reactie

Uw reactie

Janet Cameron

woensdag 1 mei 2019 00:00

Thanks for the positive review. But - it was remiss of me not to represent women of colour - I have often written about racial issues but not about black women philosophers at the time I was writing my book. However, since then I have written about women of colour for the site that published my ebook. Now the site has folded I am in a position to put my regrettable oversight right. I will taking back control of my book and will revise it myself and republish. I hope you will like the revision. Thanks. Janet C.